Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte değişik illerden gelen kurbanlık hayvanlar hayvan pazarlarına indi. Kurbanlık fiyatlarının cep yaktığı bu bayramda kurbanlıkların kilosu 8, 12,13, TL arasında değişiyor. Kurbanlık satıcıları satışlardan memnun değil, ama işlerin düzeleceğinden umutlu. Suriye mallarının ülkeye serbest girmesi ise bu bayramın en ilginç tarafı. Satıcılar bu durumdan şikayetçi. Satıcılar, "Suriye koyunları şuanda pazarda yok ama pazara bu malların gelmesinden korkuyoruz. Kurbanlık fiyatlarımız zaten düşük. Arpanın, samanın kilosu olmuş 1 TL biz ne yapalım?" dediler.

Suriye'deki savaşta ölenlerin hayvanlarının açıkta kaldığını, diğer adamın da onları çalıp getirip burada sattığını belirten kurbanlık satıcıları, Suriye'den hayvan girişinin serbest bırakılması ile ilgili ilginç açıklamalarda bulundu.

KURBANLIK SATICILARININ GÖRÜŞLERİ

SEYDİ BEKÇİ (KURBANLIK SATICISI)

"SURİYE KOYUNLARININ PAZARA GİRMESİNDEN KORKUYORUZ"

"Adıyaman Besni İlçesinin Güzelyurt Köyünden geldik. Bayramda satmak için pazara 50 koyun getirdim. Satışlarımız şuanda durgun ama bayrama son bir iki gün kala satışlarımız hızlanır. Kilosunu 13 diyoruz 12'ye veriyoruz. Vatandaşların bazısı bu fiyatları pahalı bulurken bazısı da direk parayı verip kurbanını alıyor. Suriye malları kurban pazarlarını kötü etkiledi. Biz kendi malımızı halkımıza satmak istiyoruz Suriye koyunları ülkeye girerse bu konu bizi mağdur eder, bir sene boyunca emek ettik hayvanlarımızı yetiştirdik. Suriye koyunlarını ucuza satarlarsa biz zarar ederiz. Suriye koyunları şuanda pazarda yok ama pazara bu malların gelmesinden korkuyoruz. Kurbanlık fiyatlarımız zaten düşük. Arpanın, samanın kilosu olmuş 1 TL biz ne yapalım, Suriye mallarının pazara girmesini istemiyoruz bu mallar girerse felaket olur bu konuda yetkililerin birşeyler yapması gerek"

MURAT ERTÜRK (KURBANLIK SATICISI)

"SURİYE MALLARI HİÇBİR DENETİMDEN GEÇMEDEN PAZARA GİRİYOR"

"Adıyaman Besni İzollü Köyünden geldim, bayramda satmak için 85 tane toklu kurbanlık getirdim. Koyunlarımızın hepsinin sağlık kontrolü ve denetimi yapıldı, kurbanlıklarımızın hepsi küpeli. Fiyatlarımız geçen seneyle neredeyse aynı geçen sene 11 TL' ye satıyorduk kurbanlıkları bu sene 12 TL' ye satıyoruz. Bir aileye ortalama 60 kiloluk bir kurbanlık yeter buda tahmini 600-650 TL yi bulur. Kurban bayramı için tek korkumuz Suriye mallarının Gaziantep Pazarına girmesi. onlar satılırsa bizim mallarımız elimizde kalır. Suriye koyunları normalde çok ucuza satılıyor hiçbir denetimden geçmeden bu mallar pazara giriyor. Suriye mallarının pazara girmesini istemiyoruz bu mallar girerse felaket olur bu konuda yetkililerin birşeyler yapması gerek"

HALİL TÜRER (KURBANLIK SATICISI)

"DİŞİ KOYUNLAR GÜNAH DİYE SATMIYORUZ"

"Pazara Adıyaman'dan geldik. Kurbanlıkları Gaziantep'e bayramda satmak için getirdik, 80 tane koyun getirdim, koyunların kilosunu 12 TL'den satıyorum. Kurbanlıklarımızın bütün sağlık taramaları gerçekleştirildi ama pazarda herhangi bir incelemeye girmedi kurbanlıklarımız. Satışlarımız şuana kadar pek fazla olmadı ama bugünden sonra satışlarımızın daha iyi olacağını düşünüyoruz. Getirdiğimiz mallar Gaziantep'te en çok tutulan mallar. Antep halliği derler burda o yüzden bunları yetiştiriyoruz. Kurbanlıklarımızın hepsi erkek, dişi mal satmıyoruz, çünkü hem günah hem hayvanın türemesini sağladığı için satmıyoruz"

MEHMET ÇELİKBİLEK (KURBANLIK SATICISI)

"SURİYE HAYVANLARI HARAM MI ?"

"Bayramda satmak için Urfa'dan 3 saatlik yoldan 120 tane hayvan getirdim.Kurbanlıklarımızın kilosu 8 TL, sattığım kurbanlıkların hepsi dişi ancak hamilelik riskleri falan yok. Hayvanlarımızın hepsini buraya gelmeden önce sağlık taramasından geçirdim. Şuanda işlerimiz iyi değil ama bayrama son bir kaç gün kala işlerin düzeleceğini umut ediyoruz. Suriye'den kaçak gelen koyunlar bizim piyasayı kötü etkiledi.Sırf bu yüzden erkek kurbanlıklarımızı piyasaya çıkarmak istemiyoruz eğer onların fiyatı kırılırsa bizi kötü etkiler. Biz pazara Suriyeli hayvan gelmesini istemiyoruz biz koyunun çiftini beslemeden etmeden 300 TL' ye alıyoruz, Suriye'den gelen koyunların tanesini 200 liraya satıyorlar. bu durumda biz onlarla nasıl rekabet edelim? Suriye mallarının kurbanlık olacağına da güvenmiyorum. Suriye'de şimdi bir savaş var adam orda savaşıp ölüyor hayvanları açıkta kalıyor diğer adamda onları çalıp getirip burda satıyor şimdi bu nasıl kurbanlık olur haram mı, helal mi belli değil ayrıca bu hayvanların nerden nasıl geldikleri nasıl beslendikleride belli değil. " Haluk ŞAHİN