Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son dönemde yaşanan kuraklık ve şehirlerin içme suyu durumlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, yaşanan kuraklığa rağmen hiçbir şehirde su sıkıntısının yaşanmayacağını ifade etti.

Bakan Eroğlu, İstanbul Afet Koordinasyon Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, son dönemlerde yaşanan kuraklık ve barajlardaki son durum hakkında bilgi aktardı. Türkiye’nin 81 ilindeki içme ve kullanma sularının durumunu değerlendiren Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu “Herkesin bildiği gibi Türkiye yarı kurak bir iklim bölgesinde yer alıyor. Bizim yaptığımız tesisler olmasa ne içme suyu ne sulama suyu temin edilebilirdi” dedi.

BARAJLARIN DURUMU

2013-2014 yılları arasında Afyonkarahisar’da Düzağaç Akdeğirmen Barajı, Ağrı’da Yazıcı Barajı, Aydın’da İkizdere Barajı, Bursa’da Nilüfer Barajı, Çankırı’da Güldürcek Barajı, Erzurum’da Palandöken Barajı, Kahramanmaraş’ta Ayvalı Barajı, Karaman’da İbrala Barajı, Kars’ta Selim Barajı, Kilis’te Seve Barajı, Sinop’ta Erfelek Barajı, Sivas’ta 4 Eylül Barajı, Tekirdağ’a Naipköy Barajı, Trabzon’da Atasu Barajı, Yozgat’a Musabeyli Cemil Çiçek Barajı ve Çanakkale Gelibolu’da Çokal Barajı ile içmesuyu meselesi çözülmüştür.İnşaatları devam eden Hamzabey Barajı ile Elazığ’a, Çetintepe Barajı ile Gaziantep’e, Akbaş Barajı ile Denizli’ye, Büyükkaraçay Barajı ile Hatay’a, Pamukluk Barajı ile Mersin’e, Ballıkaya Barajı ile Sakarya’ya, Silopi Barajı ile Şırnak’ın içmesuyu temin edilecektir.

KURAKLIK YÖNETİM PLANI

Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi konum nedeniyle bazı yılların kurak, bazı yılların yağışlı geçtiğini aktaran Eroğlu “Türkiye’de yağış rejimi düzenli değil ve bölgelere göre farklılık gösteriyor. Bu sebeple suya en fazla ihtiyaç duyulan yaz aylarında, ihtiyacı karşılayabilmek için baraj ve göletler inşa ediyoruz. Sularımızı tek elden ve havza bazında yönetmek gerekir. Biz bunun çabası içindeyiz. Hazırladığımız kuraklık yönetim planları ile kurak dönemden önce, kuraklık esnasında ve sonrasında bütün su kullanım alanları için alınacak tedbirler ve hayata geçirilecek uygulamalar üzerinde çalışıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

EN AZ 30 YILIN İHTİYACINA GÖRE HAREKET EDİYORUZ

Su sorunun kökten çözümüne yönelik olarak 81 vilayet için İçme suyu Eylem Planı hazırlandığını kaydeden Bakan Veysel Eroğlu, “Büyük düşündük, uzun vadeli planlar yaptık. Özellikle içme suyu ile alakalı çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. İllerimizin 2040 ve 2050 yıllarına kadar içme suyu ihtiyacını, gelecek nüfuslarını ve su kaynaklarını dikkate alarak planladık. İçme suyu ihtiyacı acil olan illerimizden başlayarak, şehirlerimizin içme suyu ihtiyacını karşıladık. Planlarımızı en az 30 yılın ihtiyaçlarını dikkate alarak yapıyoruz. İşletmeye aldığımız 76 adet içme suyu tesisi ile takriben 41 milyon kişiye içme suyu sağladık. İnşaatları devam eden 39 adet projeyi de tamamladığımızda 18 milyon kişiye daha içme suyu sağlamış olacağız” dedi. İHA