Göç ve iltica alanında çalışan 15 sivil toplum örgütü, başta Gaziantep olmak üzere bazı şehirlerde Suriyeli mültecilere yönelik meydana gelen saldırılardan endişe duyduklarını belirterek, Suriyeli mültecilerin statüsü ile haklarını belirleyecek mevzuatın çıkarılmasını istedi.

Göç ve iltica alanında çalışan sivil toplum örgütleri, Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı bazı şehirlerde yaşanan sıkıntılara ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Gazeteciler Cemiyetinde gerçekleşen toplantıda STK’lar adına ortak basın açıklamasını İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAMDER) Başkan Yardımcısı Metin Çorabatır yaptı. Çorabatır, Suriyelilere saldırıların kaygı verici olduğunu belirterek "Suriyeli mültecilerin statü ile haklarını belirleyecek mevzuat bir an evvel çıkarılmalı. Sivil toplum kuruluşları olarak başta Gaziantep olmak üzere bazı şehirlerde son günlerde Suriyeli mültecilere yönelik meydana gelen saldırılar ile linç girişimlerini endişeyle izliyoruz” dedi.

“GEÇİCİ KORUMA YÖNETMELİĞİ” HENÜZ ÇIKARILMAMIŞTIR”

Çorabatır, ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan 2 milyona yakın Suriyeli mültecinin güvenliklerinin sağlanması için en kısa zamanda yerine getirilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“Uluslararası toplum Suriye krizinin 4.yılında kısa bir gelecekte bu ülkede bir barış ortamı sağlanacağına ihtimal vermemektedir. Türkiye’de şuan sayıları resmi rakamlara göre 1,3 milyonu bulan savaş mağduru Suriyelilerin de kısa zamanda kendi ülkelerine dönmeleri ya da Türkiye’den başka üçüncü ülkelere gitmeleri mümkün görünmemektedir. Bu gerçeklerin ışığında, çok zor koşullar altında yaşadıklarına şahit olduğumuz Suriyeli mültecilerle halkımızın bir arada uyumlu bir biçimde yaşamalarının yollarının aranması gerekmektedir. Bazı şehirlerde çıkan ve yenilerinin çıkması olası olayları önlemek her şeyden önce devletin görevidir. Dört yıldır geçici olarak devam eden bu statü ile ilgili bir düzenleme yapılmamıştır. Nisan 2014’ten itibaren Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 91.maddesi çerçevesinde Suriyeli mültecilere geçici koruma statüsü tanınmaktadır. Ancak kanunda öngörülen “Geçici Koruma Yönetmeliği” henüz çıkarılmamıştır. Bugüne kadar verilmeyen hangi hakların sağlanacağı yeni bir uyum yasası veya ikincil mevzuatla kısa zamanda belirlenmelidir.”

KİMLER AÇIKLADI ?

Ortak açıklamada imzası bulan Sivil Toplum Kuruluşları: "Ceza İnfaz Sistemi Sivil Toplum Derneği (CİSST), Gündem Çocuk, Hamiş Suriye Kültür Evi, Helsinki Yurttaşlar Derneği, İGAMDER, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), İnsan Kaynağını Geliştirme Derneği (İKGV), Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos-GL), Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sığınmacılar ve Göçmenlere Dayanışma Derneği (SGDD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi (UAÖ) ve İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı. İHA