Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin, bir önceki yılın Ocak-Şubat verilerine göre işe yerleştirmede yüzde 20 bir artış olduğunu dile getirerek, "İşsizlik oranının düşüşünde rekor üstüne rekor kırıyoruz. Bir önceki yıla göre işsizlik rakamlarında ezber bozduk. Türkiye genelinde işsizlik oranı 9.7 iken, Suriyelilere rağmen Gaziantep'te bu oran 7.3" dedi.

EZBER BOZDUK

Gaziantep'te bir önceki yıl işsizlik oranının 11.2 olduğunu, bu oranın yapılan çalışmalarla 7.3'e düştüğünü söyleyen Siraç Ekin, "Bu oran güzel bir performans ve onur verici bir şey. Emsal diğer illere baktığımızda işsizlik oranının yükseldiği görüldü. İl olarak gururluyuz. Biz ezber bozduk. Bizler istihdama odaklandık. Her türlü musibet işsizlikten kaynaklanır. İşsizliği giderdikten sonra pek çok sorunu çözmüş oluyorsunuz. İş ve istihdam Türkiye'nin en önemli konusu ve sorunudur" dedi.

ÖNCE YEREL İŞSİZLERİMİZ

Gaziantep'te işsizlik oranının düşmesinde İş-Kurun, sanayi, ticaret odasının, basının ve herkesin katkısı olduğunu dile getiren Siraç Ekin, "Gaziantepli işveren kendi yerli halkını tercih etmiştir. Kurum olarak, valilik, milletvekili, bakanlarımız bu konuda çok özverili çalışmışlardır. Onun göstergesi. Hakikaten Gaziantep işsizliğe meydan okudu, ezber bozdu. Mutlu ve mumnunuz. Suriyelilerin varlığına rağmen biz yerel insanımızı hiçbir şekilde işsiz bırakmadık. Sürekli önceliği onlara tanıdık, onları işe yerleştirdik, onları gündeme aldık diğer kalan kesimleride farklı bir alanda değerlendirdik" diye konuştu.

GAZİANTEP İSTİHDAMIN KALESİ OLACAK

İşsizlik oranının düşüşünde İstihdam fuarının büyük etkisi olduğunu dile getiren Siraç Ekin, "Bu işin bir sırrı olmalı, o sırda tabiki fuarlardır. İlk fuarda 6 bin kişinin istihdamını hedefliyordu. Bunun iki kadından fazla işe yerleştirme oldu. İkinci fuarı bölgesel yaptık. 16 bin kişiye yakın bir oranda işe yerleştirme oldu. Gaziantep'i öyle bir hale getirdiki artık istihdamın kalesi, olarak görülüyor. Ana temamız da zaten istihdamın kalesi" dedi.

SURİYELİLER KISA SÜREDE İZİN ALIYOR

'Suriyelilere de, normal izinlerini aldıktan sonra gereken desteği veriyoruz' diyen Ekin, "Çalışma izni alınmadan biz onları çalıştırmıyoruz. Suriyeli veya başka bir yabancı yasal yollardan iimize gelmişse ve ikamet iznide almışsa pasaportuyla beraber işverenin müracaat etmesi halinde çok kısa süre içinde çalışma izni alınıyor" dedi.

İŞ KUR ÇOK ÇALIŞIYOR

Kayıtlı işsiz sayısının sürekli değiştiğini, 45 bine yakın kayıtsız bir işsiz görüldüğünü ancak işe gönderelim dendiğinde bu sayıya ulaşma şansının olmadığını dile getiren Siraç Ekin, "Bazan farklı amaçlarla işsizlik başvurusunda olanlar oluyor. Ancak bizim görevimiz kayıt altına almak. Geçen sene 190 bin yönlendirme yaptık. Ortalama hep 11 yönlendirmeden sonra 1 kişinin işe girdiğini gördük. 190 bin yönlendirmeden sonra 16 bin 950 kişiyi işe koyduk. 2012'de her 8 kişiden biri işe giriyordu, 2013'te 11 yönlendirmeden sonra işe giriyor. Bu işkurun çok çalıştığı anlamına gelir" diye konuştu.

AMAÇ İSTİHDAM

Bir önceki yılın Ocak-Şubat verilerine göre işe yerleştirmede yüzde 20 bir artış olduğunu dile getiren Siraç Ekin, "Hedefimiz 2013'ün hedefini aşmak. 2014 sonu itibariyle 17 bin 500 gibi bir hedefimiz var. Kadınlarımıza yönelik projemiz var. Engellilere yönelik projelerimiz var. Amacımız istihdam. Aracı bir kurum olarak, istihdam kurumu olarak işsize iş verebilirsek bir hayır duasını alırsak, bizden daha mutlu biri yoktur" dedi.

HİZMET SEKTÖRÜ İLK SIRADA

İşe yerleştirmede hizmet sektörünün her zaman ön planda olduğunu ifade eden Ekin, "Hizmet sektöründe vardiya sistemi daha esnek, saatleri daha uygun" dedi. Meral KINACILAR