Suriye Amerikan Tıp Derneği’nin her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği uluslararası konferansın 14’ncüsü Gaziantep Üniversitesinin ev sahipliğinde, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumu’nda başladı. Geçiş Dönemi Hükümeti Sağlık Bakanı Dr. Al Hazoruri, "Özellikle sağlık konusunda Suriye halkı çok zor günler yaşıyor. İnsanlar ölüyor" dedi. Suriye Amerikan Tıp Cemiyeti Başkanı Dr. Zaher Sahloul ise, "Suriye’deki sağlık sistemi çökmüş durumda. Çocuk felci gibi pek çok hastalık yayılmış durumda. Biran önce acil tedbirlerin alınması gerekir” değerlendirmesini yaptı.

Michigan State ve Gaziantep Üniversitesinin katkılarıyla gerçekleştirilen törenin başlangıcında, uluslararası fotoğrafçı ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral tarafından yönetilen ve Suriye’de yaşananlardan dünyanın haberdar edilebilmesi için Gaziantep Üniversitesi tarafından hazırlatılan; Gaziantep’teki sığınma kamplarında barınmakta olan Suriyeli kadın ve çocukların yaşadıklarının anlatıldığı belgesel film gösterisi katılımcılara duygulu anlar yaşattı.

“Savaş Bölgelerinde Nitelikli Sağlık Hizmetlerinin Temini” konulu programın açılış konuşmalarını GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun yaptı.

ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Gaziantep Üniversitesi olarak kadın ve çocuğu merkeze alarak Suriye’de yaşayanların acısını dünyaya taşımaya çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Yavuz Coşkun, her alanda Suriyeli kardeşlerimize, annelere, çocuklara yardım etmenin gayreti içerisinde olduklarını belirterek, yüzlerce Suriyeli lisans ve yüksek lisans öğrencisinin öğrenim ücreti alınmadan GAÜN’de eğitimlerine devam ettiklerini söyledi. Rektör Prof. Dr. Coşkun, Türk ve çeşitli ülkelerden uzmanların bilim adamlarına seslenerek, GAÜN’de gerçekleştirilen bu programla şu an bütün dünyayı meşgul eden bir insanlık dramının, bir üniversitede olması gerektiği gibi sosyal boyutuyla ele alınacağını söyledi.

YAŞANANLAR SON BULSUN

Geçiş Dönemi Hükümeti Sağlık Bakanı Dr. Al Hazoruri Türklerin Suriyelilere evlerini açmadan önce kalplerini açtığını söyledi. Dr. Al Hazoruri, “Suriye de yaşananlar ortada ve tehdit altındayız. Yaşananlara karşı bir araya toplanmalıyız. Kurumların yeniden şekillenmesi için sorumluluk geçici Suriye hükümetine yüklenmiştir. Suriye geçici hükümeti de çok zor durumda. Özellikle sağlık konusunda Suriye halkı çok zor günler yaşıyor. İnsanlar ölüyor.

Bütün sağlık kurumlarında çalışanlarla birlikte bu zorlukların altından kalkmak için elimizden gelini yapmanın gayretindeyiz. Bu bağlamda birçok kuruma olduğu gibi en çok ta Sağlık Bakanlığımıza çok büyük sorumluluk yüklenmiştir” diyerek, Suriye’de yaşananların biran önce son bulması dileğinde bulundu.

TEDBİD ALINMALI

Suriye Amerikan Tıp Cemiyeti (SAMS) Başkanı Dr. Zaher Sahloul, her iki ülkenin ortak değerleri, ortak geçmişi olduğunu ve iki komşu ülkenin aynı zamanda kardeş iki ülke olduğunu söyledi. Dr. Zaher Sahloul, “Maalesef şuanda en büyük dramlardan bir tanesini yaşıyoruz. Suriye’deki yıkım nüfusun azalmasına, 162 bin kişinin ölümüne sebebiyet verdi. Suriye’deki sağlık sistemi çökmüş durumda. Çocuk felci gibi pek çok hastalık yayılmış durumda. Biran önce acil tedbirlerin alınması gerekir” dedi.

KATILIM YOĞUNDU

Açış konuşmalarının sonunda SAMS Başkanı Zaher Sahloul tarafından, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Kızılay adına Serkan Yılmazkurt, SEMA Yönetim Kurulu Üyesi Yasser Tabaa, GAÜN Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Elbeyli ve GAÜN Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Murat Taner Gülşen’e plaket takdim edildi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT