Hükümet Türkiye’de yaşayan binlerce Suriyeliye çalışma izni vermeye hazırlanıyor. Bu konudaki ilk açıklama AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Ali Şahin’den geldi. Yabancı basın temsilcileriyle buluşan Şahin, "Türkiye'de bulunan Suriyelilerin çalışma izni için bir çalışma var" dedi.

Suriye'de 4 yıl önce başlayan iç savaş yüzünden yaklaşık 1 milyon Suriyeli Türkiye'ye sığındı. Türkiye’ye gelen mültecilerin 200 bini kamplarda yaşarken, 800 bini İstanbul,Ankara, İzmir, Hatay, Gaziantep gibi büyük şehirlerde yaşıyor. Bölgedeki sanayicilerin de çalıştırmak üzere eleman aradığını belirten Şahin, Suriyelilerin çalıştırılması için yasal altyapının bulunmadığını belirterek, "İzin için bir çalışma var ancak böyle bir karar için Türkiye'deki dengeleri de dikkatli izlemek lazım" dedi.

SADECE BÖLGE İLLERİNİ KAPSAYACAK

Şahin, Suriyelilerin çalıştırılmasına yönelik düzenleme için sadece bölge illerini kapsayacak bir uygulamanın da olabileceğini belirterek, Çalışma Bakanlığı ve diğer bakanlıklara bu konuyu aktardıklarını söyledi ve, "En azından zihinsel hazırlık yapıldığını biliyorum" dedi.

SOSYAL AFET SÖZ KONUSU

AKP Dış İlişkiler Başkanı Yasin Aktay da, Suriye'de yaşananların bir sosyal afet niteliğinde olduğunu ve Türkiye'de bulunan Suriyelilerin çalışmasına imkan tanınabileceğini kaydetti. Suriyelilere Türkiye'de çalışma imkanı verilmesi konusunda sendikalarla temasa geçilip geçilmediğine dair soru üzerine Aktay, bunun da değerlendirilebileceğini söyleyerek, "Sonuçta bu bir sosyal afet, onun için bu insanlarla ilgili durumu tartışma konusu yapmamak, siyasete kapatmak lazım. Çünkü siyasete açtığınız zaman bize yakışmayan bir şey yapmış oluruz" diye konuştu. DHA