Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Kurulunun 2015 Yılı 1. Olağanüstü toplantısı Büyükşehir Başkan Vekili Osman Toprak başkanlığında yapıldı. Toplantıda mahkeme tarafından iptal edilen su zammı görüşüldü. Komisyonun 23.20'lik su zammında 0,4 indirime gitmesine CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu tepki gösterdi. Sucu, 'Sizin yaptığınız hülledir. Mahkeme zammın tamamını iptal edin diyor" dedi. Osman Toprak ise, "Mahkeme kararı sizin dediğiniz gibi değil. Tamamıyla zammın iptali yönünde değil. Kaçak kayıp oranlarının değişmesiyle alakalı bir karar vermiştir. Yüzde 4 oranında indirim yapıyoruz" dedi.

KOMİSYON KARARI

GASKİ Genel Kurulu olağanüstü toplanarak, Gaziantep 1. İdare Mahkemesinin 01.04.2015 tarih ve 2014/982 E., 2015/377 K. sayılı ilamı hakkında GASKİ Genel Müdürlüğünce yapılacak işlemlerin belirlenmesini görüştü. Osman Toprak gündem maddesini hukuk ve tarife komisyonuna havale etti ve komisyona 10 dakika süre vererek birleşime ara verdi.

Aranın ardından komisyon raporu okundu. Komisyon raporunda, "01.08.2009 tarihinden geçerli olmak üzere su ve atık su ücretlerinde yüzde 23.20 oranında artış yapılmasına ilişkin, 11.08.2014 tarih ve 2014 tarih ve 2014/13 karar numaralı GASKi Genel Kurul Kararı. Gaziantep 1. İdare Mahkemesinin 2014/982 esas ve 2015/377 sayılı kararı ile iptal edilmiştir. İptal kararının gerekçesine yönelik şebeke ıslahı ve birçok noktanın Scada sistemine dahil edilmesi nedeniyle kayıp kaçak oranında düşüş yaşanmıştır. Yaşanan bu düşüşün abonelerimize hakkiniyet gereği yansıtılması amaçlanarak kayıp kaçak oranının yüzde 52.46 olarak uygulanabilmesi için yüzde 22.368 oranında su ve atık su tarifelerinde tespit edilen yeni artış oranının 01.08.2009 tarihinden geçerli olacak şekilde su ve atık su tarifelerine yansıtılmasına karar verilmesi, komisyonlarımızca uygun bulunmuştur. Bu husustaki uygulama esaslarını belirleme hususuda yönetim kuruluna yetki verilmesi uygun görülmüştür" denildi.

SUCU:BENİM VİCDANIMA SIĞMAZ

Komisyon raporunun ardından söz alan CHP'li meclis üyesi Mehmet Sucu, bunun hülle olduğunu iddia etti. Sucu, "Maalesef Gaziantep'i bölgeyle kıyasladığımızda yüzde 50, 70, 100 su zammıyla karşılaşmaktayız. Buna rağmen hülle yapılarak. 23.20'lik zammını, göstermelik düşürerek hülle yaptınız. Mahkeme kararı 23.20'lik su zammının iptalini istiyor. 2009 yılından beri vatandaşa ceza verir gibi yüzde 23.20'lik zam verdiniz. Bu su zammı benim vicdanıma sığmaz. Sizin vicdanınıza sığıyorsa o başka. Yüzde 25'lik su zammını iade edin. Bu çok yanlış bir karar. Ben siyasete girmeyeceğim ama siyaset Gaziantep bölgenin en pahalı suyunu içmekte. Alınan karar yanlıştır" dedi.

Osman Toprak ise, "Seçim bitti. Seçim öncesindeki davranışlarınız devam ediyor. Biz Ak partili belediyeler olarak 2004 yılından sonra ve dönemin CHP'li belediyesinden devralmış olduğumuz Türkiyenin en pahalı suyunu içen şehir olan Gaziantep'i şu anda emsal illere baktığımızda makul seviyede su fiyatı olan bir şehir haline getirdik . Mahkeme kararı sizin dediğiniz gibi değil. Tamamıyla zammın iptali yönünde değil. Mahkeme kaçak kayıp oranlarının değişmesiyle alakalı bir karar vermiştir. Mahkeme kararını çok sembolik olarak da düşürebilirdik ancak hakkaniyet gereği komisyonlarımızda yapılmış olan zammın yüzde 4'ünü geri alıyor. Yüzde 4 oranında indirim yapıyoruz. Ama biz bunu Gaziantep'e yeterli görmüyoruz. İnşallah Düzbağ projesi biterse hem daha kaliteli, hem daha ucuz su içireceğiz" diye konuştu.

Sucu. söz almak istedi. Ancak Toprak, "polemiklere girmeyin" dedi. Sucu, "Bu işler inşallahlarla maşallahlarla olmuyor. 10 yıl önceki su fiyatlarını söylüyorsunuz" dedi.

Toprak, "Biz şu anda Gaziantep'e Türkiye'nin en pahalı suyunu içirmiyoruz" dedi.

Mehmet Durdu Yetkinşekerci de söz alarak, "Sayın Sucu komisyon üyesi değil. Kendisi misafir olarak komisyona katıldı. Bütün konuşmalarda komisyonun bütün çalışmalarında kendisi de vardı. Bugün itibariyle zammın 11 trilyon GASKİ'ye maliyeti var. Bunu vatandaşa veriyoruz" dedi.

Sucu da, "Babanızın hayrına vermiyorsunuz" dedi.

Yetkinşekerci, "Seçimde şovu yaptınız. GASKİ'nin önüne şovu yaptınız" dedi.

Sucu ise, "Vatandaşın hak arayışını şov olarak nitelendiriyorsanız yazıklar olsun size" dedi.

Toprak ise, "Sayın Sucu Yazıklar olsun diye kimseye söyleyemezsiniz. Polemiğe girmek istemiyoruz" dedi.

İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural da, "Cazibeyle suları ilk getiren sizdiniz. Amaç daha ucuza getirmek" dedi. Meral KINACILAR, Mansur YALVAÇ