Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) düzenlemiş olduğu ‘Savaşın Mağdur Ettiği Kadınlar’ konulu uluslararası panel geniş bir katılımla yapıldı. Panelde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Türkiye'nin iç savaştan kaçan 1 milyon 600 Suriyeli mülteciye el uzattığını, 4 buçuk milyar dolar harcama yaptığını söylerken, KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, Suriye'deki iç savaşta 15 bin çocuk, 13 bin kadının öldüğünü belirterek, "Savaşı erkekler başlatıyor, sonucuna kadınlar katlanıyor" dedi. Panelde Suriyeli kadınların mağduriyetini konu edinen Haykırış adlı belgesel izleyenleri gözyaşlarına boğdu.

PANELE BÜYÜK İLGİ

Divan Otel’de gerçekleştirilen panele Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kadın ve Demokrasi Derneği işbirliği ile düzenlenen panele; Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Derya Bakbak, Halil Mazıcıoğlu ve Mehmet Sarı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı ve KADEM Yönetim Kurulu Üyesi Sümeyye Erdoğan, Birleşmiş Milletler Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Birleşmiş Milletler Kadın Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Gisladottir, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Operasyonlardan Sorumlu Yüksek Komiser Yardımcısı Janet Lim, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, STK temsilcileri, akademisyenler ile savaşta mağdur olan Suriyeli mülteci kadınlar katıldı.

SARE DAVUTOĞLU: “UMARIZ BİR GÜN BARIŞI KONUŞURUZ”

Panelde konuşan Sare Davutoğlu, Gazianteplilere Suriyeliler için yaptıkları fedakarlıktan dolayı teşekkür etti. Sare Davutoğlu, “Umarız bir gün savaşı değil de barışı konuşuruz. Her mağduriyetin giderilmesi için yapılacak şey yükün paylaşılması ve vicdanları harekete geçirmektir. Hukuku olmayan savaşların iki tarafı da olmuyor. Herkes ölüyor, insanlar yerinden oluyor, yurdundan koparılıyor. İç savaşlar evleri, barkları, ocakları, yürekleri yakıyor. Tüm savaşlarda en çok kadınlar zarar görüyor, masumiyet katlediliyor. En korunaksız olan en büyük yarayı alıyor. İnsanlara karşı kin ve intikam duygusuyla dolu sönmüş vicdanlar yönetiyor savaşları. Savaşın mağdur ettiği kadınlar için ne yapabiliriz? Sesimizi yükseltebiliriz dünyanın uyuyan vicdanını harekete geçirebiliriz” dedi.

ULUSLARARASI TOPLUM YETERSİZ KALIYOR

Türkiye'nin iç savaştan kaçan 1 milyon 600 Suriyeli mülteciye el uzattığını söyleyen Davutoğlu, "Suriyeli mültecilere 4 buçuk milyar dolar harcama yapıldı. Türkiye dışından sağlanan destek sadece 233 milyon dolar. Uluslararası toplum Suriyeli mültecilere yardım etmede yetersiz kalıyor" dedi.

YILMAZ: “SAVAŞI ERKEKLER BAŞLATIYOR, SONUCUNA KADINLAR KATLANIYOR”

Panelin açılış konuşmasını yapan KADEM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz ise 4 yıldır süren Suriye’deki iç savaşın komşu ülkelerde de bir takım sorunlar ortaya çıkardığını kaydetti. Yılmaz, “Suriye’de halk daha iyi yaşam ve demokrasi adına meydanları doldurmuştur. Ancak yönetim, bombalar, işkenceler, kitlesel silahlarla cevap vermiştir. Yok olan bir hayatı gözlerimizin önünde izlemekteyiz. Savaşları erkekler başlatmakta, sonucuna kadınlar katlanmaktadır. Ancak bu mağduriyet tekrar yine kadınlar eliyle harekete geçirilip düzeltilmektedir. Suriye’deki iç savaş bittiğinde inanıyorum ki Suriyeli kadınlar kendi yurtlarına döndüğünde Suriye’yi yeniden inşa edip refahın, özgürlüğün temelini atacaklar” diye konuştu.

FATMA ŞAHİN: “SEYRETMEYECEĞİZ"

Mağdur kadınların her türlü problemleri ile ilgilendiklerini ve ellerinden geleni yaptıklarını aktaran Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise şunları kaydetti: “Bu kaos bitsin diye gelen bütün kardeşlerimize kapımızı açtık. Açık kapı politikamızla, ekmeğimizi, yuvamızı paylaştık. Tarih savaş yapanları yazacaktır. Ama halklar zor zamanda kendisine elini uzatanları asla unutmayacaktır. Dünyada barış için mağdur kadınların, anaların gözyaşlarının dinmesi için her türlü çalışmayı yapacağız. Seyretmeyeceğiz, ne kadar mağdur varsa yanlarında durmaya devam edeceğiz.”

REKTÖR YILMAZ: “SAVAŞIN EN BÜYÜK MAĞDURLARI KADIN VE ÇOCUKLAR”

Törende konuşan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Tamer Yılmaz, savaşın en büyük mağdurlarının kadınlar ve çocuklar olduğunu söyledi. Türkiye’nin kaos ortamının ve savaşın sona ermesi için elinden gelen desteği verdiğini belirten Yılmaz, “Çatışmalar uzadıkça sivil insanlar ülkelerini terk etmek zorunda kalmaktadırlar. Üniversite olarak Suriyeli öğrencilere kapımızı açtık. Suriyeli kız öğrencileri burslu olarak okutuyoruz” diye konuştu.

GİSLADOTTİR: “KADINLAR BARIŞ SÜRECİNE DAHİL OLMALI"

Birleşmiş Milletler Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Türkiye Temsilcisi Ms. İngibjorg Gisladottir ise, Gaziantep’teki belediyelerin, Türkiye gibi bir ülkenin mültecilere büyük destekler vermesine rağmen mültecilerin birçok sorununun hala devam ettiğini ifade etti. Gisladottir, barış sürecine kadınların da dahil edilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Savaş sebebiyle pek çok Suriyeli kadın mağdur durumda. Savaş esnasında insan hakları ihlalleri yaşanmakta. Kampların dışında mülteciler barınma sorunu yaşıyorlar. Mültecilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekiyor. Barış süreçlerine kadınlar da dahil edilmeli. Kadınların seslerinin duyulması çözüm süreçlerinde gerçekten çok önemli.”

LİM: “BURADAKİ DURUM DÜNYANIN KARŞILAŞTIĞI EN BÜYÜK İNSANİ KRİZ”

Operasyonlardan Sorumlu Yüksek Komiser Yardımcısı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ms. Janet Lim de, bölgede yaşanan problemin son yıllarda dünyanın karşılaştığı en büyük insani krizlerden birisi olduğunu söyledi. Suriye’de yaşanan sıkıntıların bölge ülkelerinde de birçok soruna neden olduğunu aktaran Lim, bu süreçte en büyük desteği Türkiye’nin verdiğini kaydetti. Türkiye’nin 4 milyar dolardan fazla para tahsisinde bulunduğunu aktaran Lim, mültecilere verdiği destekten ve cömertlikten dolayı Türkiye’ye teşekkürlerini ifade etti.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, Sare Davutoğlu’na ‘dolama’ adı verilen bir hediye takdim etti. Hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından panelde araya girildi. Haber Merkezi