Suriyeliler, vatandaşlarının yoğun olarak bulunduğu İstanbul, Gaziantep, Mersin, Bursa ve Şanlıurfa'da yatırım yapmayı tercih ediyor. Suriyeli İşadamları ve Girişimciler Derneği (SİAD) çatısı altında bir araya gelen misafir yatırımcılar, zaman zaman da çeşitli kentlerde bir araya gelerek istişare toplantıları düzenliyor. SİAD Genel Başkanı Halid Babili, Türkiye'de birçok sektörde yatırımlarda bulunduklarını söyledi.

TEŞVİKTE BULUNUYORLAR

Suriyeli yatırımcı Enes Tahan da yaklaşık 4 yıl önce Halep'ten geldiğini söyledi. Gaziantep'te tekstil alanında faaliyet gösterdiğini belirten Tahan, şunları anlattı: "Suriyeli iş adamları, özellikle Gaziantep'te ciddi yatırımlar yapıyor. Hedefimizde işsiz olan Suriyeli ve Türklere istihdam oluşturmak var. Çoğunluğu işsiz olan soydaşlarımın evlerine bir tas çorba götürebilmesi için çalışıyorum. Şu an Türkiye'nin yetkili kurumları birçok teşvikte bulunuyor. Bu da bizim yatırım açısından işlerimizi kolaylaştırıyor."

YUMURTA ÜRETİMİ YAPIYOR

İş adamı Ahmet Halidi ise Humus'tan 7 yıl önce Türkiye'ye geldiğini belirtti. Akrabalarının da desteğiyle Türkiye'de yatırım imkanı bulduğu için mutlu olduğunu anlatan Halidi, "Gaziantep'te yumurta üretimi ve tavukçuluk faaliyetinde bulunan bir fabrikamız var. Şu an şirketimizde 9 Türk ve 20 Suriyeli çalışanımız var. Şanlıurfa'da da kısa süre içerisinde benzer bir fabrika açmayı düşünüyorum." diye konuştu. AA