Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, GAP Eylem Planı kapsamında hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla kentte 138 milyon liralık yatırımla 58 yeni tesis kurulduğunu söyledi. Yılmaz, kurulan yeni tesislerde 20 bin büyükbaş hayvanın yetiştirildiğini ve yıllık 300 bin ton soğutulmuş süt üretildiğini belirterek, "5 yıl önce 1 litre soğutulmuş süt üretilmeyen Gaziantep, yeni yatırımlarla soğutulmuş sütün merkezi olacak" dedi.

Yılmaz, GAP Eylem Planı çerçevesinde canlı hayvan üreticilerine verilen hibe desteğinin amacına ulaştığını söyledi.

58 PROJE TAMAMLANDI

Yılmaz, 2009 yılında başlatılan uygulamadan Gaziantep'in 58 projesinin desteklendiğini ve 138 milyon liralık yatırım yapıldığını belirterek, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından GAP Eylem Planı çerçevesinde hayvancılığın gelişmesi amacıyla verilen destekler meyvesini vermeye başladı. Gaziantep'te 2009 yılından itibaren, hayvan üreticilerin bireysel ve ya bir arada yaptıkları öz sermayeye dayalı en az 50 baş ve üzeri kapasiteye sahip projeli damızlık sığır işletmesi yatırımlarına bakanlığımız tarafından hibe desteği verildi. Kurulan işletmelere inşaat, damızlık gebe düve alımı, sağım ünitesi veya soğutma tankı alımına çeşitli oranlarda hibe desteği sağlandı. Bu çalışmada bölgede in iyi sonuç Gaziantep'ten alındı. 2009 yılından 2014 yılı başına kadar Gaziantep'te 58 proje tamamlandı."

'75 BİN TON PLANLANMIŞTI,

300 BİN TONA ULAŞTI'

Projeler kapsamında açılan tesislerde toplam 20 bin hayvanın bulunduğuna dikkat çeken Yılmaz, gün geçtikçe hayvan sayısının daha da arttığını söyledi. Yeni tesislerle birlikte süt üretiminin de arttığını anlatan Yılmaz şöyle dedi: "Bu yıl içerisinde 20 tesis daha işletmeye başlayacak. Proje kapsamında yıllık 75 bin ton süt üretimi planlanmıştı. Ancak, şu anda soğutulmuş süt üretiminde miktar yıllık 300 bin tona ulaştı. Bundan 5 yıl önce bir litre soğutulmuş süt üretilmeyen Gaziantep'te bu yıl 300 bin tonun üzerinde soğutulmuş hijyenik süt üretilmiş olacak. Gaziantep bir nevi soğutulmuş sütün merkezi olacak." DHA