Gaziantep Valisi Erdal Ata, Suriye'de olaylar bitene kadar bunları geri gönderme şansımızın olmadığını, bunlarla içiçe, birlikte yaşamak zorunda olduğumuzu belirterek, "Abartıldığı kadar olay yok. Hutbelerde cami cemaatlerinde bu konularda uyarılmasını istiyoruz" dedi.

Ülkelerinde meydana gelen olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan özellikle sınır bölgelerindeki illerde ve Gaziantepte ikamet eden Suriyeliler konusunda Gaziantepte meydana gelen toplumsal olaylarla ilgili Gaziantep Valiliğinde toplantı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya Gaziantep Valisi Erdal Ata, Kordinatör Vali Veysel Dalmaz, Şahinbey, şehitkamil ve İslahiye ilçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü, Şube Müdürleri, bazı sivil toplum temsilcileri ve Gaziantep'te bulunan mahallelerin muhtarları katıldı.

BİRÇOK OLAY ABARTILIYOR

Toplantıda Gaziantep İl Emniyet Müdürü Ali Gezer, Suriyelilerin karışmış oldukları asayiş olaylarının istatistiki verilerini katılımcılara aktardı. Gezer, Suriyeli mültecilerin karıştıkları asayiş olaylarının şehirdeki toplam genel asayiş olayları içerisinde küçük bir yüzdelik dilimi kapsadığını belirtti. Basında Suriyeli sığınmacılar ile ilgili çıkan birçok olayın abartıldığını belirterek slayt eşliğinde gazetelerden örnekler verdi. "İç karışıklıkta açık kapı uygulaması uygulanmıştır. Cinsiyeti, dini yaşı ne olursa olsun gelen herkes açık kapı politikası neticesinde ülkeye kabul edilmiştir. İlimizde bugün itibariyle ikamet eden 3 bin 840, 4 kampımızda 33 bin 383 koordinasyon ve kayıt merkezlerimizde ise 166 bin 974 olmak üzere 204 bin 197 Suriyeli misafir mevcuttur. Tahminimiz 45-50 binin altında kayıt altına alınmayı bekleyen Suriyeli misafirlerimizin olduğunu tahmin etmekteyiz. Genel toplam olarak 250 bin Suriyeli misafirimiz olduğunu tahmin ediyoruz" diye konuştu.

ARAMIZDA GÜÇLÜ BİR BAĞ VAR

Gaziantep Valisi Erdal Ata Suriyeli mültecilerle ilgili olarak sosyal medya aracılığıyla ilgli olarak örgütlenen grupların konunun farkında olmadıklarını bunun toplumda infiale sebep olacak şekilde hareket ettiklerini belirtti ve bu konuda basın mensuplarının daha dikkatli haber yapmasını istedi. Ata Suriye ve Türkiye'nin süreç içerisinde güçlü bir bağı olduğunu belirterek şöyle konuştu:"Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılmasının ardından Ortadoğu'da cetvelle çizilen sınırlar birçok ailenin dağılmasına neden olmuştur. Kardeşlerin bir kısmı Türkiye sınırında kalırken bir kısmı ise Batılı devletlerin zorlaması ile çizilen sınırların diğer tarafında yani Suriye'de kalmıştır. Suriye 400 yıl boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Osmanlı'nın en önemli vilayetleri arasında yer almıştır"dedi.

4 BİN 500, 5 BİN SURİYE PLAKALI ARAÇ VAR

Suriyeli mültecilerin ilimize gelmesi ile ortaya çıkan sorunları katılımcılara aktaran Ata,"Trafik sorunu olan ilimizde 3 yıllık bir süreçte mevcut nüfusa 200 bin ilave insanın gelmesi, 4 bin 505 civarında Suriye plakalı aracın trafiğe çıkması, var olan trafik sorunun daha da artmasına neden olmuştur. İlimizde bulunan Suriyelilerin iş piyasasına girmesi ve bizim vatandaşlarımıza göre daha ucuz çalışmaları, kayıt dışı çalışmaları, vergisiz sigortasız çalışmaları ister istemez bizim vatandaşlarımızın iş bulmasını zorlaştırmakta ve tepkisini çekmektedir" dedi.

DEDİKODULAR DOLAŞIYOR

"Son aylarda nispeten ekonomik durumu iyi olan Türkiye'ye gelirken yanında birikimlerini getirip iş yeri açan çeşitli Suriyeli insanlarımızın olduğunu görüyoruz' diyen Vali Ata, "Bunların bir kısmının kayıt dışı çalışıyor olması da haksız rekabete sebep olmaktadır. Aynı işi yapan bizim kendi esnafımız ise bundan zarar görmektedir. Park ve bahçelerde gelişi güzel yaşamaları, toplumsal tepkilerin oluşmasını beraberinde getirmiştir. Son aylarda ilimizde ve çevre illerde yaşanan nahoş olaylar, belirli kesimlerin de bu olayları abartarak anlatmaları, yazılı ve görsel basında bu olayların haber yapılması toplumda infiale sebep olacak bir şekilde provake edilmesi, Suriyelilerin ciddi asayiş olaylarına sebep oldukları trafik kurallarına hiç uymadıkları, park bahçe ve sokakları işgal ettikleri, kadın ve kızlarımızı rahatsız ettikleri, işsizlerimizin işlerini ellerinden aldıkları, esnafımızın ekmeğini elinden aldıkları, vakıfların yardımları Suriyelilere dağıtması gibi dedikodular çevrede dolaşıyor" diye konuştu.

DAYANIŞMA ÖRNEĞİ

Kordinatör Vali Veysel Dalmaz ise yaklaşık 2 yıldır Suriye konusunda neler yapılabilir daha faydalı neler olabilir diye konuşurken konuşmasını "bu kadar nufusu ülkesinde barındıran Türkiye'nin bazı sıkıntıları olacağı belli, bazı sıkıntılarıda vardı. Önceden bize düşen zor durumda kallan Suriyelilere kucak açarken onun getireceği bazı olumsuzluklarıda önceden hesap ederek karşılıklı anlayış içerisinde bu sıkıntıları göğüsleyebilmemizdir esas olması gereken geldiğimiz noktada bugün Türkiye bölgesindeki ülkelere nazaran dünyada bir yardımlaşma örneği gösteriyor ve bu kadar nufusu bünyesinde barındırıyor"diye konuştu.

MUHTARLAR KONUŞTU

Muhtarlardan söz alan 8 Şubat Mahalle Muhtarı Ramazan Doğan bazı insanların mültecileri rencide ettiğini söyleyerek ,"Bazı Suriyelileri dövüyorlar bazı Suriyelileri çalıştırıp parasını vermiyorlar bunların içinde gariban insanlar var, iğneyi kendimize çuvaldızı karşımızdakine batıralım" dedi. Yaprak Mahallesi Muhtarı Cesur Kıvanç atıl durumda kalan Suriyelileri, Selime Mahalle Muhtarı Cemal Cıncık, tuvaleti olmayan, banyosu olmayan dükkanlarda kalan Suriyelileri, Dumlupınar Mahalle Muhtarı Osman Alan, 15-20 kişinin bir odada kaldığını, Hacı Yıldız, bunların bir kampa gönderilip gönderilmeyeceği ile ilgili soru sordu. MERAL KINACILAR - HALUK ŞAHİN