Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, geçen yıla göre bölgemizden Suriye’ye ihracatta artış olduğunu söyledi. Çıkmaz, artışta, gümrük kapılarının muhaliflerin eline geçmesinin yanısıra, özel fatura ile ihracat yapılmaya başlanmasının da önemli etkisinin olduğunu belirtti.

BAKAN TALİMAT VERDİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın Gaziantep ziyaretinde, Suriye’ye ihracatta yaşanan sıkıntıları dile getirdiğini belirten Abdulkadir Çıkmaz, “Bakan hemen talimat verdi ve ‘Diğer gümrük kapılarında var. Neden burda yok. Hemen Öncüpınar’da da faturalı ihracat başlasın dedi. Ve Suriye ile faturalı ihracat dönemi başladı. Bu bir nevi bavul ticareti gibi birşey. Bu ihracatla prosedür azaldı, iki taraf için kolaylık oldu. Böylece hem ihracatçı, hem devlet kazandı. İhracat daha da arttı. 4-5 ay önceye göre Suriye’ye ihracatta büyük bir hareketlilik yaşanıyor” dedi.

SURİYE’YE GIDA MADDESİ VE ÇİMENTO GİDİYOR

Geçtiğimiz yılın Ocak-Mart ayında 9 milyon dolar olan Suriye’ye ihracatın bu yılın aynı döneminde 71 Milyon dolara yükseldiğini belirten Çıkmaz, “Bu artışta gümrük kapılarının muhaliflerin eline geçmesinin büyük etkisi var. Çünkü daha önce kapılardan ihracat yapılamıyordu. Şu anda gümrük kapılarından, muhalif tarafa her çeşit gıda maddesi ve çimento ihracatı yapılıyor. Suriye’ye ihracatta artış var ancak savaştan önceki ihracat rakamlarını yakalamak şimdilik zor” diye konuştu.