Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun uygulamadaki aksaklıkları, Tapu Dairelerinde kriz ve kargaşaya neden oldu. CHP Milletvekili Mehmet Şeker, vatandaşın mağdur edildiğini söyledi.

CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesi ile konuyu Meclis gündemine taşıdı. 15.05.2014 tarih ve 29001 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un ön hazırlıklarının yapılmadan Meclis’ten geçirildiğini ifade eden Şeker, “yeni düzenlemeler tarla sahipleri, emlakçılar ve tapu daireleri çalışanları açısından tam bir kaos yaratmaktadır” dedi.

TEFECİLERİN AĞINA DÜŞÜRÜYORLAR

Bakanlık tarafından 6537 sayılı Kanun’un uygulanmasına yönelik yayınlanan talimat ile, aynı ilçe sınırları içinde başka bir tarımsal arazisi olan vatandaşın toprağını satmasına izin verilmediğini ifade eden Şeker, “Örneğin 3 tane 4’er dönümlük kuru tarım arazisi olan ve ihtiyacı için bunlardan sadece birini satmak isteyen toprak sahibinin isteği geri çevrilmekte, kişi bu tarım arazilerinin hepsini sadece bir alıcıya satmaya zorlanmaktadır. Mülkiyet hakkına ve alım-satım özgürlüğüne aykırı olan bu uygulama, toprak sahiplerini mağdur etmekte ve rantçıların, tefecilerin ağına düşürmektedir” diye konuştu.

UZUN SÜRE BEKLİYORLAR

Şeker, satılmak istenen arazinin tarımsal arazi olup olmadığının, başka bir arazi ile ekonomik bütünlük oluşturup oluşturmadığının değerlendirilmesi için ilgili valilik/kaymakamlıklar ile il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin vereceği raporların uzunca bir süre beklendiğine de dikkat çekerek, bu durumun tapu dairelerinde kriz ve kargaşaya neden olduğunu kaydetti.

ŞEKER'İN BAKAN'A SORULARI

Şeker, Bakana şu soruları yöneltti: "Şu anda satılmak istenen ancak valilik/kaymakamlık ve il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin olurunu bekleyen arazi sayısı nedir? Satışı istenen bir arazinin satışının yapılıp yapılmayacağına ilişkin ilgili birimlerden görüş alınması ve satışın gerçekleşmesi için geçen ortalama süre nedir? Aynı ilçe sınırları içinde birden fazla tarım arazisi olan, ancak çocuğunu evlendirmek ya da borçlarını ödemek için bunlardan yalnızca birini satmak isteyen vatandaşın mağduriyeti nasıl önlenecektir?Aynı ilçe sınırları içinde birden fazla tarım arazisi olan vatandaşın sadece bir tarım arazisini satmasına izin verilmemesi ya da bu tarım arazilerinin hepsini aynı alıcıya satmaya zorlanması alım-satım özgürlüğü ve mülkiyet hakkı açısından sorunlu değil midir? Bu türden zorlamaların vatandaşı rantçıların, tefecilerin eline düşüreceği öngörülememiş midir? Tarım arazilerinin satışında satıcının arazileri ekonomik bütünlük açısından değerlendirilip buna göre satışa karar verilirken, aynı değerlendirme alıcı için de yapılmakta mıdır? Ekonomik bütünlüğü bozduğu gerekçesi ile satışına izin verilmeyen bir tarımsal arazi aslında alıcı için de bir ekonomik bütünlük oluşturabilecek nitelikte ise ne tür bir işlem yapılmaktadır?" LEYAL ÖZEKŞİ POLAT