2012 yılında kurulan Suriye Geçici Hükümetinin ilk Başbakanı olan Gassan Hitto, geçen günlerde Suriyeli kiracıların ev sahibini öldürmesi ile sığınmacılara yönelik protestoların üzücü bir durum olduğunu ifade ederek, herkesi sağduyulu olmaya çağırdı. Hitto, uluslararası kamuoyundan destek alınmadıkça ve İran'ın ülkelerinden çıkarılmadığı sürece savaşın bitmeyeceğini ve Suriye'nin özgürleşemeyeceğini söyledi.

Savaştan kaçan Suriyeliler'in sığındıkları Türkiye'de misafir olduğunu ifade eden Hitto, "Gaziantep'te yaşanan olay münferit bir konudur. Bunu tüm Suriyelilere mal etmemek lazım. Yıllardır bize kucak açan insanlara teşekkür ediyoruz, misafir hukukunu da Suriyeli kardeşlerimizin bilmesi ve ona göre hareket etmesi gerekiyor. Bir daha bu tür üzücü olayların yaşanmaması tek temennimiz" dedi. Suriye'de insanların daha fazla özgürlük için 4 yıl önce sokaklara çıktığını ve rejim güçlerinin sivil ölümlerine başlamasıyla çatışmaya dönüştüğünü ifade eden Gassan Hitto, "Suriyeli insanların tek isteği daha fazla demokrasi ve özgürlüktü. Bu talep ile sokağa çıktılar ancak rejim güçleri bu taleplere silahla karşılık verdi. Sivillerin ölmesinin ardından özgürlük isteyen halk silahlanarak mücadele başlattı" diye konuştu.

SAVAŞ UZUN SÜRECEK

Savaşın sürdüğü Suriye'nin yüzde 55'inin ülkeyi terk ettiğini ve 2.5 milyon Suriyeli'nin de Türkiye'ye sığındığını anlatan Hitto, Esad rejiminin sona ermesi için muhalifler arasında birliğin sağlanması gerektiğini kaydetti. Suriyeli muhaliflerin tek çatı altında toplanarak ortak hareket etmesinin başarıya ulaşan yol olacağına inandıklarını vurgulayan Hitto, "Bizim dağınık halde verdiğimiz mücadele nedeniyle savaş uzuyor. Binlerce insanımızı bu uğurda kaybettik. Ancak bunların koordineli şekilde ortak hareket etmesi için çaba sarf ediliyor. Bugün rejim güçleri destek aldığı ülkeler ve özellikle ağır silah ve personel desteği veren İran ile özgürlük isteyen halka karşı savaşıyor. Bize ise BM, ABD veya diğer ülkeler maalesef insani yardım dışında destek vermiyor. Bize silah veya mühimmat desteği sağlanmadıkça bu savaşın çok uzun süreceğini söyleyebiliriz. Diktatör rejimden kurtulmak ve özgür Suriye'yi kurmak için uluslararası platformdan destek bekliyoruz" diye konuştu.

ÇALIŞMALAR GÜNDEMDE

Gassan Hitto, rejime karşı savaşan grupların koordinasyonunu sağlayarak başarı şansını artırmak adına Geçici Suriye Hükümeti'nin Türkiye'den Suriye'ye taşınmasına yönelik çalışmaların da gündemde olduğunu ifade ederken, BM ve ABD'nin, IŞİD'e karşı Irak'a sunduğu desteği özgürlük isteyen Suriyeliler'e de sunmasını beklediklerini kaydetti. DHA