Nizip İlçesi'ndeki çadır ve konteyner kentte barınan 400 Suriyeli, Türkçe kursunu başarıyla tamamlayarak, sertifika aldı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Gaziantep Üniversitesi ile BM Çocuklara Yardım Fonu Türkiye Temsilciliği'nin ortaklığıyla ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçarak Nizip'teki çadır ve konteynır kentte barınan Suriyeliler'e yönelik 'TÖMER Dil Kursu' düzenlendi. Kurs sonunda Türkçe öğrenen 400 Suriyeli öğrenci için bugün sertifa töreni düzenlendi.

TÜRKÇE KONUŞMALARI ÖNEMLİ

Konteyner kentteki törene, Nizip Kaymakamı Yaşar Karadeniz, Gaziantep Üniversitesi TÖMER Müdürü Mustafa Gültekin, AFADEM Müdürü Akın Erdoğan, UNICEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban ile diğer ilgililer katıldı. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Murat Gürbüz, ülkemizde bulunan Suriyeli konukların günlük hayatlarını daha rahat devam ettirmeleri için Türkçe konuşmalarının önemli olduğunu söyledi.

İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR

Türkiye'ye gelen Suriyeli çocukların her düzeyde eğitim ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılandığını belirten Gürbüz, "Kurum olarak daha çok eğitim alanının üniversite kısmına odaklanmış durumdayız. Diğer kurumlarımız da zaten diğer alanlardaki eğitimleri en güzel şekilde veriyor. Bizim için burada kalan Suriyeli misafirlerin Türkçe öğrenmeleri birkaç açıdan önemli birincisi Türkçe evrensel bir dil yani artık dünyanın bazı yerlerindeki okullarda Türkçe ikinci seçmeli dil bazı yerlerde ise müfredat kapsamında yabancı dil olarak öğretiliyor bu nedenle buradaki kardeşlerimiz Türkçe dilini öğrenmeleri aslında evrensel bir dili öğrenmiş anlamına geliyor. İkincisi, Suriyelilerin burada yaşadıkları sürece hayatın her alanında rahat edebilmeleri için çok önemli, üçüncüsü de eğitim ile alakalı eğer ülkemizde kalan Suriyeliler eğitimlerine devam etmek istiyorlarsa Türkçeyi öğrenmeleri oldukça önemli." DHA