Arslan, "İşverenlerimizden istirham ediyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan mülteci, göçmen, sığınmacı çalıştıran bölgelerde, şehirlerde, sektörlerde ve işyerlerinde denetimleri sıkılaştırmasını bekliyoruz" dedi.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından birlikte finanse edilen, HAK-İŞ Konfederasyonu’nun koordinatörlüğünde, ‘Mesleki Eğitim Yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu Projesi’ Kapanış ve Sertifika Töreni Gaziantep’te yapıldı. HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın katıldığı, Gaziantep Tuğcan Otel’de, ‘Mesleki Eğitim yoluyla Mültecilerin Sosyal Entegrasyonu Projesi’ kapsamında düzenlenen, Kapanış ve Açılış Töreni’ne, Gaziantep ve Kilis illerinden mülki amirlerin, Milli Eğitim, İŞKUR ve AFAD İl Müdürlerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

DİL ÖĞRETİM MODÜLÜ GELİŞTİRDİK

Suriyeliler başta olmak üzere, göçmen, mülteci, sığınmacı gibi farklı kategorideki insanların en temel ihtiyaçlarının; dil öğrenme ve hayatlarını kazanabilecekleri düzgün bir iş olduğunu belirten Mahmut Arslan, "Biz proje kapsamında temel düzeyde, Türkçe dil öğretim modülü geliştirdik ve iş imkanı sağladık. Yabancılar için temel düzeyde dil öğretim modülünü, projemizin Fransa’daki ortağı COJEP International (kojep enternasyonel)’in ev sahipliğinde, Strasbourg kentinde Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Gazi Üniversitesi ve HASENE Derneği yöneticileri ve uzmanlarıyla yaptığımız ulus ötesi seminerlerle olgunlaştırdık. Yabancıların gittikleri yeni vatanlarında işgücü piyasasında en kolay bulabileceği işler, meslekler arasında yer alan Bulaşıkhane ve Çamaşırhane Görevlileri odaklı çalışmaları, Almanya / Köln şehrinden proje ortağımız HASENE Derneği ev sahipliğinde, yöneticiler ve uzmanlarla yaptığımız 2 ulus ötesi seminerlede sonuçlandırdık” diye konuştu.

KİLİS’TE, TÜRK VATANDAŞINDAN ÇOK SURİYELİ YAŞIYOR

Karanlığa küfretmektense bir mum yakmayı tercih ettiklerini işaret eden Arslan, Bu projeyle yeni bir yaklaşım geliştirdiklerini kaydetti. Arslan, şunlara değindi: “Suriyeli göçmen kardeşlerimizin, ülkemize ‘açık kapı politikasıyla’ kabul edilmesini destekliyoruz. Karşı propagandaları, Suriyeli misafirlerimizi kabul etmeyen duruşları,tutumları ve politikaları kabul etmiyoruz. Suriyeli misafirlerimize de, kardeşlik hukukunun bir gereği olarak, ensar-muhacir yaklaşımı içerisinde, kucak açılmasını destekliyoruz. Kilis'te, Türk vatandaşlarından daha çok Suriyeli yaşıyor ve şehirdeki asayiş olayları sayısı, diğer şehirlerimizin altındadır.”

300 BİNİN ÜZERİNDE SURİYELİ BEBEK DÜNYAYA GELDİ

“Bu topraklarda 300 binin üzerinde Suriyeli bebek dünyaya geldi” diyen Arslan, “Ülkemizde okul çağında 1 milyona yakın Suriyeli çocuk var. Bunlardan 400 bini maalesef okula gidemiyor" dedi.

KAYITDIŞI ÇALIŞTIRMAYALIM

İşverenlerden Suriyelileri ve diğer mültecileri kayıtdışı çalıştırmamalarını isteyen Arslan, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızdan mülteci, göçmen, sığınmacı çalıştıran bölgelerde, şehirlerde, sektörlerde ve işyerlerinde denetimleri sıkılaştırmasını bekliyoruz.” dedi. Arslan, taşeron işçi pozisyonunda çalışan emekçilerin kamuda kadrolu işçi statüsünde istihdam edilmelerini istedi.

EKİN:ÇALIŞMA İZİNİ ŞART

İŞKUR Gaziantep İl Müdürü Siraç Ekin ise yaptığı konuşmada,projenin ”Ara eleman ihtiyacına yanıt veren bir proje olduğunu söyledi. Ekin,“Yabancıları çalıştırmak istiyorsanız ‘çalışma izini’ almak durumundasınız. İŞKUR olarak Suriyeli misafirlerin Türkiye'de çalışmak istemeleri halinde 99 ile başlayan geçici kimlik kartlarıyla İŞKUR mesleki eğitim kurslarına, işbaşı eğitim programlarına kayıt edilebilmektedir.İŞKUR olarak, Suriyeli misafirlerimizin çalışmak istemeleri halinde onları kayıt altına alıyor; işe girişlerini takip ederek sosyal güvenlik kapsamına girmelerini temin ediyoruz. Uzun süredir katkılar verdiğimiz bu projenin ara eleman ihtiyacına yanıt verdiğini ve Suriyeli misafirlerin sosyal entegrasyonuna hizmet ettiğini görmekten mutluluk duyuyorum. İŞKUR olarak, HAK-İŞ'e böylesine anlamlı bir projeyi hayata geçirmesinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

AKINCI: SURİYELİLER KİMSEYE MUHTAÇ OLMADAN YAŞAMAK İSTİYOR

MİMBER EL-ŞAM Derneği Başkanı Mustafa Camal Akıncı ise “Türkiye'de yaşayan Suriyeli misafirler, kimseye muhtaç olmadan yaşamak istiyorlar.Yardım götürdüğümüzde bizden çalışacak iş istiyorlar, Türkçe'yi öğrenerek iş bulmayı talep ediyorlar” şeklinde konuştu.

ÖZTÜRK, BİLGİ VERDİ

Ezogelin Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recep Öztürk, proje kapsamında hazırlanan “Yabancılar İçin Temel Düzeyde Türkçe Öğretimi”, “Çamaşırhane Görevlisi – Seviye 2” ve “Bulaşıkhane Görevlisi – Seviye 2” mesleki eğitim kurslarının hazırlık, uygulama ve sonuçlarına dair bilgi verdi. Protokol konuşmalarının ardından proje kapsamında Gaziantep ilinde, “Yabancılar İçin Temel Düzeyde Türkçe Dil Kursu”, “Çamaşırhane Görevlisi” ve “Bulaşıkhane Görevlisi” kurslarından mezun olan Suriyeli misafirlere, sertifikaları verildi. AYŞEGÜL BAĞCI