Suriyelilerin ülkelerinden getirdikleri kendi adlarına tescilli araçların kayıt altına alınması için çalışma başlatıldı. Belirlenen sürede işlemleri yapılmayan Suriye plakalı araçlar trafikten men edilecek Emniyet Müdürlüğü, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin beraberinde getirdikleri özel araçlarının kayıt altına alındığını bildirdi.

İl Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 51. maddesinde yapılan değişiklikle "ülkelerindeki olağanüstü haller nedeniyle Türkiye'ye giriş yapan yabancılara ait araçlara geçici trafik belgesi ve tescil plakası verilmesinin" kararlaştırıldığı belirtildi. Yönetmelik kapsamda, Suriyelilerin ülkelerinden getirdikleri ve kendi adlarına tescilli araçların Türkiye'de kayıt altına alınabilmesi için bazı şartlar getirildi.

Buna göre, gümrük idarelerince verilen geçici giriş yol belgesini alan Suriyeliler, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen 205 lira harç bedelini ödeyecek. Başvuru sahipleri, araçlarına ait mevcut tescil belgelerinin aslı ve yeminli tercüman tarafından düzenlemiş Türkçe nüshasıyla araç muayene istasyonlarına başvuracak. İstenilen belgeleri tamamlayan sığınmacılar daha sonra trafik tescil şube müdürlüklerine bizzat veya kanuni vekilleri aracılığıyla giderek geçici trafik belgesi alacak.

TRAFİKTEN MEN EDİLECEK

Türkiye 3 Nisan 2015'ten önce giriş yapan Suriyeliler, araçların tescil işlemlerini 3 Mayıs'a kadar yaptırabilecek. Türkiye'ye belirtilen tarihten sonra giriş yapan Suriyeli ise tescil işlemlerini gümrük idarelerince verilen belge tarihini takip eden 15 gün içerisinde yapması gerekiyor. Tescil işlemlerini tamamlamayan Suriyelilerin araçları ise trafikten men edilecek.

SAYI 40 OLDU

Uygulamanın başlamasından bu yana Gaziantep'te 40 Suriyeli'nin geçici trafik belgesi aldığı öğrenildi. Öte yandan kentin farklı noktalarında trafik uygulaması yapan trafik ekipleri durdurdukları Suriye plakalı araçların sürücülerini uygulama hakkında bilgilendiriyor. Polis ekipleri, Suriyeli sürücülere üzerinde Türkçe ve Arapça ifadelerin yer aldığı bilgilendirme formları dağıtıyor. AA