Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, Suriyelilerin reçetelerinin eczacılara geç ödenmesinden dertli olduklarını söyledi. Daha önce bu konuda gecikmeler yaşadıklarını, son 3 aydan bu yana da AFAD'dan 5 Milyon TL'nin üzerinde ilaç bedellerini alamadıklarını dile getiren Demirci, "Suriyeli hastaların da bütün işlemleri reçetelendirme, faturalandırma ve ödemeleri SGK üzerinden yapılsın" dedi.

SGK KANALIYLA OLSUN

Suriyelilerin herhangi bir katkı payı ödemeden, herhangi bir muayene ücreti ödemeden eczaelerden ilaçlarını alabildiklerini, ancak reçetelerin kontrolü, tahahkuku ve para ödemelerinde sorunlar yaşadıklarını belirten İrfan Demiri, "Geç ödemelerle karşı karşıyayız. Biz Suriyelilerin ilaç bedellerini AFAD'dan alıyoruz. Ancak ödemede belli bir düzen, nizam yok. Eczacılara bu ilaçların paralarının ödenmesinde ciddi sorunları olmaya başladı. İdarecilere temel çözüm önerimiz bu ilaç hizmetinin sosyal güvenlik kurumu üzerinden verilmesi. SGK kanalıyla olsun" diye konuştu.

ÇOK BAŞLILIK VAR

Gaziantep'teki eczanelerin Suriyelilerin ilaç bedeli olan 5 Milyon TL'nin üzerindeki bedeli alamadığını dile getiren Demirci şunları söyledi: "Daha Ağostus'un parası duruyor. Bu hastaların da bütün işlemleri, reçetelendirme, faturalandırma ve ödemeleri SGK üzerinden yapılsın. Buna göre düzenleme yapılsın. Gecikmeler eczacıyı mağduriyete sokuyor. Sıkıntı Türkiye genelinde yaygınlaşıyor. Bu sorun sadece Gaziantep'teki 400 bine yakın Suriyeli'nin değil, Türkiye'nin sorunu oldu. AFAD bir sağlık sistemi değil. Sosyal güvenlik ve sağlık sistemi kurumsal özelliği olan, bilgisi birikimi olan kurumların bu işleri sahiplenmesi gerekiyor. Sıkıntının bir nedeni de, çok başlılık var. Göç idaresi, sosyal güvenlik, sağlık bakanlığı, AFAD var. Bu da gecikmeleri, işlemlerin yavaş yürümesini meydana getiriyor. Türkiye Eczacılar birliğinin muhataplığıyla bir sözleşme imzalanması gerekiyor. Aksi halde sıkıntılar çıkacağını tahmin ediyoruz. Çünkü eczacılar zorlanıyor." Meral KINACILAR