HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Vali Ali Yerlikaya'nın haberlerin sansürlenmesi amacıyla yerel ve ulusal basın kuruluşlarıyla yapmış olduğu toplantıya dair soru önergesi verdi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istenen soru önergesinde "IŞİD terör örgütünün kentte yaratmış olduğu olumsuz algı nedeniyle 01 Haziran 2016 tarihinde, Vali'liğin talimatıyla, yerel ve ulusal basın ile toplantı yapıldığı söylenmektedir. Bununla da yetinilmeyip bu amaç doğrultusunda bir Watsapp grubu kurularak, basın temsilcilerinin IŞİD terör örgütü ile ilgili yapmak istedikleri haberlerin önce burada akredite edilmesini ve bundan sonra servis edilmesini istemiştir" dedi.

KATILIM YOĞUNMUŞ

"Toplantıya, Emniyet müdürü, Büyükşehir Belediye Başkanı, Şahinbey ve Şehitkamil İlçe Belediye Başkanları, İl Jandarma Komutanı, Kaymakam ve Gaziantep Üniversitesi Rektör'ünün de katıldığı ifade edilmektedir. Basın temsilcilerinden yapılacak haberlerde direk Gaziantep isminin kullanılmamasına dikkat edilmesi gerektiği, bunun yerine daha ara kelimelerin ifade edilmesi gerektiği talimatı verilmiştir. Vali'nin yaşan olaylar ile ilgili yaptığı açıklamaların referans alınarak haberlerin servis edilmesi istemiştir. IŞİD terör örgütüne karşı etkin mücadele etmek yerine sadece haberlerin yapılmaması noktasında bir hassasiyet gösterilmiştir"

SÜREKLİ DİLE GETİRDİM

Gaziantep-Kilis sınır hattının öteden beri IŞİD terör örgütünün bir lojistik merkezi olduğu ve örgütün sınırı aktif bir geçiş bölgesi olarak kullandığınının sürekli ifade edildiğini belirten Toğrul, "Gaziantep'in sürekli IŞİD terör örgütüyle anılıyor olmasının, kentin ekonomisini, sanayisini, yaşam güvenliğini, kültürünü yani kısacası bir bütünen Gaziantep ismine zarar verdiğini geçmişte birçok defa dile getirmiştik. Mülki idare amirlerinin önlem almaması durumunda, Türkiye'nin Pakistanlaşacağını ve Gaziantep'in Peşaverleşeceğini tarafımızca dile getirmiştik. Gaziantep, insanlık düşmanı barbar IŞİD çetelerinin üssü olarak kullanılmasından dolayı her gün gündeme gelmekte, Türkiye ve uluslar arası kamuoyunda sürekli IŞİD ile anılır bir kent görünümündedir. Türkiye ve Avrupa'nın bir çok kentinde kendilerini patlatan IŞİD canlı bombalarının bir çok defa Gaziantep'ten hareket ettiği ve kentti bir geçiş bölgesi veya üs olarak kullandıkları basında yer almıştır"

YAPILMA GEREKÇESİ ?

Toğrul, Ala'ya "01 Haziran 2016 tarihinde yerel ve ulusal basınla toplantı yapılmış mıdır? Bu toplantının yapılma gerekçesi nedir? Toplantıya kimler ne amaçla çağrılmıştır? Halkın gerçekleri öğrenmesini saklamak ve basına bu yönlü talimatlar vermek basına sansür değil midir? Basına böyle bir ayar verilmek istenmesi, Gazeteciliğin meslek ahlak kurallarını zedelememekte midir? Valiliğin basın kuruluşlarına ültimatom verme yetkisi var mıdır? Bu yetki Vali'lere kim tarafından verilmiştir? IŞİD terör örgütü ile aktif mücadele etmek yerine neden basına böyle bir ültimatom verilmiştir? Gaziantep’te IŞİD gerçeğini saklayarak İŞİD terör örgütünün daha rahat hareket etmesini sağlanmış olmuyor mu? " BÜLTEN