Yaşlı kişilerde su içmek için susama hissiyatıyla uyarılmayı beklemenin, hayati tehlikelere yol açabileceği ve ölümle sonuçlanabileceği bildirildi.

Prof. Dr. Nezihi Küçükarslan, insanların genellikle suyu susadığı anda içtiğini söyledi. Bunun çok yanlış olduğunu dile getiren Küçükarslan, "Susamayı beklemeden sıvı gıdalarla gün içerisinde kendimizi takviye etmemiz gerekir. İnsan vücudunun çok önemli bir kısmını su oluşturur" dedi.

YAŞLILARDA ÇOK DAHA TEHLİKELİ

Özellikle hastalığı olan yaşlılarda yüzde 5'ten fazla su kaybının yaşamsal tehditlere yol açabilecek sorunlara neden olabileceğini ifade eden Küçükarslan, şöyle konuştu: "Yaşlı insanlardaki susama merkezinin reseptörlerinde susuzluk hisleri daha geç ortaya çıkmaktadır veya bu kişiler susuzluk hissetmemektedirler, bu nedenle sıvı kaybına çok daha maruz kalınmakta ve hayati tehlikelerle sonuçlanabilecek durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu durum kendi zihinsel aktivitesindeki azalma dolayısıyla da olabilir. Hastalarda eğer bir böbrek fonksiyon bozukluğu, yaşla ilgili bir fonksiyon kaybı varsa bu küçük miktarlardaki sıvı dengesinde oynamalar kişinin ölümüne kadar giden sonuçlara yol açabilir."