* 2 milyon nüfusa ve 350 bin Suriyeli'ye su zor yetişir

* Yağmur yağmadı ama 10 ay yetecek suyumuz var

* Düzbağ projesi 2016 yılının en önemli projesidir

GASKi Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, geçen senenin sonu ve bu yılın başlarında Gaziantep'te istenilen miktarda yağış olmadığını, önümüzdeki aylarda yağmur yağsa da, yağmasa da,1 Mart itibariyle Çataltepe'den Kartaltepe'ye su pompalayacaklarını söyledi. Sönmezler, "Yağmur yağmasa bile Gaziantep'te 10 aylık suyumuz var, ama biz Çataltepe'den Göksu havzasına su pompalayacağız. Bugün Gaziantep'te 2 milyon insan yaşıyor. Şehrimizde 350 bin Suriyeli var. Bu, yılda ekstradan 24 milyon m3 su temin etmemiz, ilave su bulmamız anlamına geliyor" dedi. Sönmezler, şehrimizde kuyu sularının kirli olduğunu, içilmemesi ve sulamada kullanılması gerektiğini vurguladı.

SUDA İNDİRİM PLANLIYORUZ

Suya zam yapmadıklarını, aksine Düzbağ Projesi hayata geçtiğinde indirim planladıklarını belirten Hüseyin Sönmezler, "Ben suya zam yapmak istiyorum desem Fatma Hanım olmaz der. Fatma hanımın talimatı var. Düzbağ hayata geçtiğinde suda indirim planlıyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sunum yaptım. Sunumda Gaziantep'e ne kadar yüksek maliyetlerle suyu getirdiğimizi anlattım. Bizden daha iyi olan kaç şehirden daha uygun fiyatlarla su verdiğimizi Bakanımızda gördü. Ankara suyu bizden çok pahalıya satıyor. Enerji maliyetlerini aşağı çekersek dışa bağımlılığımız azalır. Önce daha az enerjiyle, sonra barajın bitmesiyle de sıfır enerjiyle Gaziantep'e içme suyu getirmiş olacağız. Ve bu içme suyu, içtiğimiz sudan daha kaliteli su olacak" diye konuştu.

YAĞSA DA, YAĞMASA DA, SU POMPALAYACAĞIZ

2015 yılının son aylarında yağış almadan 2016'ya girdiğimizi, Kasım, Aralıkta doğru dürüst yağış almadığımızı söyleyen Sönmezler, "Ocak ayında nispeten mevsim normallerinde bir yağışımız oldu, 90 kiloğram kadar. Fakat Şubat ayında yine istediğimiz yağış şu anda gözükmüyor. Tabi biz Şubat'ın dışında, Mart, Nisan, Mayıs aylarını da dikkate almak, Hazirana kadar yağışları takip etmek zorundayız. Yağsa da yağmasa da biz planlarımızı yaptık. Gaziantep'te içme suyu sorunu yaşamamak için su transferi yapacağız. Herhangi bir sıkıntı yaşamayalım diye Mart ayı başı itibariyle Çataltepe'den Kartaltepe'ye su pompalayacağız" dedi.

10 AYLIK SUYUMUZ VAR

Gaziantep'e Kartalkaya'dan 3 metreküp su bastıklarını, ancak barajdan günde 10 m3 sulamaya su verilmesi gerektiğini dile getiren Sönmezler, "Sulama birlikleri de su beklentisi içindeler. Su ne kadar çok olursa sulamaya su verilecek. Yani şimdi çok doğru sulama yaparsak sularımızı kurtarabiliriz. Biz 1 Mart'ta Çataltepe'yi başlatacağız. Sulamaya belki daha az verilecek. Gaziantep'e içme suyu anlamında su sorunu yaşatmayız. İçmesuyu için şu anda bile oradaki suyla 10 aylık Gaziantep'in su ihtiyacını görürüz. Yağmur yağmasa bile Gaziantep'te 10 aylık suyumuz var" dedi.

EKSTRADAN 24 MİLYON M3 SU BULMALIYIZ

'Türkiye'de bütçesinin yüzde 26'sını suyu temin etmek için elektriğe harcayan başka bir belediye, kanal idaresi yok' diyen Sönmezler şunları söyledi:"31.12. 2016 tarihi itibariyle 86 milyon TL elektriğe para harcamışız. Bunun yanında 35 milyon da elektriğe yapılandırmadan dolayı ödediğimiz para var. Bu sene Çataltepe'yi çalıştıracağız 7-8 milyon da oradan gelecek. Bunları tolore etmek gerçekten kolay değil. Düzbağ projesinin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Bugün Gaziantep'te 2 milyon insan yaşıyor. Şehrimizde 350 bin Suriyeli var. Bu, yılda ekstradan 24 milyon m3 su temin etmemiz, ilave su bulmamız anlamına geliyor."

DÜZBAĞ, BİR TÜRKİYE PROJESİ

Düzbağ Projesi'nin 2016 yılı yatırım programına alındığını, projesini kendilerinin, inşaat ihalesini DSİ'nin yapacağını belirten Sönmezler, "Projede aşağı yukarı arazi çalışmalarının tamamı bitti. Son detay çalışmaları var. Yılın ikinci yarısında ihale edilmesi için yoğun çalışmalar var. Tamamlamaya çalışıyoruz. DSİ'den geniş bir heyet geldi. 40-50 kişilik komisyonla projeyle ilgili çok önemli bir toplantı yaptık. Vizyon bir projedir. 100 km'lik mesafeden su getirme projesidir. İçerisinde, regülatör, sanat yapıları var. Kapsamlı bir proje. Bu sene yatırım programına alındı. 2019 başında su akmasını bekliyoruz. Bu proje 2016 yılının en önemli projesidir. Bir GASKİ, büyükşehir projesi değil bir Türkiye projesidir" dedi.

İÇME SUYU KURGUSUNU DEĞİŞTİRİYORUZ

Gaziantep'in hızla büyüdüğünü, bu nüfus artışına cevap verebilmek için mevcut sistemlerin mutlaka yenilenmesi gerektiğini ifade eden Sönmezler şunları dile getirdi:"Burada biz şehrin içme suyu kurgusunu da değiştiriyoruz. Mevcut Hacıbaba'daki arıtma tesisi şu anda şehrin yüzde 60'ını cazibeyle besliyor. Yani biz Hacı Baba'ya kadar terfi ediyoruz ondan sonra Hacıbaba Gaziantep'in yüzde 60'ını besleyebiliyor. Geriye kalan yüzde 40'ı gene pompalanıyor. Bu da ilave bir elektrik masrafı. Bu sistem geldiği zaman barajdan Gaziantep'e kadar tamamen cazibeyle su gelecek. Yeni arıtma tesisi yapacağız. Bu arıtma tesisi vasıtasıyla şehrin artık yüzde 80'ini cazibeyle besleyeceğiz. Yüzde 20'ye ise yani yeni gelişme sahalarına küçük terfiler yapabiliriz. Daha az terfi olacak, daha kaliteli suya daha ucuza kavuşmuş olacağız."

PARAMIZ VAR

Beylerbeyi kanalizasyon, içme suyu, Beykent kanalizasyon içme suyu projesinin ihale dairesinde olduğunu söyleyen Sönmezler şöyle devam etti:"Tahmin ediyorum Mart ayı içerisinde onun ihalesini yapmış olacağız. Yine sadece orası değil biz Gaziantep'te ne kadar yeni gelişme sahası varsa eskisi gibi değil hepsine çalışıyoruz. Burç, Karakuyu, Geneyik, Yamaçtepe, Gerciğin, Cebeler, Sarısalkım buraya 650 km içme suyu borusu döşeyeceğiz. Bunlarında proje çalışmaları devam ediyor. 50 bin konutu şu anda çalışıyoruz. 275 Milyon JICA'dan kredi sözleşmesini imzaladık. Bu kredi 7 yıl ödemesiz 25 yıl vadeli. İlk alan belediye olduk. Yani paramız var. Beylerbeyi, Beykent'in hem kanalizasyon, hem içme suyu, hem arıtma tesisini oradan yapacağız. Bu kaynaktan yeni gelişme sahalarıyla ilgili çok ciddi projelerimiz var. Yine bu kaynak çerçevesinde mevcut kanalizasyon kuşaklama kanalı yapacağız. Kaçak kayıpların önlenmesi için boruların değişimini yapacağız."

3 ARITMA TESİSİ PROJESİ

İlçelerin iki yıl içinde arıtmalarının tamamlanacağını anlatan Sönmezler, "Suriyeli göçmenlerin yaşadığı bölgelerle ilgili çeşitli Avrupa birliği hibe fonları, Avrupa yatırım bankalarının hibe fonları var, onların tamamı içinde biz mesela şu anda 650 km boru hattıyla ilgili projeyi başka bir hibe kaynağına giydirmeye çalışıyoruz. İçme suyu, kanalizasyon, yağmursuyu, arıtma tesisi, kuşaklama kanalı yapacağız. 3 tane noktada arıtma tesisi projemiz var. Biri merkez arıtma tesisinin hemen yanında. 1 Milyon nüfusa hitap edecek. Biri yeni gelişen yerlerin atıksu arıtma tesisleri, biri de Nizip'te bir arıtma tesisi projemiz var. Ayrıca bütün ilçelerde de kanalizasyon arıtma tesislerini yapıyoruz. İki yıl içerisinde atık su arıtma anlamında tüm ilçeleri bitirmiş oluruz. Nizip içme suyu ve kanalizasyon şebekesini değiştiriyoruz" dedi.

TÜRKİYE SINIRDA

50 yılın çok kritik olduğuna da değinen Sönmezler, "Su savaşlarından bahsediliyor. Churchill, su tek başına bir savaş sebebi değildir, ama savaşmak istiyorsanız en büyük sebep sudur der. Şu kesinki dünyamızda belli bir su var, gittikçe kirleniyor. Küresel ısınmadan dolayı yağışlar azalıyor. İnsan sayısı giderek artıyor. Dünya ortalamasına baktığınız zaman kişi başına tüketilen su miktarında Türkiye, 1400 m3 ile sınırda. Sularımızın kirlenmesine mani olmalıyız" dedi. Meral KINACILAR