Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç ve Yönetim Kurulu üyesi Baransel Emlak Sahibi Tuncay Baransel, Gaziantep'te en revaçta mesleklerden biri olan emlakçılığın Suriyeliler içinde gözde meslek olduğunu belirttiler. Aytaç ve Baransel, "Herkes gibi Suriyeliler de bu mesleğe yöneldi" dediler.

AKRABALARI ARACILIĞIYLA YAPIYORLAR

Suriyelilerin emlak işine de girdiğini belirten Gaziantep Emlakçılık Odası Başkanı Mehmet Aytaç, "Emlak işiyle, inşaat işiyle uğraşan Suriyeliler var. Emlak sektörüne girenler var. Genelde akrabaları aracılığıyla emlakçılık yapıyorlar. Arazi, arsa veya daireleri ya akrabaları adına ya da şirket adına alıyorlar. Son yıllarda Gaziantep'te emlak sektörü en revaçta mesleklerden biri. Suriyeliler içinde revaçta mesleklerden biri haline geldi. Herkes bu mesleğe yöneliyor" diye konuştu.

KİRALARI ETKİLEDİLER

Suriyelilerin daire fiyatlarını etkilemediğini, ancak kira artışlarını tetiklediklerini söyleyen Mehmet Aytaç, "Geçtiğimiz yılla kıyaslarsak kira artışları yüzde 50-60 artarken, dairedeki artışlar ise yüzde 20'yi geçmedi. Daire fiyatlarındaki artış durdu. Bunda faizlerin artışı etkili oldu. Birde daire sayısı fazla. 2 yıl önce şehirde satacak daire yokken, şu anda çok sayıda satılmayı bekleyen daire var" dedi.

SURİYELİLER ŞİRKET ADINA DAİRE ALIYOR

Suriyelilerin şahıs adına ülkemizde gayrimenkul ve arazi alamadıklarını belirten Tuncay Baransel, "Suriyeliler ancak şirket kurarlarsa şirket üzerine arazi, arsa, daire alabilirler. Buna hakları var. Yoksa şahıs adına alamazlar. Suriye devleti ile aramızda anlaşma olmadığı için bizden daire alamıyorlar. Örneğin Almanya, Hollanda'dan biz nasıl daire alıyorsak, Alman ve Hollandalılarda bizden daire, arsa, arazi alabilirler. Ülkelerin anlaşmalarına bağlı" dedi.

SURİYELİLERİN ALDIKLARI DAİRELER 100'LERİ BULDU

Durumu iyi olan Suriyelilerin Gaziantep'ten daire aldıklarını söyleyen Baransel, "Gaziantep'ten daire alan Suriyeli sayısı 100'leri bulmuştur. Benden 4 Suriyeli firma şirket adına daire aldı. Suriyeliler genelde Emek, İbrahimli, Sarıgüllük'ten daire alıyolar. Fiyatları bizden iyi biliyorlar" dedi.

Meral KINACILAR