CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, vatandaşlarla bankalar arasında yaşanan ve her geçen gün içinden daha da çıkılamaz bir hal alan kredi ve kart borcu geri ödemeleri krizinin Meclis tarafından mercek altına alınması için harekete geçti. Ekici, sorunların giderilmesine yönelik ayrıntılı bir çalışma yapılabilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önergesinde, son 13 yıllık ekonomi politikalarının üretime değil sıcak para girişine endekslenmesiyle birlikte borçlu/kredili yaşamın altyapısının oluştuğuna işaret etti. Ekici önergesinde, ücretli çalışan ve maaşları piyasa koşullarının çok altında kalan vatandaşın hayatını idame ettirebilmek için tüketici kredileri ve kredi kartlarına, çiftçilerin mahsulünü kaldırabilmek, esnaf ve KOBİ’nin ise işletmesini ayakta tutabilmek için bankalara mahkûm olduklarına işaret etti.

TAKİPTEKİ KART BORCU 76’YA KATLANDI

CHP’li Ekici önergesinde ayrıca, BDDK ve Bankalar Birliği’nin güncel verilerinden de çarpıcı örnekler verdi. Bireysel kredi kartı toplam borcunun 2002-2015 döneminde 18 kat büyüyerek, 4 milyar 3 milyon liradan 76 milyar 489 milyon liraya ulaştığına, takipteki kredi kartı borç miktarının da aynı zaman aralığında 76 kat artarak 222 milyon liradan 16 milyar 872 milyon liraya yükseldiğine dikkat çeken Ekici, önergesinde ayrıca şu verileri paylaştı: “2002 yılında 1 milyar 973 milyon lira olan tüketici kredisi borç miktarı, 155 kat artarak, 25 Aralık 2015 tarihi itibariyle 305 milyar 447 milyon liraya çıkmıştır. 2002-2015 döneminde takipteki tüketici kredisi miktarı ise 179 katlık muazzam bir artışla 56 milyon liradan 10 milyar liraya ulaşmıştır. Kasım 2015 verilerine göre, toplam taksitli ticari krediler ve kurumsal kredi kartlarının borç miktarı 209 milyar 302 milyon iken, bunların takipteki miktarı ise 7,8 milyardır. TTB’nin 2015’in ilk 10 ayını kapsayan verilerine göre, bireysel kredi ve kredi kartından dolayı yasal takibe alınan tekilleştirilmiş kişi sayısı 2 milyon 670 bin 225’tir. Varlık yönetim şirketlerinin takibinde bulunan borçlu sayısı ise bu rakamlara dâhil değildir.”

TRAVMALARA YOL AÇIYOR

Ekici, borçların tahsili sürecinde hukuk dışı birçok uygulama yaşandığının da altını çizdi. Borçların tahsili sürecinde borçlulara yönelik baskı, korkutma girişimleri, hukuka aykırı özel dinlemelerle borçlulara ulaşma, 3. kişilerle paylaşılmaması gereken borç bilgisinin borçlunun yakınlarıyla paylaşılması, ödenen borcun tekrar tahsiline çalışılması gibi hukuk dışı yöntemlerin uygulandığına işaret eden Ekici, bu kanunsuzlukların boşanma, intihar, iflas, işyerlerinin kapanması gibi sorunları beraberinde getirdiğine vurgu yaptı. Bu durumun hali hazırda toplumsal bir sorun olan kredi kartı ve kredi borçlarının daha da ağır toplumsal travmalara yol açtığını ifade eden Ekici, tüm bu nedenlerden ötürü kredi kartı ve kredi geri ödemeleri konusunda bankalar ve varlık yönetim şirketleri ile vatandaşlarımız, çiftçimiz, esnafımız ve sanatkârlarımız arasında yaşanan sorunların belirlenmesi ve bu sorunların giderilmesine yönelik ayrıntılı bir çalışma yapılabilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini kaydetti. BÜLTEN