Şahin, Suriyeli mültecileri konuştuğu zirvede, " Sağlıkta kendi ülkemde ve şehrimde kendi çocuklarımıza ne veriyorsak aynısını mülteci çocuklarını da vermemiz gerekiyordu” dedi.

2016 Dünya Kongresi, UCLG tarihinde ilk kez, bir Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kentsel Kalkınma Konferansı yani Habitat III Konferansı ile peş peşe gerçekleştiriliyor. Dünya Yerel ve Bölgesel Liderler Kongresi’nde "Göç ve Hareketlilik" konusunu katılımcılar ile paylaşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep ve bölge hakkında konuştu. Başkan Şahin, aynı zamanda Suriyeli mülteciler ve FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişimin de kongredeki katılımcılarla paylaştı.

ÖNEMLİ BİR ZİRVE

“Bu önemli zirvede sizlerle olmaktan ve paylaşmaktan mutluyum” diyen Şahin, “Bugün şehirlerin anası dediğimiz İstanbul’dan belediye başkanlarımızla buradayız. Göçten en çok etkilenen belediye başkanları ile buradayız. Dünya büyük bir sınavdan geçiyor. Özellikle 2. Dünya savaşından sonra en büyük göç hareketiyle karşı karşıyayız. Milyonlarca insan yurdundan, yuvasından vatanından ve toprağından oldu. Binlerce insan, özellikle kadınlar ve çocuklar canından, sağlığından oldu. Sorumluluk makamındaki başkanlar olarak çocuklarımızın daha iyi yaşayacağı bir dünya için, dünya ve Ortadoğu barışına, huzuruna katkı sağlamamız lazım. Ortadoğu’daki bu göçün durmasını hızlı bir şekilde sağlamamız gerekiyor. Bütün sınırların kalktığı küreselleşmenin yaşandığı, dünyaya vatandaşlığının konuşulduğu bu zamanda, benim coğrafyamda değil bana hiçbir şey olmaz diyenlerin de bu göçten sorumlu olduğunu düşünüyorum” dedi.

3 BİR SURİYELİ ÇOCUK OKULLU

Kendisinin başkan olduğu dönemde şehirde sadece 3 bin Suriyeli mülteci çocuğun okula gittiğini anımsatan Şahin, “Ben 2,5 yıl önce başkan oldum ve şuanda 70 bin çocuk eğitim hayatına kazandırıldı. Yüzde 70 Suriyeli mülteci çocuklar sistemin içine dahil edildi. Eğer bu çocuklar Halep’te okumuş olsalardı, eğitim oranı bizim oranımızdan daha düşük olacaktı. Şuanda Suriyeli mülteci çocuklar da bizim çocuklarımız gibi bütün imkanlardan istifade etmeye başladı. Kadınlara açtığımız kurslarla dil ve meslek öğretiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

AB ÜLKELERİNE SİTEM

AB ülkelerine sitem de eden Şahin, “Kişi başına düşen milli geliri bizim 10 katımız 20 katımız olan ülkelerin liderleri şehrimize geldiği zaman, ‘biz yükünüzü nasıl hafifletelimden çok, bize nasıl mülteci gelmez, bize zararı dokunmaz anlayışından da çok üzüntü duydum. Dünyanın geleceği için ve dünya barışı için de endişelendiğimi ifade etmek istiyorum. Onlarla konuştuğumuz zaman geri topraklarına dönmek istiyorlar. Cerablus bunun en güzel örneği. Suriyelilerin toprak bütünlüğünün sağlanması ve Suriyelilerin Suriye’de yaşayacağı, terörizmin bittiği, Ortadoğu’da barışın sağlanması için bütün dünya liderlerin ortak bir karar alması gerekiyor. Bu karasızlık her gün binlerce çocuğun ölmesine ve savaşın devam etmesine neden oluyor. Başkalarından beklemeden hepimiz elimizi taşın altına koymamız gerekiyor” şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ