Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Türkiye'de mülteci çocukların okullaşma oranı yüzde 30'lardayken biz Gaziantep'te bu rakamı yüzde 60'lara çıkardık. Şu anda 70 bin çocuk eğitim hayatının içerisine girmiş oldu, bu büyük bir başarı hikayesidir" dedi.

Şahin, eğitim, sağlık, ekonomi ve istihdam ile sosyal politikalar ve sosyal destek sistemi adı altında dört ana başlıkta ele aldıkları sorunların çözümü için adaptasyon, entegrasyon ve uyum politikaları oluşturduklarına işaret etti.

ALTYAPISINI OLUŞTURDUK

"Özellikle eğitimde bir neslin kaybolmaması gerekiyordu. Ben başkan olduğumda yalnızca 3 bin mülteci çocuk eğitim hayatının içindeydi. Hemen bir sosyal araştırma merkezi kurduk belediye bünyesinde. Bir şube müdürlüğü kurduk, bunların görevi yalnızca mültecilerle ilgili çalışmalar yapmaktı.Kendi okullarımızda bu çocukların eğitim almasını sağladık. İkili öğretimde özellikle birlikte okuma modelini, onları ayırmadan Türkçe öğrenmelerini sağlayarak ve beraberinde ailelerin birbirlerini tanımalarını sağlayarak kutuplaştırmadan, ırkçılığı artırmadan, ayrıştırmadan birlikte yaşamın en önemli altyapısının oluştuğunu gördük" dedi. Şahin, "Gaziantep modeli"nin doğru konumlandırılması halinde nasıl iyi işlediğinin uygulamalarla tüm dünyaya gösterildiğini sözlerine ekledi.AA