Yaşarken de çekti, öldükten sonra da


İhbar üzerine gelen sağlık görevlileri, genç kadının yaşamını yitirdiğini belirledi ve ölümünü normal olarak değerlendirip olay yerinden ayrıldı. Ardından gelen cenaze aracının şoförü ise, ölüm raporu olmadığı gerekçesiyle cesedi götüremeyeceğini söyledi. Üzerine battaniye örtülen ceset, olay yerinde tam 5 saat boyunca kaldırımda bırakıldı.

Kadının yaşarken hastanede o halde nasıl taburcu edildiği yoluundaki tartışma getirecek dramı, maalesef öldükten sonra da devam etti. Çünkü Yasmin El Hammud adındaki Suriyeli kadının cesedi bu kez otopsi işleminde sorun oldu. Otopsisi yapılırken, Akciğerinde tüberküloz hastalığına rastlanan Suriyeli kadının otopsisi anlaşılmaz nedenle yarıda kesildi. Hastalığın bulaşıcı olduğu iddiasıyla 4 kişilik otopsi ekibi karantinaya alındı. Daha sonra o halde bırakılan cesed için Verem Savaş ekiplerinden yardım istendi. Ekibin otopsiyi özel giysi giyerek tamamladığı belirtildi.


İYİLEŞMEDEN TABURCU EDİLDİ



Olay, Seferpaşa Mahallesi'nde meydana geldi. Halep'ten 4 yıl önce ailesiyle Türkiye'ye gelip, Nizip İlçesi'ne bağlı Tahtani Mahallesi'nde kiraladıkları evde yaşayan Yasmin El Hammud, 2 yıl önce düşüp belinden rahatsızlandı. Genç kadın, yeniden rahatsızlanınca, babası Muhammed El Hammud tarafından Gaziantep Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Burada yapılan muayenenin ardından geçen Pazartesi günü Göğüs Kalp Damar Cerrahisi'nde tedaviye alınan genç kız, iddiaya göre, 'İyileştin' denilerek taburcu edildi.



ÖLÜM RAPORU YOK DİYE CESEDİ GÖTÜRMEDİ



Aynı gün saat 15.30 sıralarında babası Muhammed ile birlikte Nizip İlçesi'ndeki evlerine gitmek için taksiye binip hastane ile 400 metre mesafede bulunan yolcu minibüslerinin kalktığı Araptarlı Sokak'taki durağa gelen Yasmin El Hammud, burada başını tutup yere düştü. İhbar üzerine gelen sağlık görevlileri, genç kızın yaşamını yitirdiğini belirledi ve ölümünü normal olarak değerlendirip olay yerinden ayrıldı. Ardından gelen cenaze aracının şoförü ise, ölüm raporu olmadığı gerekçesiyle cesedi götüremeyeceğini söyledi.



5 SAAT SONRA KALDIRILDI



Geçen bu sürede yerden kaldırılmayan ceset, mahallelilerin tepkisine yol açtı. Vatandaşların ihbarıyla gelen polisler de, acil sağlık görevlilerini yeniden çağırıp olay yeri inceleme ekiplerine haber verdi. Sağlık görevlileri ile cenaze aracı şoförünün birbirini suçlayıp tartıştığı sokakta üzeri battaniyeyle örtülen kızın cesedi, polis olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmasını tamamlamasının ardından hazırlanan tutanakla, 5 saatin ardından tabuta konulup cenaze aracına taşındı.

TÜBERKÜLOZ PANİĞİ

Sabah saatlerinde otopsiye alınan kadının akciğerinde tüberküloza rastlandı. Hastalığın bulaşıcı olması sebebiyle otopsi yarım bırakılarak 4 kişilik ekip karantinaya alındı. Adli Tıp Kurumunda özel bir bölüme alınan 4 kişilik otopsi ekibi için Sağlık Bakanlığı Verem Savaş Dispanserinden destek istendi. Özel kıyafetlerle Adli Tıp Kurumuna gelen ekipler, 4 kişilik otopsi ekibine müdahale etti. Korucuyu iğne ve ilaç verilen otopsi ekibi kontrol altına alındı. Otopsi ekibi özel koruyucu elbiseleri giydikten sonra otopsiyi tamamladı.
Yaşanan panik sırasında Adli Tıp kurumu çevresinde güvenlik önlemleri alınırken cenaze yakınları dışarı çıkarıldı. Otopsinin ardından cenaze, genç kadının babası Muhammed Hamut’a teslim edildi. Aile de sağlık kontrolünden geçmesi için uyarıldı. Cenazenin Nizip ilçesinde defnedileceği öğrenildi. İHA/DHA