GAZİANTEP Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Müdürü Doçent Doktor Mürsel Biçer, şehrimizin sporda kültür kenti olması yönünde çalışmalar yaptıklarını söyledi. Türkiye’de İstanbul, Ankara ve Bursa’dan sonra futbol, basketbol ve voleybolda en üst liglerde takımı olan bir şehir olduğumuzu vurgulayan Biçer, hentbolda da aynı başarının yakalanması gerektiğini belirtti. BESYO bölümünde sportif performans test laboratuvarı oluşturduklarını aktaran Biçer, kurumsal bir yapıya sahip olduklarını ve tesis sayısını arttıracaklarını kaydetti. GAZİANTEP Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu Müdürü Doçent Doktor Mürsel Biçer, spor muhabirimiz Muharrem Türkoğlu’nun sorularını yanıtladı.

GÜÇ KONDİSYON MERKEZİ OLUŞTURULUYOR

Kendi bünyelerinde sportif performans test laboratuvarı oluşturduklarını söyleyen Gaziantep Üniversitesi, Besyo Müdürü Doçent Doktor Mürsel Biçer, “Bu laboratuvarımızda sezon öncesi ve ortasında tüm sporcuların performans testleri yapılabilmekte. Aerobik güç, Anaromik güç, kalp ve dolaşım sistemi, reaksiyon testi, esneklik, izo kinetik denge sistemi testlerini yapabilmekteyiz. Sportif anlamda bizden önde Ali Gür hocamızın başlatmış olduğu kurumsal bir kimlik vardı bizde onun devamı noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Yüksek lisans eğitimiz var ve bu eğitimimiz performans test laboratuvarı sayesinde düzgün bir şekilde işleyebilecek. Yeni tesisler yapılıyor, binamızın çatısına güç ve kondisyon eğitim merkezi yapılıyor. Bahçemize iddia ile anlaşma yapılmak suretiyle, Tenis Kortları, Badminton kortları, Mini çim saha tesisleri yapılacak” dedi.

ELİT SPORCULAR GELİYOR

Gaziantep Besyo’nun doğal kamp merkezi olduğunu kaydeden Biçer, “Ormanın içerisinde kros alanları var, sezon öncesi dayanıklılık antrenmanın yapıldığı koşu parkurları var. Bu sene sınav sisteminde değişiklik yaparak branştan artık okula öğrenci alıyoruz. Daha kaliteli ve elit sporcular okulumuza gelmeye başladı. Mesela Merinos Bayan Voleybol takımının ilk 6’sının tamamı okulumuzun öğrencisi. Aynı zamanda Şahinbey voleybol takımının 1. Lige yükselmesinde bizlerinde katkıları var. Ben kondisyoner olarak görev yaptım. Adnan Bahçeci ve Uğur Koçaslan hocalarımız yardımcı antrenörlük görevi yaptılar. Ekip olarak Şahinbey voleybol takımını destekledik. Bölgede ki amatör takımlarda yaklaşık 100 öğrencimiz yer alıyor. Profesyonel takımlarda da oynayan öğrencilerimiz mevcut. Unilig kapsamında Türkiye’de takımla katılan 3’ncü iliz. İstanbul ve Ankara’dan sonra Gaziantep yer alıyor. 800’e yakın lisan, 50’ye yakın lisansüstü sporcumuz var ve doktora açmayı düşünüyoruz. Okulumuz kalite olarak sürekli büyümekte ve eğitim üyeleri artmakta. Gaziantep’teki sporun alt yapısını, sporcu taramalarını, bütün profesyonel takımlara destek vermek ve şehrimizde sporun canlanması, büyümesi için elimizden geleni yapmak ve kalifiye eleman yetiştirmek” dedi.

SPOR PORTFÖYÜ OLUŞTURUYORUZ

Mevcut başarıları daha da arttırmayı hedeflediklerini aktaran Biçer, “Takım sayılarını arttırmak istiyoruz. Hokeyde Türkiye ikincisi olduk, bu alanda şampiyon olmak istiyoruz. Voleybol kız ve erkeklerde gelen başarıları diğer takımlara da yaymak ve daha fazla sporcu portföyü oluşturmak. Gaziantep’te ki amatör ile profesyonel kulüplere sporcu, antrenör, masör ve kalifiye eleman yetiştirmek istiyoruz. Bazı spor tesislerinde çalışan öğrencilerimiz var amacımız Gaziantep ve civar illerde ki bütün sportif etkinliklere destek vermek. Bunun yanında özel kuruluşlar burada yetişen kalifiye elemanlar gönderiyoruz” dedi.

SPORİUM MERKEZİMİZ AÇILDI

Belediyelerin yapmış olduğu festivallere destek verdiklerini ifade eden Biçer, “Son olarak yapılan çocuk festivali, geçen yıl Alleben göletinde yapılan kano kürek yarışmalarına tüm ekibimizle katıldık. Bu festivalde ki çocukların başında bulunan görevlilerin hemen hemen tamamına yakını bizim öğrencimizdi. Sağlıklı yaşam yürüyüşleri, bisiklet, herkes için spor gibi dallarda birçok destek veriyoruz. Üniversitemizde halk oyunları şampiyonası yapıldı ve ekibimiz birinci oldu. Buralarda halk oyunlarında bizim öğrencilerimiz var. Yine Gaün sporium merkezi açıldı burada biz sadece kendi bünyemize değil tüm şehrimize hizmet ediyoruz. Fitness, basketbol, futbol, hetbol, dans çeşitli sportif branşlarda eğitim verilmekte, faaliyet gösterilmekte ve Gaün sporiumda eğitmen olarak çalışan tamamı bizim öğrencimiz. Yani Gaziantep’te yapılan bütün sportif etkinliklerde biz söz sahibiyiz ve hepsine elimizden geldiği kadar destek veriyoruz. Daha fazlası da olabilir. Gençlik ve spor il müdürümüzle bir araya geldik. Onların bünyesinde güreş eğitim merkezi yetenek seçimi taraması yapılıyor, bizde kendilerine destek veriyoruz. Onlarla koordineli şekilde bazı durumları yapmaya çalışacağız. Daha önce ki yıllarda bu tip bağlantılar pek kurulamadı, kuruldu ama uygulamaya geçilmedi. Spor il müdürümüz kısa bir süre önce buraya gelip mevcut arazimize spor salonu yaptırma gibi bir durumumuz var. Belediyeler ve gençlik il müdürlüğüyle ortaklaşa bütün sportif etkinliklere katılıyoruz” dedi.

İSTİHDAM SORUNU YOK

Kendisini yetiştiren öğrencinin istihdam sorunu yaşamadığına dikkat çeken Biçer, “ Bir çok anlamda iş sahası var. Mesela beden eğitimi öğretmeni atanabiliyor, antrenör olarak, gençlik il müdürlüğünde spor yöneticisi olarak çalışabilir. Kulüplerin çeşitli yapılarında çalışıyorlar. Fitness salonlarında, yüzme havuzlarında, bunların, iş yapabiliyorlar. Masaj salonlarını hem açabiliyorlar hem çalışabiliyorlar. Aslında o anlamda sıkıntı yok. Kendisini bir şekilde geliştiren bir öğrencimiz çok kolaylıkla iş bulabiliyor. Zaten şuanda da Gaziantep’ teki sportif anlamda çalışanların tamamına yakın belki de %80-90 ı bizim öğrencimiz” dedi.

TERCİH EDİLİYORUZ

Sürekli gelişen bir üniversite olduklarını aktaran Biçer, “Öğretim üyesi kalitesi olarak şuan diğer büyük üniversitelerde olmayan bir çok şey bizde var. Doğu Anadolu ve güney Doğu Anadolu bölgesinde en büyük BESYO ya sahibiz. Özellikler olarak, burada ki aletler sadece Hacettepe’de var. Ankara’da çoğu büyük üniversitede bile yok. Tercih edilmememiz noktasında her hangi bir negatiflik yok. Tercih edilmesi gereken bir üniversiteyiz. Buranın popülitesi artıyor, daha da gelişeceğiz. Hedefimiz çok büyük, bu bölgede Ankara’dan sonra büyük bir merkez olmak. Bütün sporcuların analizlerinin, yetenek taramalarının, testlerinin yapıldığı bir merkez olmak istiyoruz. Bunun için gerekli aletleri aldık, sürekli projeler yapılıyor. Hedeflerimiz büyük, bunun için de öğrencilerin aslında seçmesi lazım ortam güzel, ormanın içeresinde. Diğer şehirlere göre ekonomik olarak ekonomik anlamda uygun bir şehir. Yeni yurtlar yapıldı. Üniversitemiz içinde barınma sıkıntısı yok, bu nedenlerden dolayı öğrencilerimizin okulumuzu seçmesi gerekir.

BRANŞA GÖRE ÖĞRENCİ ALIYORUZ

Sıcak havalarda atletik testlerinin artık yapılmadığını aktaran Biçer, “Salonlarımızda veya uygun ortamlarda sportif kendi branşına göre elemeler yapıyoruz. Öyle eski ortamlar yok, önceden bir koşu vardı. O koşudan sonra eleme yapılıyordu ve ÖSS puanı koordinasyonuna göre öğrenci alıyorduk. Şimdi ise branşa göre alım yapıyoruz. Her aday kendi alanına göre eleme yapılarak öğrencimiz olabiliyor. Amacımız bölgede ki bütün takımların iskeletini oluşturmak, istihdam yaratmak. Şahinbey voleybol PAF takımına dışarıdan öğrencileri getirerek kulübümüze alt yapı anlamında destek vermek istiyoruz. Okulumuzda demokratik bir ortam var, kimsenin fikrine ve zikrine karışılmıyor. Her kes rahatlıkla burada eğitimini görebilir. Kendi bölümümüzde lisansüstü eğitim gören yabancı öğrencimizde yer alıyor. Bu bölge de çok üniversite varken bizi tercih ediyorlar. Yurt dışında çok sayıda öğrencimiz var. Bölgemizde ki bazı üniversitelerin sınavlarını kendi öğretim üyelerimiz yapıyor. Buraya cazibe merkezi haline getireceğiz. Bu zamana alacak ama netice de başaracağız” dedi.

OBEZİTELERE EGZERSİZ YAPTIRIYORUZ

Yerel yönetimlerden ve Gaziantep halkından destek beklediklerini açıklayan Biçer, “Sportif tesislere ihtiyacımız var bu anlamda iş adamlarımızdan duyarlılık bekliyoruz. Şehrimizde beslenme bozuklukları had safhada, beslenme alışkanlıklarımız daha çok proteine dayalı. Bu yüzden obezite, şişmanlıkla ilgili sıkıntılar var. Bizler burada yetiştirdiği öğrencilere gruplar kurup destek vermek istiyoruz. Örneğin bir öğrencimiz obez bireylerde egzersiz kompozisyonu ve yaşam kalitesi üzerine etkisi konusunda yaklaşıl 150 kişiye egzersiz yaptırıyoruz ve bunu tez haline dönüştürüyoruz. Üniversitemizin kaliteli olması Gaziantep’ ede yansıyacaktır. Daha elit ve fair playa uygun sporun bir kültür şekline geldiği bir şehir haline gelmek istiyoruz. Türkiye’de İstanbul, Ankara ve Bursa’dan sonra hem en üst liglerde futbol, basketbol be voleybolu olan dördüncü iliz. Sportif anlamda birçok güzellikler var ve biz bunlara destek vereceğiz. Hentbolda da birinci ligde ismimiz olsun istiyorum, bunların farklı güzellikleri vardır” şeklinde konuştu.

HABER RÖPORTAJ: MUHARREM TÜRKOĞLU