Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep'e sığınan Suriye Türkmenleri, Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi'nin düzenlediği Şiir ve Türkü Gecesi'nde bir araya geldi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Onat Kutlar toplantı salonunda düzenlenen Şiir ve Türkü Gecesi, şehitler için dua okunması, saygı duruşunda bulunulması ve ardından Türk İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Gecenin açılış konuşmasını Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkanı Muhammed Vecihi Cuma yaptı. Cuma, konuşmasında Suriye Türkmenlerinin, Anadolu’nun bir uzantısı, Türkiye’nin iç meselesi olduğunu belirterek kültürel ve tarihi bağlardan söz etti. Cuma, "Kimliğimizi silmek ve yok etmek için her türlü şeytanlığı düşündüler ama başaramadılar. Direndik, karşı durduk, mücadele ettik ve varlığımızı, kültürümüzü ve dilimizi koruduk" ifadelerini kullandı.

DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Cuma, Türkmenler olarak her zorluğa karşı direnmeye devam edeceklerini belirterek, uluslararası güçlerin Suriye'de çıkar savaşında olduğunu, Türkmenlerin maruz kaldığı zulmün ise Birleşmiş Milletler anlaşmasına göre, toplu bir katliam ve soykırım olduğunu kaydetti.

SURİYE'DE KİMSE KALMADI

Cuma’nın ardından konuşmasını gerçekleştiren Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ise, yaşanan iç savaştan dolayı Suriye'de kimsenin kalmadığını belirterek "Bugün maalesef yolumuzda dikenler, tehlikeler ve canavarlar var. Yolumuzda zalimler var. Yol kalmadı, yolu kazdılar. Türkiye'de bazı yerleri de kazıyorlar, yolları kapatıyorlar ya... Orada varil bombalarıyla zulümlerle yollarımızı kestiler. Şu anda Suriyeli, Suudi Arabistan'a rahat gidemiyor. Zaten Suriye'de de kimse kalmadı. Vatanını, milletini seven, birliğini, düzenini, bağımsızlığını seven insanlar artık Suriye'de yok. Biz, Suriye'deki olaylara kendi akrabalarımız açısından bakıyoruz. Arap da benim kardeşim, Kürtler de benim kardeşim ama Türkmenler benim öz kardeşim" şeklinde konuştu.

BİLİNÇ OLUŞTURMAK LAZIM

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa da Türkmenler arasında bilinçlendirme hareketi başlattıklarını ve bu sayede toplumsal ve siyasi bir bilinç oluşturmak istediklerini ifade etti. Yapılan protokol konuşmalarının ardından, Türkmen sanatçılar şiirler okudu ve türküler söyledi. Duygu dolu anlar yaşanan gecede, Gaziantep’te kalan Suriye Türkmenleri doyasıya eğlendi. İHA