Şehitkamil'de muhtarlıkların elektrik, su aboneliklerini kendi üzerlerine alınmasının istenilmesine tepki gösterildi. Muhtarlık bürolarında devletin kendilerine verdiği görevleri yerine getirdiklerini belirten muhtarlar, "Vatandaşlardan evrak ücreti dahil hiçbir ücret almıyoruz. Bizim ofislerimizi ticarethane olarak görüyorlar. Bizler burada halk için çalışıyoruz. Bizlerin giderleri zaten bellidir, bizler burada kamu hizmeti yapıyoruz ticaret yapmıyoruz" dediler.

Belediye yöneticilerinin kendilerine abone su faturalarını üzerlerine almaları aksi halde kesileceğini söylediklerini ifade eden muhtarlar, "Üstelik mesken abonesi bile değil. Parkın içindeki aydınlatma lambaları sabaha kadar yanıyor, muhtarın bir sobasına mı göz diktiler anlamıyorum? Belediyenin içerisinde klimalar yazlı kışlı çalışıyor, kışın sıcaktan belediyenin içine girdiğinde gömlekle dolaşasın geliyor, fakat bir muhtarın günlük bir iki saat çalıştırdığı sobayı çok görüyorlar" diye konuştu.

İŞTE MUHTARLARIN GÖRÜŞLERİ

METİN GÜÇYETMEZ (MİTHAT PAŞA MAHALLESİ MUHTARI)

"MUHTARLAR TÜCCAR MI ?"

"Şehitkamil Belediyesi bundan iki yıl önce müstakil, yeni muhtarlık büroları yaptı. Muhtarlar daha önceleri elektrik ve su ihtiyaçlarını park ve komşularından sağlamaktaydı bu büroları yaptılar muhtarlar kendi elektrik, su faturalarını kendi üstlerine alsınlar diye uğraştılar fakat bir kısmı uydu bir kısmı uymadı. Elektrik olmayan yerde vatandaşa nasıl hizmet verilecek bu konuyu belediye başkanımıza ilettiğimizde elektrik ve su faturalarının kendi üstümüze alınmasını istedi. Kendilerinin böyle bir abone alma tasarrufları olmadığını söyledi. Biz muhtarlar olarak vatandaş mağdur olmasın diye kendi aboneliklerimizi kendi üzerimize aldık ama işin tuhafı bizim aboneliklerimizi ticarethane kapsamında değerlendirdiler, soruyorum burdan Tedaş yetkililerine ve diğerlerine biz muhtarlar muhtarlık binalarında ne gibi bir ticaret yapıyoruz? Bu durumu başkanımıza ilettik fakat bize konunun muhatabının kendisi olmadığını söyledi. Konunun Tedaş ve Gaski ile ilgili olduğunu anlattı. Bugün muhtarlık bürolarında Şehitkamil belediyesinin hiçbir katkısı yok muhtarlar telefon, internet, su, elektrik, kırtasiye giderlerinin hepsini kendi ceplerinden karşılıyorlar. Bizim muhtar arkadaşlarımız tüccar mı? Bizim ofislerimizi ticarethane olarak görüyorlar bizler burada halk için çalışıyoruz böyle bir uygulamaya gidilecekse sorunlar tam anlamıyla giderilmeli, öyle gidilmeli."

ZEKİ ELBEYLİ (ÇAKMAK MAHALLE MUHTARI)

"İKİ SENEDEN BERİ ELEKTRİK VE SU FATURALARIM KENDİ ÜSTÜME"

"İki seneden beri benim elektrik ve su faturalarım kendi üstüme. Benim faturalarım kendi üstüme iken nasıl olur da başka muhtarların faturaları kendi üstlerine olmaz. Biri yer biri bakar misali 10 tane muhtar ödüyor, 1 tane muhtar ödemezse diğer ödeyenlerin günahı ne ? Bir muhtar 5 tane ufo kullanıyor diye diğer muhtarları emsal göstermek doğru değil. Diğer muhtar arkadaşlarımızda bu elektrik ve su faturalarını kendi üstlerine almalılar. Bizler evimizde elektrik, suyu nasıl kendimiz iktisatlı bir şekilde kullanıyorsak muhtarlık ofisinde de iktisatlı bir şekilde kullanıyoruz. Bütün muhtar arkadaşlarımız bu prosedüre uysun."

CESUR KIVANÇ (YAPRAK MAHALLE MUHTARI)

"MASRAFLARIMI KENDİM KARŞILIYORUM"

"Bazı arkadaşlarımızın savurgan elektrik tüketimi yapması sonucu belediyemiz tarafından haklı olarak elektrik ve su abonmenliğini kendi üstümüze almamızı istediler bizde zaten hemen kendi üstümüze aldık diğer arkadaşlarında su ve elektrik aboneliğini kendi üstlerine almasını istiyoruz. Zaten belediyemiz imkanı dahilinde bilgisayar ve kırtasiye yardımı yapıyor. Benim kendi ofisimde iki dönemdir bütün faturalarım kendi üstüme, masraflarını kendim karşılıyorum. Vatandaşlardan da evrak ücreti dahil hiçbir ücret almıyorum."

ZEKİ KABAK (FEVZİPAŞA MAHALLESİ MUHTARI)

"KAMU HİZMETİ YAPIYORUZ TİCARET YAPMIYORUZ"

"Fevzipaşa Mahallesinde iki dönemdir muhtarım. Mahallemizde bulunan parkın içinde muhtarlık ofisimiz var. Daha önce elektrik ve suyumuzu parktan karşılıyorduk şimdi kendi üstümüze aldık. Zaten bir muhtar ofisinde ne kadarlık elektrik kullanılır son gelen faturam 8 TL'ydi. Elektrik ve su faturamızı belediye başkanımız kendi üstümüze almamızı istediler mecburen bizde onun sözüne uyduk ve aldık ama bizim muhtarlık ofislerimiz mesken olarak kabul etmediler ticarethane olarak kabul ettiler. Bizler muhtarlıkta herhangi bir ticaret yapmıyoruz. Bürolarımızda devletin söylediği işleri yapıyoruz, başka bir ticaret peşinde falanda değiliz. Parkın içindeki aydınlatma lambaları sabaha kadar yanıyor, muhtarın bir sobasına mı göz diktiler anlamıyorum? Belediyenin içerisinde klimalar yazlı kışlı çalışıyor, kışın sıcaktan belediyenin içine girdiğinde gömlekle dolaşasın geliyor, fakat bir muhtarın günlük bir iki saat çalıştırdığı sobayı çok görüyorlar. Şuanda zaten muhtarlıkların internet, bilgisayar, telefon, kırtasiye giderleri muhtarlıklara masrafken elektrik ve su giderlerini de üstümüze yüklediler. Bizlerin giderleri zaten bellidir bizler burada kamu hizmeti yapıyoruz ticaret yapmıyoruz."

SALİH BİRİŞİK (AYDINLAR MAHALLE MUHTARI)

"BELEDİYEMİZ BU FATURALARI ÜZERİMİZDEN KALDIRSA İYİ OLUR"

Bizim elektrik ve su faturalarımızı başkanımız ödese iyi olur çünkü küçücük yerlerde kalıyoruz zaten soba imkanımız yok, soba kuramıyoruz mecburen elektrikli sobayla idare ediyoruz. O zamanda bize bir fatura geliyor 50-60 TL biz zaten kıt kanaat geçinen insanlarız nerden bulalımda bu parayı verelim . Elektrik faturasını geçtik su parası geliyor zaten maaşımız 860 TL belediyemiz bu faturaları üzerimizden kaldırsa çok iyi olur. Bütün muhtarların kulübelerinde elektrik ve su faturalarını muhtarlar olarak bizler ödüyoruz bizim aldığımız maaş 860 TL . Aldığımız para mahallemizdeki düğünlere gidersek bize anca yetiyor zaten sürekli muhtarız diye çarşıda işimiz oluyor yol parasına anca yetiyor aldığımız bu para . Kendi yazıhanemizi kendi paramızla yaptık ne belediyeden yardım aldım ne başka birinden elektrik ve suyumu bir sosyal tesisten karşılamıyorum suyumu suyumu kendi evimden getiriyorum, elektrikte zaten bir sobam var birde bilgisayarım son gelen elektrik faturam 48 TL'ydi benim elektrik faturamı geçen sene birkaç kere eski AK Parti ilçe başkanı Hasan Coşkun ödedi. Adam sırf vatandaşların mağdur edilmemesi için ödedi o payı. Başkanımız bu faturaları lütfen bizim üzerimizden alsınlar. Haluk ŞAHİN