Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hüseyin Özbay, şehrin güvenliğinin istihdamdan önce geldiğini söyledi. Suriyeliler konusunda iş müfettişleri ve müdürlerle toplantılar yapıldığını belirten Özbay, "İnsanların güvenliğinin olmadığı yerde istihdamdan söz edemezsiniz. Şimdi yabancı işçileri işten çıkarması güzel ama şehrin güvenliğini zora sokarız. Şehrin ve Türkiye’nin güvenliği sıkıntıya girer" dedi.

ŞEHRİN GÜVENLİĞİ ZORA GİRER

Bu konunun muzdaribinin bir çok işveren olduğunu anlatan Özbay, "Yürürlükteki mevzuat gereğince her gördüğünüz işçiyi kayıt altına almak zorundasınız. İdare de bunu yapmak zorunda. Yabancı işçi çalıştırmanın idari para cezası şu anda kişi başı 8 bin TL. Bu durumda yabancı işçiyi nasıl çalıştıracağız ? Emniyet Genel Müdürlüğüne müracaat edeceksiniz ve belli bir süre geçecek, ikametgahlarını alacaksınız, ona çalışma güvencesi vereceksiniz. Sayın valimizin ifadesiyle şu anda şehrimizde 300 bin civarında kayıtlı Suriye’li mevcut. Bu sadece resmi rakamlar. Şehrinde nüfusunun 1 milyon 800 bin olduğunu düşünürsek ,yaklaşık yüzde 20'ye yakın yabancı nüfus var" diye konuştu.

DURUM NETLİK KAZANMALI

"Teşvikli işçi çalıştıranların birden fazla işçi çalıştırdıklarında ekonomi bakanlığı ile tek teşvik belgesi üzerinde tek numarayla takip edilir, SGK boyutunda da teşvikin sağlanması gerekir" diyen Özbay, "6552 sayılı yasada Primlerde SGK gününde ödeyenlere yüzde 5 prim getirdi. Daha net açıklarsam 400 TL prim ödeyen bir işveren düzenli ödediğinde 350 Tl ödeme yapıyor.Yani kişi başı 50 TL indirim getiriyor. Vergi dairesinde vergiizi gününde ödersek bize öyle bir indirim yok.Vergi İdaresi de en yakın bir zamanda bu uygulamayı başlatması gerekiyor" şeklinde konuştu.

TORBA YASADA EKSİKLİKLER VAR

Özbay torba yasada öne çıkan bazı eksiklikler olduğunu vurgulayarak, “Bununla ilgili en göze çarpan maddeleri sizinle paylaşmak istiyorum. SGK 2008 yılında tek çatı altında toplanıp bugüne kadar eksiklikleri de sizinle paylaşmak istiyorum. En önemlisi yaşı itibarıyla yaşı emekliliğe yaklaşan insanların Bağ-Kur ve SSK emeklilikleri arasındaki farklılıkların bir an önce giderilmesi gerekiyor.Bağkur emeklisi 650-800 TL maaş alırken, öbür taraftan SSK emeklileri en düşük aylık 1100 TL maaş alıyorlar.Mutlak bu eksikliğin giderilmesi gerekir diye düşünüyoruz. Yine emekli olup da çalışanlardan kesilen meşhur destek primimiz var"

TOPLUMUN ANLADIĞI DİL

Özbay, "Bunu toplumun anladığı dille ifade etmek istiyorum. "Siz çalışmayın emekli oldunuz, belli bir yaşa geldiniz, oturun biz size bakarız, maaşınızı da veririz, sağlık güvencesini de sağlarız, ama çalışırsanız sizde yüzde 15 kesinti yaparız.” Bunu gerçekten mantık ölçüsünde bağdaştıramıyoruz. Bunu soran bu işte mağdur olanlara açıklamakta zorlanıyoruz. Yine 6552 sayılı yasayla getirilen GSS diye adlandırdığımız, Genel Sağlık Sigortası 18 yaşını dolduran insanların ,gençlerimizin anne babası yani hak sahipleri üzerinden bakımları sağlandığında özellikle kız çocuklarının evlenene kadar olan bölümü kanunda belirtilmiştir.Burada GSS ile borçlar çıkmaktaydı.6552 sayılı yasayla getirilen iyi bir uygulama bu konuda bu bölümü buraya koyanları tebrik etmek gerekiyor,eğer asgari ücretin 1/3 den daha düşük gelir fert başına düşen seviyesi var ise ailenin herhangi bir tahakkuk söz konusu olmayacak alacaklardan da vazgeçilecek ki 6552 den önce resen yapıldığında şahıs kendisi müracaat ettiğinde aradaki fark isteniyordu .Bundan vazgeçilmesi de yasanın olumlu bir yönü" değerlendirmesini yaptı.LEYLA ÖZEKŞİ POLAT