Suriye’nin Halep kenti sınırları içerisindeki Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi’ndeki askerlerin tahliyesi için askeri operasyon düzenlendi.

TSK’ya bağlı tankların ve kara unsurlarının katıldığı operasyonla Süleymah Şah Saygı Karakolu’nda görev yapan bordo bereli askerler Türkiye ‘ye getirildi. Tahliye operasyonu sırasında IŞİD ya da başka herhangi bir grupla sıcak temas gerçekleşmedi. Ancak bir asker, başına tank kapağının çarpması sonucu şehit oldu.

50 TANK SINIRI GEÇTİ

“Şah Fırat Operasyonu” olarak adlandırılan harekat sabaha karşı sonuçlandı. Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay’a bağlı M-60 A3 tipi 50 tank sınırın birkaç noktasından Suriye topraklarına girdi. Aynı anda olası çatışmalarda tankları korumak üzere özel kuvvet birlikleri de tanklarla birlikte hareket etti. Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-16 uçakları da savaş yükleriyle sınırda devriye uçuşu yaptı. Süper Kobra helikopterleri de her an uçmaya hazır şekilde sınır boyuna konuşlandırıldı. Tankların ileri harekatı devam ederken Süleyman Şah Karakolu’nda Bordo Bereliler de son hazırlıklarını yaptı. IŞİD’e karşı savaşan koalisyon güçlerine de harekat başlarken haber verildi. Havadan komuta kontrol uçakları AWACS’lar da bölgede yerden atılacak füze ve diğer hava unsurlarını takip etmek için devriye uçuşlarına başladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, operasyona ilişkin açıklama yaptı ve “Suriye içerisinde bir toprak bizim kontrolümüz altındadır. Karakozaktaki bayrak inmeden, başka bir yerde Türk bayrağı dalgalanmaya başlamıştır. Suriye içerisindeki Türkiye toprağı silahlı kuvvetler kontrolü altındadır. Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış bayrağımız göndere çekilmiştir” dedi.

KULLANILAMAZ HALE GETİRİLDİ

Operasyonun ardından askerler tahliye edildikten sonra, Süleyman Şah Türbesi Saygı Karakolu IŞİD tarafından kullanılmasın diye Türk askerleri burayı kullanılmaz hale getirdi.

BAYRAK İNMEDEN YENİ BAYRAK DİKİLDİ

Başbakan operasyondaki kritik bir detayı da açıkladı. Davutoğlu, “Suriye içerisinde bir toprak bizim kontrolümüz altındadır. Karakozaktaki bayrak inmeden, başka bir yerde Türk bayrağı dalgalanmaya başlamıştır. Suriye içerisindeki Türkiye toprağı silahlı kuvvetler kontrolü altındadır” diye konuştu. Başbakan operasyonla ilgili şu bilgiyi verdi: 21.02’de başka bir birliğimiz ve tank birliğimiz Eşme civarından yine Suriye topraklarına girerek, yakında bir mekanda Suriye toprakları içinde Süleyman Şah’ın yeni kutsal mekanının tanzimi ve naklin gerçekleştirilmesi için bir toprak parçasını kontrol altına almış ve bayrağımızı saat 21.02 itibarıyla Suriye içindeki bu toprak parçası üzerinde dalgalandırmıştır.

YENİ TÜRBENİN YERİ: BİRECİK’İN KARŞISINDA

Türbenin yeni yeri Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinin sınır bölgesindeki Eşme köyünün tam karşısında yer alıyor. Türbe bundan önce iki defa, 1939 ve 1975 yıllarında taşınmıştı.

‘Türk Mezarı’ olarak bilinen türbe 1975’e kadar sınıra 100 kilometre uzaklıktaki Caber Kalesi’nin eteklerinde yer alıyordu.

Birinci yer değişikliği 1939 yılında kale içinde gerçekleştirilmişti. Tamirinin imkânsız hale gelmesi ve güvenlik zaaflarının oluşması sonucu türbe, kale içinde kurulan karakolun yanında eski özelliklerine uygun olarak inşa edilmiş ve yeni yerine nakledilmişti. 1975 yılındaki ikinci nakilde ise türbe, Caber Kalesi’nden uzak bir noktaya, Karakozak bölgesine taşınmıştı. Nakil, 1968’de Suriye tarafından yapımına başlanan Tabka Barajı’nın Caber Kalesi’ni tamamen sular altında bırakması riskine karşı gerçekleştirilmişti. Nakil kararı 1973’te alınmış; türbe, Caber Kalesinden 63 kilometre kuzeyde, sınırın ise 37 km güneyindeki yeni yerine nakledilmişti.

‘Türbenin yeni yeri de Türk toprağı’

Başbakanlık ofisinden, trübenin yeni yerine taşınmasıyla ilgili hukuki durumla ilgili de şu açıklama yapıldı: 1921 Ankara Antlaşması, 1956 Halep Protokolü, 2003 mutabakatı ve 2012 tarihli nota çerçevesinde türbenin bulunduğu 10 dönümlük arazi ve müştemilatı Türk toprağı olma niteliğini haizdir. Bu çerçevenin sağladığı hukuki meşruiyet etrafında, türbenin konulacağı yeni geçici alan yine sınırlarımızın dışında, Suriye tarafında bulunmaktadır. Türbenin bulunacağı alan, hudutlarımızın dışında bulunmakla beraber, Türk toprağıdır. Suriye’deki durum normalleşirse, bu tedbir ihtiyacı ortadan kalkacak ve yeni duruma göre şartlar şekillenecektir.