Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriyeli sığınmacıların Gaziantep’e yan etkisinin olduğunu belirterek, başta vatandaşlık hakkı olmak üzere, bu fiili durumun ortadan kaldırılmasına ilişkin çözüm yollarının aranmasını istedi.

300 bin Suriyeliyi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı hakkı tanınmasına yönelik çalışmaları Habertürk’te yayınlanan Işınsu Tezkan’ın hazırlayıp sunduğu “Gün Ortası” programında ele alan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, iş hayatında Türk vatandaşların hakkının korunması için Suriyeli sığınmacıların kayıt altına alınmasının önemini vurguladı.

ÜRETMEYE BAŞLADILAR

Ayakkabıcılık ve tekstil başta olmak üzere 50’ye yakın Suriyeli sanayicinin organize sanayi bölgesinde üretime geçtiğini bildiren Şahin, nitelikli iş gücünü ellerinde tutmanın yoluna baktıklarını kaydetti.

30 DOKTOR KALDI

3 yıl önce 300 Suriyeli doktor sayısının 30’a kadar düştüğüne hatırlatan Şahin, öğretmen, mühendis ve mimar gibi kalifiyeli insanları ülkede tutmaya yönelik proje üretmenin gayreti içerisinde olduklarına değindi.

SADECE YÜZDE 4

Güvenlik konusuna da temas eden Fatma Şahin, şehirde yaşanan asayiş olaylarının sadece yüzde 4’üne Suriyelilerin karıştığını bunun da yüzde 2’lik kısmını kendi aralarında yaşanan olayların oluşturduğunu bildirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ivedilikle göç yasasının çıkarılmasını isteyerek, hiçbir Suriyelinin mülteci isteğiyle gelmediğini, şartların bu insanları bu noktaya getirdiğini aktardı. Şahin, çıkarılacak göç yasasıyla hem bürokratik hem yasal altyapının hazırlanacağını, göç, göçmen ve mülteci tanımlanmasının doğru olarak yapılacağini belirtti. SALMAN ERDİNE