DSİ 20. Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, ciddi uyarılarda bulundu. Az yağan yağmur nedeniyle barajların etkilendiğini belirten Aydın, su tüketiminde dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Geçen yıla göre bu yıl daha az yağış yağdığını vurgulayan Aydın çiftçileri ekim yaparken su tüketimi az olan ürünler ekmeleri konusunda uyardıklarını açıkladı.

1 Ekim 2013 yılından bu tarafa yaklaşık 7 ay geçtiğine dikkat çeken Aydın, "Gaziantep 2011-2012 yıllarında 690 milimetre yağış alırken, bu 7 aylık dönemde 696 milimetre yağış almış. Uzun yıllar ortalamamız ise 515 milimetredir. Üzülerek ifade ediyorum 2013-2014 yılında sadece 241,8 milimetre yağış aldık. Tabi bu 21 Nisan’a kadar olan yağış. Bu da gösteriyor ki uzun yıllar ortalamasının yarısından az 2011-12 ve 2012-13 yıllarında yağışının yüzde 40 civarında bir yağış almışız. Dolayısıyla suyu çok tasarruflu kullanmamız gerektiği ortaya çıkıyor. Yağışlı dönemlerde böyle kurak dönemleri düşünerek suyun önemli bir nimet olduğu vatandaşlarımızın bilincinde olması gerekiyor. Tabi bu kurak periyot bizim barajların rezervuarını da olumsuz yönden etkiledi" dedi.

KAYACIK BARAJI KÖTÜ DURUMDA

"Hançağız Barajımızda geçen yıl bugün itibariyle yüzde 74 doluk varken bugün bu durum yüzde 42 seviyelerindedir" diyen Aydın, "Kayacık Barajı ise daha kötü. Yüzde 78 doluyken bugün itibariyle yüzde 37 doludur. Geçen yıla göre yüzde 50’nin altındadır. Bu su noksanlığı ile biz çiftçilerimize ve sulama birliklerimize öncelikle ikinci ürün ekmemelerini, ektirmemelerini tavsiye ettik. Birinci ürün olarak su tüketimi az olan bitkilere yönelmelerini örneğin nohut gibi, ayçiçeği gibi ürünlere yönelmelerini pamuk gibi çok su tüketen bitkilere yönelmemelerini özellikle tavsiye ettik” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ