Gaziantep'teki trafik sorununu giderilmesi için bilimsel ve teorik yaklaşım gösterenlerin yanısıra, bu kentteki sorunu birebir yaşayan taksiciler gazetemize konuştu. Uzun süredir gazetemizin bu konudaki yayınlarını takdirle izlediklerini ama yetkililerin hiç oralı olmayışını üzüntüyle seyrettiklerini söyleyen taksiciler, trafikteki yoğunluğun son iki yılda doruğa ulaştığını belirtti ve en büyük sorunun Tramvay ile Suriye araçları olduğunu ifade etti. Taksiciler bu arada “Fatma Şahin gerçekleri öğrenmek istiyorsa bizleri bir araya toplayarak değil, taksi duraklarına gelmeli” diye konuştular.

BOZKURT: TRAMVAY DA SIRASINI BEKLESİN

Taksici Hasan Bozkurt yaptığı konuşmada, "Tramvayların önceliği olması trafiğin tıkanmasında çok önemli bir etken. Işık yeşildeyse bile tramvay geçerken bize kırmızıya dönüyor. Ben sıramı bekliyorsam tramvayda sırasını bekleyecek. 10 yıldır taksicilik yapıyorum. Trafik sorunu son yıllarda çok fazla arttı. Şehirde trafik akışı bir türlü sağlanamıyor. Yollar sürekli tıkalı. Devlet Hastanesi Kavşağı, Maarif Kavşağı, Başkarakol, Maanoğlu Köprüsü çok tıkanıyor. Yoğun trafiğe bir de Suriyeli araçlar dahil oldu. Bu yollar böyle dar olduğu sürece bu böyle gider. Adana'da olduğu gibi bizde de çevre yolları olması lazım" dedi.

KOYUNCU: TRAMVAY ALT-ÜST EDİYOR

Kemal Koyuncu adındaki taksici ise, "Trafik yoğunluğunu tramvay çok etkiliyor. Bana göre trafiği aksatan tramvay. Bir gelişinde bütün trafik alt üst oluyor. Tramvaylarda ışık kurallarına uymalı. Tramvaydan memnun değilim. 15 yıldır taksicilik yapıyorum, Devlet Hastanesinden İstasyon caddesine kadar, Şıhıcan'ın olduğu cadde, İnönü caddesinde trafik çok tıkalı. Gaziantep'te trafik sorununun önüne geçilmesi için alternatif yollar şart" diye konuştu.

GÜLŞEN: TRAMVAYDA IŞIKTA DURSUN

Taksici İsa Gülşen" 30 yıldır taksicilik yapıyorum. Trafik sıkışıklığının en büyük nedeni tramvay. Tramvay geldi geleli trafik sıkışıklığı arttı. Tramvaylar da kırmızı ışıkta durmalı. Geçiş üstünlükleri olmamalı"dedi. Trafik sıkışıklığında Suriyelilerinde etkisi olduğunu belirten İsa Gülşen, "Balıklı'da yaya geçidi kaldırılmalı, üst geçit olmalı. Zaten iki adım ileride üst geçit var, yaya geçidine ne gerek var? Düztepe, Özdemirbey, Düztepe'deki 25 Aralık İlköğretim Okulu, Gazi muhtarpaşa, Forum'un önü tıkalı. 5 TL için 10 TL benzin yakıyoruz. Emniyet civarından Doğum Hastanesi'ne yarım saatte gider hale geldik" dedi. İsa Gülşen, trafik sorununun çözümü için tramvayların kırmızı ışıkta durmasının yanısıra ışıklarda akıllı cihazların şart. olduğunu sözlerine ekledi.

YAŞAR GÜLŞEN: İSTANBUL TRAFİĞİNİ GEÇTİ

Trafikten dertli olan Yaşar Gülşen ise, “İlk başladığım yıllarda trafik bu kadar yoğun değildi. Gaziantep'in trafiği İstanbul'u da geçti. Tramvayın geçiş üstünlüğü yüzünden bir ışık yerine 3 ışıkta bekliyorum”dedi. Yerel yöneticilerin trafik sorununa çözüm bulması gerektiğini söyleyen Yaşar Gülşen, "4 yıldır taksicilik yapıyorum. Bu yollar, bu nüfus artışını, bu araç sayısını kaldırmıyor. Karagöz, Devlet Hastanesi kavşağı, Sanko Park önü günün hemen hemen her saati tıkalı" şeklinde konuştu.

ÇAKI: TRAMVAY TRAFİĞİ ÇEKİLMEZ HALE GETİRDİ

Tecrübeli taksici Ali Çakı konuşmasında hayli dert yanarken "Tramvay ilk açıldığında trafik böyle değildi. Şimdi tramvay 6 dakika bir kalkıyor. Tramvayın geçişi sırasında bir ışık yerine iki ışıkta beklemek zorunda kalıyorum. Tramvay şehir trafiğini çekilmez hale getirdi"dedi.

DOLMUŞLAR OTOBÜS OLDU

Halk otobüslerinin de trafik sıkışıklığında büyük etkisi olduğunu düşündüğünü belirten Ali Çakı, "Niye? Balıklı durağına 4 otobüs arka arkaya girdiği zaman trafik Saçaklı yol kavşağına kadar tıkanıyor. Dolmuşların otobüs olması da trafiği olumsuz etkiledi. 4 sarı otobüs durağa geldiği zaman yol boydan boya tıkanıyor. Suriyelir ister istemez etkiledi. Burç ve Dülük'e giren Suriye plakalı araçların sayısı bizleri şaşırtıyor. Bunlara bir çözüm bulunmalı" diye konuştu.

TRAFİĞİN KOMUTANI TRAMVAY

Şehir trafiğinin komutanının tramvay olduğunu söyleyen Ali Çakı, "7 yıldır taksi şoförlüğü yapıyorum. Son yıllardaki gibi trafikte yoğunluk görmedim, yaşamadım. Tramvayların kırmızı ışıkta durmaması trafiği allak bullak ediyor. Tramvayın niçin geçiş üstünlüğü var? Bu şehrin trafikteki sorunu giderilmek isteniyorsa tramvay da sırasını beklemeli."

ÖZPİNECİ: TRAMVAYIN NE ÜSTÜNLÜĞÜ VAR?

Uzun yıllardır taksicilik yaptığını belirten Murat Özpineci, "Tramvay ile yolumuz bağlandı. Tramvaya karşıyım. İstanbul Marmaray gibi tünelden giden bir sistem yapılmalı Gaziantep'te. Tramvaylar niye ışıklarda durmuyor?. Ne üstünlükleri var anlamış değilim"diye konuştu.

YEREL YÖNETİCİLERDEN ŞİKAYETÇİYİM

Dolmuşların halk otobüsüne dönüştürülmesinin trafik yoğunluğunu artırdığını ifade eden Özpineci, "7 yıldır taksicilik yapıyorum. Gaziantep trafiğini beğenmiyorum. Yerel yöneticilerden şikayetçiyim. Belediye başkanlarından, milletvekillerinden sivil toplum örgütlerinden şikayetim var. Bir türlü bu trafik sorununa bir çözüm bulamadılar. Suriye plakalı araçlar ayrı bir sıkıntı. Trafik kurallarına uyma diye bir dertleri, çabaları yok" dedi.

YOLLARDA SÜREKLİ ÇALIŞMALAR VAR

Özellikle kenar semtlerde sürekli bir yol çalışması olduğunu belirten Murat Özpineci, "Saçaklı'da Yavuz Sultan Selim Caddesi'nde yeni asfalt yapıldı, şimdi yine çalışma var. Yine Erdem Koleji'nin orası Aslan Plaza yolu yine eşildi" dedi.

FATMA ŞAHİN DURAKLARI GEZSİN

'Çözüm yerel yönetimlerde' diyen Özpineci, "Bizleri ŞKM'de toplayacaklar, fikirlerimizi ve önerilerimizi alacaklar. Belediye başkanı Fatma Şahin duraklarımızı gezmeli aksi halde bu sorunların üstesinden gelemez. Gelsin bizimde sıkıntılarımızı ve çözüm önerilerimizi dinlesin" dedi.

Meral KINACILAR