20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlandı. Çocuk işçiler, çocuk gelinler, taciz ve tecavüze uğrayan çocukların sorunlarıyla ilgili farkındalık yaratılmaya çalışıldı. Son yıllarda ülkemizde ve ilimizde, sokakta kalan, sokakta yaşayan çocuklarımıza Savaşın çocukları katıldı. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak aileleriyle birlikte Gaziantep'e kadar gelen Suriyeli çocuklar, geçimin zor olduğunu anlattı. Suriyeli çocuklardan Ahmet Hüseyin ve Abdullah Hüseyin kardeşler, "Geldiğimizde hiç birşeyimiz yoktu, komşularımızın yardımıyla geçiniyorduk. Babam hastaydı, baktık durum daha da kötüleşiyor. Kardeşimle birlikte çöp toplamaya başladık. Şimdi buraya geldik ve hayatta kalmak için evimize biz bakıyoruz. Kazandığımız paralarla ailemizi geçindirmeye çalışıyoruz" dedi.

SOKAKLARDA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORLAR

Suriyeli çocuklar da haketmedikleri şartlar altında yaşıyor. Kendi yaşıtları okula gidip oyun oynarken , şehrin her köşesinde ya mendil, ya çiçek satarken, ya da çöpleri karıştırırken rastladığımız Suriyeli çocuklarsa, kanayan yara. Ailesine bakmak için çiçek satan da var, kalacak yeri olmadığı için sokaklarda yaşayan da. Her birinin hikayesi farklı, ancak özlemleri tek. Suriyeli çocukların ortak temennileri, ülkelerindeki savaşın bitmesi ve tekrar gülüp oynadıkları günlere dönebilmek. Suriyeli çocuklar, "Savaş biterse memleketimize gideceğiz ve toprağımızı öpeceğiz, orası bizim memleketimiz" diyorlar.

OKULA GİDEMİYORUZ

Kardeşlerden Ahmet Hüseyin, "Bundan üç sene önce ülkemizde yaşanan savaştan kaçarak Türkiye'ye geldik, çünkü her taraf harabeydi ve bomba, silah sesleri durmak bilmiyordu. Bir gece babamız artık burada daha fazla kalamayacağımızı söyledi ve Türkiye'ye kaçak yollarla girdik. Üç senedir Gaziantep'te yaşıyoruz. İlk geldiğimizde hiç bir şeyimiz yoktu, komşularımızın yardımıyla geçiniyorduk, babam hastaydı baktık durum dahada kötüleşiyor kardeşimle birlikte çöp toplamaya başladık. Kazandığımız günlük 20 TL ile ailemizi geçindirmeye başladık. Burada okula gidemiyoruz, ailemize bakmak zorundayız çalışıyoruz ülkemizde iken her gün gezerdik oyunlar oynardık ama burada hiçbirini yapamıyoruz. Ülkemizi özledik. Savaş artık bitsin ülkemize geri dönelim" dedi.

"BİZİM ÜLKEMİZ ÇOK GÜZELDİ"

Abdullah Hüseyin de ülkelerindeki savaşın biran önce bitmesini temenni ederek şunları söyledi: "Bizim ülkemiz çok güzeldi köyde yaşıyorduk orda arkadaşlarımızla hergün oyunlar oynuyorduk. Şimdi buraya geldik ve hayatta kalmak için evimize biz bakıyoruz. İnşallah birgün bu savaş biter de biz ülkemize tekrar geri döneriz."

"SAVAŞ BİTERSE ÜLKEMİZE DÖNERİZ"

Suriyeli 5 çocuklu bir ailenin üyesi olan Muhammed Abdo'nun da pek çok Suriyeli çocuk gibi hikayesi aynı. İki yıl önce ülkelerinden kaçarak Gaziantep'e sığınan Abdo ailesinin ortanca çocuğu olan Muhammed, Türkiye'de babalarının kazandıkları parayla geçinemeyince kendilerini sokakta mendil satarken bulmuşlar. Muhammed, "Halep'ten geldik buraya. Bundan iki sene önce çatışmaların çok şiddetlendiği bir dönemde ailemizle birlikte Türkiye'ye göç ettik. Halep'te iken okuyordum, arkadaşlarımla oyunlar oynuyordum. Buraya geldik ailemize yük olmamak için çalışıyoruz. Babam günlük işlerde çalışıyor günde 30 milyon kazanıyor. Bende mendil satarak günlük 40 milyon lira kazanıyorum. Kazandığımız paralarla ailemizi geçindiriyoruz. Suriye'den kaçıp buraya geldiğimizde 10 yaşındaydık şimdi 12 yaşındayım. Bu savaş inşallah biterde ülkemize döneriz, yoksa halimiz perişan. Bize burada iyi davranan pek çok insan olduğu gibi ülkenize gidin, pis Suriyeliler defolun diyenler de var. İster istemez bu davranışlar canımızı çok sıkıyor ama bu savaş biterse memleketime gideceğim ve toprağımı öpeceğim, orası bizim memleketimiz " şeklinde konuştu.

"HAYAT GERÇEKTEN ZOR"

Suriye'deki savaşta ailesini kaybeden Hasan Osman (14) ise Suriye'deki savaştan nenesiyle birlikte kaçtığını nenesi ölünce sokaklarda kaldığını anlattı. Hasan Osman, "Suriye'de ortaya çıkan savaşta ailemi kaybettim, beni nenem yanına aldı iki senedir Türkiye'deyim. Yakın tarihlerde nenem ölünce sokakta kalmaya başladım, burada çiçek satarak günde 30-40 TL kazanıyorum bu da günlük harcamalarıma gidiyor. Hayat gerçekten çok zor" diye konuştu. Haluk ŞAHİN