CHP Şahinbey Meclis Üyesi Uğur kalkan'ın sorusuna yanıt veren Gaziantep Valiliği verilerine göre, şehrimizde 2015 yılı içerisinde suça ve olaylara karışan, Suriye uyruklu sayısının bahsedildiği gibi 700 olmadığı ve bu rakamın 3 bin 103 olduğu öğrenildi. Şüphelilerin en çok karıştıkları olaylar, Kaçakçılık, taksirle yaralama, kasten yaralama, tütün mamulleri ve alkollü içki kaçakçılığı olarak açıklandı. Bu arada şehrimizde 325 bin Suriyelinin olduğu, bunlardan 55 bininin öğrenim gördüğü, öğrencilere ise 1574 öğretmenin eğitim verdikleri açıklandı. Vilayet Suriyelileri harcanan rakamlardan ise AFAD'ın sorumlu olduğunu bildirdi.

325 BİN SURİYELİ VAR

Kalkan, Valiliğe, kamplarda yaşayan Suriyeli sayısı ile Gaziantep genelinde yaşayan Suriyeli sayısını da sordu. Valilikten yapılan açıklamada, "İlimizde kurulu bulunan 5 Geçici Barınma Merkezinde 49.513, şehir merkezi ve ilçelerimizde 275.489 olmak üzere toplam 325.002 Suriyeli misafir bulunmaktadır" denildi.

SURİYELİLER İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRECEK

Kalkan'ın "Suriyeliler için yapılması planlanan çalışmalar nelerdir?" sorusuna ise Valilik, "İlimizdeki geçici barınma merkezleri ile şehir merkezi ve ilçelerimizdeki Suriyeli misafirler için devletimizin sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle yürüttüğü başta eğitim olmak üzere, meslek edindirme, sağlık, spor ve kültürel çalışmalar devam edecektir" şeklinde yanıt verdi.

55 BİN 102 SURİYELİ ÖĞRENCİ VAR

Kalkan, Valiliğe Suriyeli çocukların eğitimiyle ilgili de soru yöneltti. Kalkan, "Gaziantep'te Suriyeli kaç çocuk eğitim görmektedir? Kaç okul, derslik ve öğretmen hizmet vermektedir?" derken, yapılan açıklamada, "İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı olarak açılan 51 geçici eğitim merkezinde 1370 derslikte 55.102 Suriyeli öğrencimiz eğitim-öğrenim görmektedir. Suriyeli çocukların eğitiminde, 1574 Suriyeli gönüllü öğretmen görev yapmaktadır" denildi.

KALKAN:SURİYELİLERİN SUÇA KARIŞMA ORANI ARTMIŞ

Uğur Kalkan, Vali Ali Yerlikaya'nın 2015 yılı aralık ayında yaptığı bir toplantıda, Suriyelilerin suça karışma oranlarıyla ilgili konuştuğunu ve İl genelindeki 54 bin suç kaydının sadece 700'nün Suriyelilere ait olduğunu belirttiğini ifade ederek “Sayın Vali, "Gerek emniyet gerek jandarma bölgesinde yaşayan Suriyeli misafirlerimizin bu yıl içerisinde ve geçmiş yıllarda Suriyeli ve yerli suç dosya kayıtları incelendiğinde Suriyelilerin suçla ilgili dosya sayılarının tahminden daha altında olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl içerisinde polis bölgesinde 54 bin suç kaydı var bunun sadece 700’ü Suriyeli misafirlerin olduğunu düşünürsek oranın ne kadar düşük olduğu anlaşılacaktır demişti. Rakamlar arasında büyük fark var. Bana verilen bilgilerde Suriyelilerin suça karışma oranı artmış görünüyor. ” diye konuşmuştu.

YAPILAN HARCAMALARDAN AFAD SORUMLU

Uğur Kalkan'ın "Gaziantep'te 2015 yılında Suriyeliler için harcanan toplam para ne kadardır?" sorusuna Valilik, "İlimizde misafir edilen Suriyeliler için yapılan harcamalar İl Afet Acil Durum Başkanlığı( AFAD) tarafından gönderilen Acil Yardım ödenekleriyle karşılanmaktadır. Yapılan harcama tutarı Afet Acil Durum Başkanlığından temin edilebilir" diye cevap verdi. Meral KINACILAR