Suriye'deki iç savaşta kol ve bacaklarını kaybedenler için Gaziantep'te Kuveytli iş adamlarının finansmanıyla, Uluslararası Merhametli Kalpler Derneği'ne bağlı çalışan Elsayir Rehabilitasyon ve Protez Uygulama Merkezi kuruldu.Çalışanlarının tamamı Suriyeli olan merkezde idareci, doktor, teknisyen, fizik ve rehabilitasyon uzmanları ve psikologlar dahil çok sayıda personel görev yapıyor. Aylık yaklaşık 65 kişiye protez kol veya bacak takılan merkezdeki atölyede, hastaların ölçülerine göre istenilen ebatlardaki protezler de yine çalışanlar tarafından üretiliyor. Hiç bir ücret alınmadan protezlerin takıldığı merkezde tedavi gören savaş mağdurlarının Gaziantep içi ulaşımı ve konaklama masrafları da karşılanıyor. Protezlerin monte edildiği hastalara, yeni kol ve bacaklarına alışabilmeleri için psikolojik ve fiziksel destek de veriliyor.

MERKEZDE AYDA ORTALAMA 65 SURİYELİYE PROTEZ TAKILIYOR

Elsayir Rehabilitasyon ve Protez Uygulama Merkezi Müdürü Ortopedi Doktoru Hamza Diab, aylık ortalama 65 Suriyeli savaş mağduruna protez taktıklarını söyledi. Suriyelilerin savaşta sadece ayak ve kollarını kaybetmediğini, birçoğunun ailesini de kaybettiğini vurgulayan Dr. Diab, savaş mağdurlarına psikolojik destek de verdiklerini belirtti. Merkezde protezle ilgili bütün hizmetlerin kaliteli bir şekilde verildiğini belirten Suriyeli Dr. Hamza Diab, “Bizim merkezimiz protezle ilgili bütün hizmetleri sağlıklı bir şekilde veriyor. Protez ayak, diz üstü, diz altı ve el olarak hizmet veriyoruz. Merkezimizin tüm çalışanları Suriyelidir. Bizim Almanya'daki şirketimiz eğitim verirken oradan öğrenmişler. Burada meslek olarak üçe bölünür, tekniker arkadaşlar, fizik tedaviye bakan arkadaşlar, doktorlar var. Psikolog arkadaşlarımız yer alıyor” dedi.

“HASTALARDAN HİÇBİR ÜCRET ALINMIYOR”

Aylık ortalama 65-70 hastanın merkeze geldiğini belirten Dr. Diab, “Günlük 5, aylık ise 65-70 arası hasta bize geliyor. Bu hastaların hepsi proteze uygun olmuyor, bazılarını başka yerlere yönlendiriyoruz. Bizim merkezimiz uluslararası Merhametli Kalpler Derneğine bağlıdır. Bu derneğe Kuveytli bir iş adamı kaynak sağlıyor. Hastalardan hiçbir şekilde ücret alınmıyor” ifadelerini kullandı.

“HASTALARIMIZIN YÜZDE 99'U SAVAŞ MAĞDURU”

Hastaların çoğunun savaş mağduru olduğunu vurgulayan Dr. Hamza Diab, savaş mağdurlarının bedensel olduğu kadar psikolojik sağlıklarını da kaybettiğini ifade etti. Verilen psikolojik destekle mağdurlara yeniden kol ve bacak takılabildiğini anlatan Diab, “Genelde hastalarımızın yüzde 99'u savaş mağduru. Yüzde 1’i ise kaza sonucu buraya geliyor. Çoğu hastamız sadece kolunu veya bacağını kaybetmemiş, birçoğu ailesini de kaybetmiş durumda, çocuklar var ailesini kaybetmiş buda onların psikolojisini olumsuz etkiliyor. Esad ve Rus bombardımanı Suriyelileri çok mağdur etti. buraya gelen çoğu hastaya protez takmakta dahi zorlanıyoruz. Bu psikolojide bunlara tedavi uygulamak çok zor oluyor. Burada onları protez montesinin yanında psikolojik destek de veriyoruz” ifadelerine yer verdi.

“HAYATA BAĞLANMALARI İÇİN YARDIM EDİYORUZ”

Elsayir Rehabilitasyon ve Protez Uygulama Merkezi Psikologu Walaa Hamza, uzuvlarını kaybeden savaş mağdurlarının psikolojilerinin de çok kötü durumda olduğunu anlattı. Hamza, "Buraya gelen hastalarımızın bir parçası eksik oluyor, bu da onların psikolojilerini kötü etkiliyor. Bu hastalar sadece kendi parçalarını kaybetmekle kalmayıp, bazıları ailelerinden birini kaybetmiş, bazıları tüm ailesini kaybetmiş olabiliyor. Biz bu gibi durumlarda onlara psikolojik destek vererek onların bu durumu kabullenmesini ve hayata bağlanmaları için yardımcı oluyoruz” diye konuştu.

Suriyeli Ömer Magribi, Lübnan sınırına yakın bir bölgede savaş nedeniyle sol ayağını kaybettiğini söyleyerek, "Bu merkezde protez ayak taktılar. Bu protezi taktırana kadar çok gezdim, çok sıkıntı yaşadım. Buradan Allah razı olsun, çok memnunuz" ifadelerini kullandı.

Suriye'nin Humus şehrinde savaşta sol ayağını kaybeden Velid Hadid ise “Humus'ta rejim askerleri tarafından bir tanktan ateşlenen bombada ayağımı kaybettim. Burada protez takıldı. Şimdi alışmaya çalışıyorum. Bize her konuda yardımcı oluyorlar, çok memnunuz" diye konuştu.