Türkiye'de geçen yıl 349 kızamık vakası görüldü. Bu sayı, Suriyeli mültecilerin akını sonrası 20'ye katlandı.

    Önceki yıllarda salgınlar şeklinde görülen kızamık, aşılama çalışmaları sayesinde sıfıra yaklaşırken yurt dışı kaynaklı vakalar yüzünden yeniden hortladı. Vakalardaki artışın özellikleGüneydoğu ve Akdeniz illerinde yaşanması gözleri bu illerde yoğunlaşan Suriyeli mülteci kamplarına çevirdi.
    Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel'in soru önergesini cevaplandırdı. Müezzinoğlu, son 1 yıldaki artışın gerekçesini şu şekilde açıkladı: "Ülkemiz, bulunduğu konum ve günümüzde artan insan hareketleri sebebiyle yurtdışı kaynaklırisk altındadır. Nitekim bir süredir, yurtdışı kaynaklı kızamık vakaları görülmekte olup gerekli çalışmalar sürdürülmektedir. Halen ülkemizde kontrollü bir kızamık vaka artışı yaşanmaktadır. Kızamık vaka sayıları 2001 yılında 30.509 iken, gittikçe azalmış ve 2012 yılında 349 olarak gerçekleşmiştir. 2008-2012 yıllarında görülen az sayıdaki kızamığın tamamı yurt dışı kaynaklıdır. 1 Ocak 2012-19 Haziran 2013 tarihleri arasında (349 adedi 2012 yılında olmak üzere) toplam 6196 adet kızamık vakası bildirilmiştir. Vakaların yüzde 29'u 0 yaş altı bebekler, yüzde 25'i ise 1-4 yaş grubu çocuklardır. 93 vaka sağlık çalışanlarında görüldü. Şimdiye kadar iki adet şüpheli kızamık ölümü bildirildi."

    DSÖ UYARMIŞTI


    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de, Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye'deki kamplarda kalan Suriyelilerde kızamık, verem ve çeşitli bulaşıcı deri hastalıklarına rastlandığına dikkat çekmişti.Türk Tabipleri Birliği de Suriye'den yaşanan mülteci göçünün, kızamık vakalarının yayılmasında etkili olduğu konusunda düşünceler olduğu uyarısında bulunmuştu.