Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, Suriyelilerin ilaç bedellerinin ödenmediğini, hizmetin sürdürülemez noktasına geldiğini belirterek, "Gaziantep'te eczanelerin Suriyelilerin ilaçlarından dolayı 6 aydır alacağı miktar 15 Milyon TL'yi geçti. Biz sorunun para olmadığını düşünüyoruz. Buradaki sorun bürokratik işlemlerin uzatılması ve ilgisizlik" dedi.

CİDDİ SORUNLAR VAR

Gaziantep'te ciddi miktarda Suriyeli misafir olduğunu, 400 bin kişinin sağlık ihtiyaçlarını devletin karşıladığını belirten Demirci, "Bunların ilaçları bizim eczanelerimizden alınıyor. Dönüp baktığımızda eczanelerin Suriyelilere verdiği ilaçların bedelleri fatura bedelleri dönüşümünde ciddi sorunlar var. Sorunun çözülmesi gerekiyor. Bu sorunların önemli bölümünün bürokratik sorunlar olduğunu düşünüyoruz. Eczacı bu insanların ilaçlarını veriyor ama karşılığında bedelini alamıyor. Bu şekilde devam ederse bu sürdürülemez hale gelecek" dedi.

DEVLET BİR GÖREV ÜSTLENMİŞ

Şu anda Aralık ayı bedellerinin durduğunu, 6 aydır eczacıların paralarını alamadığını dile getiren Demirci şunları söyledi: "İlaç sektörü böyle bir şeyi kaldıramaz. Eczacılar insanları ilaçsız bırakmamak adına hizmeti sürdürüyorlar. Zaten insanlar evlerinden yurtlarından uzak kalmışlar, perişanlar biz kalkıpta Türkiye devleti parasını ödemedi diye ilaçsız kaldılar denilsin istemiyoruz. Devlet bir görev üstlenmiş. Ciddi bir görev üstlenmiş bu insanların sağlık ihtiyaçlarını karşılıyor. Ama buradaki sorunun para olmadığını görüyoruz. Buradaki sorun bürokratik işlemlerin uzatılması veya ilgisizlikten dolayı 6 aydan beri verilen ilaçların bedelleri ödenmiyor."

DEVLET BUNUN ALTINDAN KALKAR

Eczanelerin alacağının 15 Milyon TL'den fazla olduğunu söyleyen Demirci, "Bunun bir sistematiğe oturtulması lazım, sosyal güvenlik kurumu gibi. Türkiye bu sistemin çok daha büyüğünü yapıyor, 70 milyonu aşkın insana sağlık hizmetini veriyor, 2.5 milyon insanın mı sağlık hizmetinin altından kalkamayacak? Kalkar ama bürokratik yavaşlık, ilgisizlik işi bu noktaya getirdi. Sorun daha basit konuların çok uzatılması ilgilenilmemesinden kaynaklanıyor, bu konuda çözüm bekliyoruz. Aksi halde, bunun bu şekilde devam ettirilmesi hizmeti devam ettirilemez noktasına getirecektir" şeklinde konuştu.Meral KINACILAR