Suriyeli mültecilere verilen ilaçların geri ödemesinin yapılması Türk Eczacılar Birliğini harekete geçirdi. Ankara'da toplanan Eczacılar Birliği, 31 Mart'a kadar adım atılmadığı taktirde Suriyeli mültecilere ilaç verilmeyeceğini açıkladı. Aralarında Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci'nin de bulunduğu heyet, somut adımlar atılmasını bekliyor. Demirci, Gaziantep'te 375 bin, Kilis'te ise 125 bin mülteci olmak üzere toplam 500 bin mülteciye ilaç hizmeti verildiğini ve artık bunun sürdürülebilir bir şey olmadığını söyledi.

Ankara'daki toplantıdan sonra bazı adımların atılacağına dair sözler aldıklarını anlatan Demirci, mültecilere verilen ilaçların geri ödemesi konusunda ciddi anlamda kargaşa yaşandığına dikkat çekti.

ÖDEMELER YAPILACAK DENİLDİ

Demirci, 2013 yılından bu yana Mültecilere ilaç verildiğini söyledi. 15 Ekim tarihine kadar gerek yaptıkları anlaşmalar, gerek kamplarda kalanlar ve gerekse de kendi imkanları kalan Suriyelilere anlaşmalı olarak ilaç verildiğin anlatan Demirci, "Biz burada Vali ve AFAD'la yaptığımız anlaşmalarla ilaç veriyorduk. Kendilerinin kontrolü ile oluyordu. Fakat 15 Ekim 2015 tarihinde genelge yayınlandı. O genelgede yapılan anlaşmaları iptal edildiğini, reçetelerin kontrolünün Ankara'da olacağı ve ödemelerin AFAD tarafından açıklandı. Biz o dönemde de bu işin yanlış olduğunu söyledik"

MAĞDUR İNSANLAR DA VAR

Burada mağdur insanların olduğunu belirten Demirci, "Sağlık hizmetlerini durdukmadık ve düzelir umudu ile ilaçlarını vermeye devam ettik. Hatta benimde içinde olduğum heyetle birlikte AFAD'la görüşme yaptık. Burada çok başlılık söz konusu. Göç idaresi, sağlık bakanlığı bu işi üzerlerine almak istemiyorlar. Reçeteler Ankara'ya gidiyor ama gönderdiğimiz reçetelerin parasını alamıyoruz. Hatta kontrolü bile yapılmıyor. Bizim ilaç için verdiğimiz vadeler belli. 70 ila 90 gün arası. Ama 150 gün oldu hala paramızı alamadık. Bu nasıl olacak ? O nedenle bu için sürdürülebilirliliği yok. SGK Kurumunda bu işler nasıl yürüyorsa anlaşma yapalım, bunun yolu yöntemi kurumsal yapısı bir sisteme ve prosedüre otursun. Her ayın 15'inde paramız yatar. Ama karşımızdaki kurum kim bilmiyoruz" dedi.

NE OLACAK BİLMİYORUZ

"Üzülüyoruz çünkü hakikaten mağdur insanlar var" diyen Demirci, "Ankara'daki toplantıdan sonra Süleyman Soylu aradı ve 'biz bunu SGK uhtesine alıyoruz dedi. Bu işi biz halledeceğiz harasını AFAD ödeyecek. Provizyon sorumluluğu bizde olacak dedi. Ancak bunun için torba yasaya madde eklenmesi lazımmış. Yani bildirinin karşılığında adım atıldı. Ama ne olacağı konusunda net bir şey söylemek doğru değil." LEYLA ÖZEKŞİ POLAT