Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, sektörde yaşanan bazı sıkıntılara rağmen Antepfıstığı’nın artık bölgesel bir ürün olmaktan çıkıp, uluslararası bir konuma geldiğini söyledi. Tiryakioğlu, "Antepfıstığı üretiminde ve ticaretinde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Spekülatif ticaret yapan stokçular bu sene kesinlikle zarar edecekler” dedi.

Borsa'nın Antepfıstığına tarımsal devlet destek sağlanması amacıyla başlattığı ve Gaziantep’ten birçok paydaş kurum ve kuruluşunda destek vererek oluşumuna katkı sunduğu “Antepfıstığı Ortak Akıl Heyeti” çalışmaları uluslararası haber ajanslarının da dikkatini çekti. Bir şehrin, kendi ismiyle anılan tarımsal ürününün geleceğine yön verebilmek için ortak akılla birlikte hareket etmesini haberleştirmek üzere Gaziantep’e gelen Uluslararası Transterra Media Haber Ajansı ekibi, GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu’na Antepfıstığı'nın geleceğini sordu.

ENVARTER HAZIRLANACAK

Şu anda 100-200 bin ton üretim kapasitesinin konuşulduğu Antepfıstığında, gerekli destekler sağlanması halinde 5-10 yıl içerisinde 400-500 bin ton bir üretimin gerçekleşeceğini öngördüklerini aktaran Tiryakioğlu, "Bunun için sadece GTB değil şehir olarak ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Şu anda Tarım Bakanımız Sayın Mehdi Eker’in de desteğiyle önümüzdeki günlerde Ankara’da “Antepfıstığı Ortak Akıl heyeti” olarak ikinci toplantımızı gerçekleştireceğiz. Ulusal bir proje üzerinde çalışıyoruz. Antepfıstığı üretiminin yapıldığı 27 ildeki ağaç sayısı, ağaç yaşı ve verimini saptayacak önemli bir envanter hazırlayacağız. Bir nevi fıstığın röntgenini çekeceğiz. Bu projeden çıkacak rapora göre de Antepfıstığının yol haritasını ve geleceğini belirleyeceğiz” dedi.

KAYIT ALTINA ALINAMIYOR

Antepfıstığında en büyük sorunun üretilen ürünün kayıt altına alınamamasından kaynaklandığını vurgulayan Tiryakioğlu, ”Çiftçi kültürel yapısı itibariyle kayıt altına girmek istemiyor. Bunu kayıt altına aldırmanın en kolay yolunu ürüne destekleme verilmesi olarak görüyoruz. Ürüne destek hakkı verildiğinde çiftçi desteklemeyi alabilmek için mutlaka kendi TC Kimlik numarası ile müstahsil makbuzunu düzenleyecektir. Böylece ürün kayıt altına alınacaktır. Dolayısıyla kayıt altına alınan bir üründe spekülasyon yapmak da neredeyse imkansız hale gelecek. Bu uygulamanın aksi durumunda ise kayıt dışı alış ve satışlarda kontrol mekanizması olmadığı için pazar spekülasyonlara açık hale geliyor şeklinde konuştu.

ARTIŞTAN FAYDALANIYORLAR

Antepfıstığında son dönemlerde yaşanan aşırı fiyat artışının çiftçiye ve sanayiciye yaramadığını sektörde spekülasyon yapan ilgisiz şahısların bu artıştan nemalandığını kaydeden Tiryakioğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bu durumu engellemenin tek yolu Antepfıstığını kayıt altına almaktan geçiyor. Fiyatın yüksek oluşunun en büyük handikabını eğer çözüm bulamazsak önümüzdeki yıllarda yaşayabiliriz. Büyük gıda üreticisi firmalar bu ürünü rasyonlarından çıkardığı an bir daha rasyonlarına koyamazlar. Dolayısıyla ihracat noktasında da sekteye uğradığımızdan dolayı ürünün yüz bin tonlarla ifade edildiği bir noktada biz bu ürünü satamayacak hale geleceğiz. Tersine bir dönüş olacak ve maalesef bu durum Antepfıstığı üreticisi için bir yıkım olur. Stokçular bu yıl kesinlikle zarar edecekler. Spekülasyonlara girenler geçen sene kazandıkları paranın iki katını tekrardan verecekler. Bu işin spekülasyonunu yapan tüccarlar artık Antepfıstığının spekülatif ticaretinden uzak dursunlar.“ LEYLA ÖZEKŞİ POLAT