14 yaşındaki Suriyeli Hümem Elhassan Terkavi, bilgisayarı olmamasına rağmen internet üzerinden katıldığı kurslar sayesinde yazılım geliştirmeye başladı.

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak ailesiyle Türkiye'ye sığınan Terkavi, Gaziantep'in merkez Şahinbey ilçesindeki 2 odalı evde annesi Doaa ve kardeşi Murat Terkavi (3) ile yaşıyor. Bilgisayar programcılığındaki yeteneğiyle dikkati çeken Terkavi, yaklaşık 2,5 yıl önce bir arkadaşının çeşitli montaj ve dizayn programları üzerinde çalıştığını görünce bu alana merak sardığını söyledi.

BİLGİSAYARIM YOK

Çok istemesine rağmen bilgisayara sahip olamadığını ifade eden Terkavi, arkadaşının çalıştığı programları incelerken bir anda kendini bilgisayar yazılımlarının içinde bulduğunu belirtti.

Sık sık Gaziantep'teki internet kafelere gittiğini anlatan Suriyeli Terkavi, internet kafede yaşıtları gibi oyun yerine bilgisayar programı ve yazılımı üzerine araştırmalar yaptığını ve kısa sürede kendini geliştirdiğini ifade etti.

YAZILIM YAPIYOR

İnternet üzerinde çeşitli kurslara katıldığını ve ABD'deki bir firmadan "iyi hacker" (bilgisayar korsanı) unvanı aldığını bildiren Terkavi, şu anda bilgisiyar yazılımı hazırlayabildiğini anlattı. Talep gelmesi halinde internet sitesi ve çeşitli programlar hazırlayarak aile bütçesine katkı sağladığını kaydeden Terkavi, bilgisayar programı konusunda internet üzerinden çeşitli araştırmalar yaptığını söyledi.

Yaklaşık 1,5 yıldır ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde program yazılımı yapabildiğini belirten Terkavi, şöyle konuştu: "Yazılım konusunda kendimi internet kafelerde geliştirdim. Şu an 20 farklı program yazılımını kullanabiliyorum ayrıca kendimi geliştirmek için sürekli internet üzerinden kurslara ve eğitimlere katılıyorum. Kurslar neticesinde ABD'li firma tarafından uluslararası geçerliliği olan 'iyi hacker' unvanı aldım. Bunları başardıkça mutlu oluyorum. Başarımı sürdürüp ileride büyük bir yazılım firması kurmak istiyorum" AA