Gaziantep Kulübü tarafından düzenlenen ‘’ Bir diplomatın Gaziantep İzlenimleri’’ konulu toplantıda konuşan Büyükelçi Adnan Keçeci, Suriyeliler için ilk dönemde acil ihtiyaçların giderilmesine gayret edildiğini, ancak kalış süreleri uzadıkça eğitim, sağlık, uyum, entegrasyon gibi ihtiyaçlarının ön plana geçtiğini belirtti. Büyükelçi Keçeci tüm Suriyelilerin savaşın bir an önce sona ermesini ümit ettiklerini ve evlerine dönmeyi arzuladıklarını belirtti. Gaziantep Kulübü Başkanı Necati Binici de, Gaziantepli STK’lar olarak Suriyelilere her türlü insani yardımı yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini söyledi.

EKSİKLİKLER GİDERİLMELİ

Tepebaşı Mahallesi Prof. Metin Sözen caddesindeki Dışişleri Gaziantep Temsilciğinde yapılan toplantıda konuşan Büyükelçi Adnan Keçeci, eğitim konusunun Suriyelilere götürülen hizmetlerin başında geldiğini, bu bağlamda orta ve lise çağındaki Suriyelilerin eğitiminde derslik, öğretmen ihtiyacı ile müfredat alanlarında ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesinin önem kazandığını ifade etti.

ULUSLARARASI SORUN HALİNE GELDİ

Keçeci, Suriye krizinin boyutunun ve yansımalarının bölgesel bir sorun boyutunu çoktan aştığını, uluslararası bir sorun haline geldiğini ve birçok gözlemciye göre II. Dünya Savaşından sonraki en büyük "insani facia" haline geldiğini bildirdi. Suriyeliler gibi Türkiye'nin de krizin bir an önce sona ermesini ve tüm Suriyelilerin barış ve güven içinde yurtlarına, evlerine dönmesi için gayret ettiğini söyledi.

GAZİANTEPLİ ÖĞRENCİLER ÖZVERİDE BULUNUYOR

Keçeci, halen şehirde bulunun eğitim çağındaki 107.000 kadar çocuktan 55.000 kadarına eğitim hizmeti sağlanabildiğini, bu konuda Gaziantepli ebeveyn ve çocukların "sabahçı, öğlenci öğrenci" sistemiyle ve büyük bir özveriyle sınıflarını Suriyeli çocuklarla paylaştıklarını, eğitim çağındaki tüm öğrencilerin okula gitmesinin ve kayıp bir nesil yaratılmasının mutlak suretle önlenmesi gerektiğini, bu itibarla uzun dönemde yeni dersliklere ve iyi eğitim görmüş öğrenmelere ihtiyaç duyulduğunu, bu alanlardaki çalışmalarda başta AB olmak üzere uluslararası toplumun katkı ve işbirliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

SAĞLIK HİZMETLERİ DE ÖNCELİKLER ARASINDA

Sağlık konusunun Suriyelilere sağlanan hizmetler açısından öncelikler arasında yer aldığına işaret eden Keçeci, bu sorunun giderilmesi için aile hekimliği benzeri sağlık ofisleri oluşturulmaya başlandığını bildirdi. Suriyelilerin Türk toplumuna entegrasyonun da, özellikle dil konusunda sorunlar yaşandığına işaret eden Büyükelçi Keçeci, tüm sorunların giderilmesi için merkezi idare, yerel yönetimler ve Gaziantep’teki STK’lar ile birlikte el ele çalıştıklarını söyledi.

EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKE;TÜRKİYE

Büyükelçi Keçeci, katılımcıların sorularını cevaplandırdı. Keçeci: ‘’Suriyeliler çok acı çektiler. Çekmeye devam ediyorlar. Bunların beklentilerini adaletli bir şekilde karşılamak lazım. Bu arada, Suriye’nin içinin boşaltılmasını engelleyici her türlü önlemi almalıyız. Siyasi çözüm için umutlu olmalıyız. Ancak, bunun erken sonuçlanacağı konusunda aşırı bir beklenti içine girmemek lazım. Suriye sorunu uluslararası bir sorun. Bundan en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Krizin biran önce sona ermesini, Suriyeli misafirlerinin acılarının son bulmasını, onların güven içinde yurtlarına, evlerine dönmelerini arzuluyoruz.’’

NÜFUSUN YÜZDE

17’SİNİ SURİYELİLER OLUŞTURUYOR

Büyükelçi Keçeci, bir başka soruya karşılık olarak ta, şu anda Gaziantep’in nüfusunun yüzde 17’sini Suriyelilerin oluşturduğunu, Avrupa Birliğince tahsisi öngörülen 3 milyar avroluk kaynağın ilk bölümünün 1 Temmuz itibarıyla serbest bırakılması konusunda mutabakat sağlandığını, bu kaynağın ülkemizdeki Suriyelilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla oluşturulacak projelerin finansmanında kullanılmasının planlandığını bildirdi.

SURİYELİLER EVLERİNE DÖNMEK İSTİYOR

Büyükelçi Keçeci bir soruya karşılık olarak, tüm Suriyelilerin Suriye krizinin bir an önce sona ermesini ümit ettiklerini ve Suriyeli misafirlerin yurtlarına, evlerine dönmeyi arzuladıklarını bildirdi.

BİNİCİ: İNSANİ YARDIMLARA DEVAM EDECEĞİZ

Gaziantep Kulübü Başkanı Necati Binici’de, Gaziantepli STK’lar olarak Suriyelilere her türlü insani yardımı yaptıklarını söyledi. Ekonomik krizi fırsata çevirme başarısı göstermede alt yapısı sağlam olan Gaziantep’in burada da başarılı olacağına inandığını ve Suriyeliler yurtlarına evlerine dönünceye kadar, her türlü çözüm önerilerine katılacaklarını, insani yardımlara devam edeceklerini, hoşgörülü olacaklarını da sözlerine ekledi. Bülten