Çıkan bir kanunla tarım arazilerinin satışının tek tapu dışında durdurulmasına tepkiler çığı gibi büyüyor. Tapu ve Kadastro 13.ncü Bölge Müdürlüğü önünde biraraya gelen bir grup çiftçi ve emlakçı kanunu protesto etti. Çiftçi ve emlakçılar borçlarından dolayı arazilerini satamadıklarını ve mağdur olduklarını söyleyerek, sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi.

ARAZİLERİMİZİ SATAMIYORUZ

Çiftçi ve emlakçılar belli bir dekarın üzerindeki arazilerin tek tapu haline getirilerek satılmasını önleyen düzenlemenin 15 Mayıs tarihinde yürürlüğe girmesiyle tarım arazilerini satmakta ve almakta zorluk yaşadıklarını söyledi. Borçları yüzünden elindeki birkaç tabudan sadece 1'ini satmak istediklerini fakat yürürlüğe giren düzenlemeyle bunun engellendiğini söyleyen vatandaşlar, düzenlemenin yürürlükten kalkması gerektiğini ifade etti.

ARAZİMİ SATIP ÇOCUĞUMU OKUTACAĞIM

Çocuklarını okutmak için arazilerinin bir kısmını satmak zorunda olduğunu söyleyen bir kadın, "Ben çocuk okutuyorum. Bu yıl okulu bitirecek ve paraya sıkıştık. Ben elimdeki arazilerimden sadece birini satmak istiyorum. Tapu müdürlüğünde bunu yapamayacağım söylendi. Hepsini satmam gerekiyormuş, yada hiç birini satamazmışım. Ben neden ihtiyacım olan kadar araziyi satmayayım. Kime ne arazi benim değil mi? Elimdeki arazilerimin hepsini neden satayım? Nasıl bir işin içindeyiz, anlayamadım" dedi.

SICAK PARANIN ÖNÜ KESİLDİ

Arazi almak için para biriktirdiğini söyleyen bir kişi ise "Paramın yettiği kadar arazi almak istiyorum, fakat sattırmıyorlar. Çok büyük parçalara gücüm yetmiyor, az olanı da devlet sattırmıyor. Bu iş sayesinde piyasada sıcak para dönüyordu, bu paranın da önü kesiliyor. Satıcı da mağdur, alıcı da bu işin bir an önce çözülmesi gerekiyor. Ekonomiye büyük bir darbe vuruluyor" diye konuştu.

5400 SAYILI KANUN

5400 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunununda yapılan değişikliğe göre artık dikili tarım arazilerinde 3 dekarın altında kalan parseller, 5 dekarın altındaki araziler, kuru tarımda ise 10 dekarın altındaki tek tapu olarak satılabilecek. Kanuna göre bu normlardan büyük araziler için getirilen kriterlere göre artık sınırdaş parseller birlikte değerlendirilecek. Ayrıca aynı mahalle içerisindeki parseller birlikte değerlendirilecek, farklı mahalle içerisinde bulunan araziler ise 5 kilometrenin altında ise tek tapu gösterilip birleştirilerek satılamayacak. DHA