Gaziantep'te iki yıl önce, Askerden izine geldiği şehrimizde Karşıyaka’daki bombalı saldırıda hayatını kaybederek şehit olan Onur Fikret Aker’in, annesi gazetemize gelerek kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını ve üstelik oğluna asker şehidi değil, sivil şehir muammelesi yapıldığını iddia etti. Gözü yaşlı anne Nursen Aker, bombalı saldırıdan sonra yaşadıklarını anlatırken, kendilerini en kahreden gelişmenin hem Emine Erdoğan’ın, hemde Fatma Şahin’in verdikleri sözlerini yerine getirmemesi olduğunu ileri sürdü. Üzgün kadın “asker şehidi oğluma sivil şehit uygulaması yaptılar ve ayda 190 Tl maaş verdiler. Biz aile olarak o gün 4 şehit verdik. Asker oğlu, eşi çocuğu ve yeğeni o patlamada hayatını kaybetti. Saldırıyı düzenleyen bulunmadı, ama bizi asıl kahreden verilen sözlerin yerine getirilmeyişi oldu” dedi.

190 TL MAAŞ BAĞLANMIŞ

Ramazan Bayramının ikinci günü, Karşıyaka Polis Merkezi'nin yakınına çekici ile getirilerek bırakılan bomba yüklü otomobilin patlaması sonucu şehit olan Onur Fikret Aker'in annesine 190 TL sivil şehit maaşı bağlandı. Anne Nursen Aker, oğluna sivil şehit muamelesi yapılmasına isyan ederek, "TSK tarafından bana şehitlik mertebesi verilen oğlumun rozet, şerit ve beratla kanıtlanmış belge ve şiltleri gönderildi. Benim oğlum askerden izine geldiğinde şehit oldu. SGK tarafından Sivil Şehit muamelesi yapılması beni yıktı" dedi.

BENİM OĞLUM ŞEHİT

Karşıyaka Polis Merkezi'nin yakınına çekici ile getirilerek bırakılan bomba yüklü otomobilin patlaması sonucu askerden izine gelen oğlu Onur Fikret Aker, gelini Duygu Aker, torunu Almina Melisa Aker ve yeğeni Sevgi Gülperi İnanç'ı kaybeden Nursen Aker'in acıları dinmek bilmiyor. Oğluna sivil şehit muamelesi yapılmasıyla bir kez daha yıkıldığını söyleyen anne Aker, "Benim oğlum şehit oldu. O sivil şehit değil. Dokunulmazlığı olan asker terör mağduru oluyor, sivil şehit konumuna giriyor, beni yıkan o. BİMER'e şikayetimi ileteceğim, hukuki yoldan da oğlumun hakkını arayacağım" dedi.

YEMEK YAPTIRMAK İÇİN GİTMİŞLERDİ

Talihsiz olayın üzerinden tam iki yıl geçti. Ancak Anne Nursen Aker'in (53) acısı ilk günkü tazeliğini koruyor. Oğlunun vatani görevini yaptığı Şırnak Cizre'den bayram için bir hafta önce izine geldiğini anlatan Anne Nursen Aker, olay günü kardeşinin kendilerini yemeğe davet ettiğini anlatarak şunları söyledi: "Oğlum 9 aylık askerdi. Patlamanın olduğu gün kardeşim bizi yemeğe davet etmişti. Kardeşimin evi Forum'un arkasındaydı. 27 BE 265 plakalı 1994 model Şahin arabamızla davete gittik. Kardeşim fırında yemek yaptıracaktı. Gelinim 'dayı sen hastasın biz gidelim' dedi. Çünkü orada fırınlar kapalıydı. Oğlum, gelinim, torunum ve yeğenim yemek yaptırmak için arabaya binip Karşıyaka'ya gittiler. 10 dakika sürmedi."

GELİNİMİN TERLİĞİNİ GÖRDÜM

Oğlu, gelini, torunu ve yeğeninin fırına yemek yaptırmak için evden çıktıklarında kötü bir hisse kapıldığını, terasa çıktığını anlatan Anne Aker, "Terasa çıkar çıkmaz Karşıyaka tarafında bir duman gördüm ve çığlık attım. Fikret'in arabası yanıyor diye bağırdım. Bana 'Fikret'in arabası olduğunu nereden biliyorsun-' diye kızdılar. Onun arabası dedim. Oğlumu aradım telefona cevap vermedi. Gelinimi aradım, ancak o da telefonu evde bırakmış. Televizyonu açtık, patlama yerinde gelinimin terliğini gördüm, benim terliğimi giyip gitmişti. Yanan arabanın plakasını gördüm, oğlumun arabasıydı. Patlama olmasaydı, oğlum şehit olmasaydı, Bayramın üçüncü günü askere gidecekti. "

EŞYALARINA DOKUNMADIM

Olay yerine gittiklerinde, kendilerini alana yaklaştırmadıklarını, öldüklerini de söylemediklerini belirten Anne Aker, "Gece boyunca hastaneleri dolaştık, morgları aradık bulamadık, meğer adli tıpa göndermişler. O günden beri acım hiç dinmedi. Oğlumun, gelinimin, torunumun ve yeğenimin fotoğraflarını hep yanımda taşıyorum. Olaydan bir gün önce oğlumla alışverişe gidip, havlu, çamaşır, traş seti, sabun, şampuan almıştık. O eşyalar bile valiziyle hala duruyor. Oğlumla gelinimin odasını hiç dağıtmadım. Kıyafetleri ilk günkü gibi asılı duruyor. Hiçbir şeyi bozmadım. Torunumun oyuncakları, beşiği, giysileri hala duruyor, Kimselere veremiyorum. Karşıyaka'daki evde oturamadım, Yeditepe'ye taşındım" dedi.

OĞLUM GERİ GELMEYECEK

Patlamada ölenler için devlet erkanı tarafından muhteşem bir cenaze töreni düzenlendiğini söyleyen Nursen Aker, "Cenaze törenine o zamanki Başbakanımız şimdiki Cumhurbaşkanımız ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin temsilcileri katılmıştı. Orada Emine Erdoğan ve Fatma Şahin söz vermişlerdi. Ama ben o günden beri bana 860 TL şehit maaşı bağlanmasını bekliyorum. Fakat ne yazıkki oğluma asker şehit değil, sivil şehit muamelesi yapıldı ve bana 190 TL maaş bağlandı. Dokunulmazlığı olan asker, terör mağduru oluyor, sivil şehit konumuna giriyor. Biz parada filan değiliz. Bizi yıkan o karar oldu. Dünyayı bağışlasalar oğlumu geri getirmeyecekler. Bana maaş vermesinler. Yeterki oğlum şehit konumuna gelsin" dedi.

İKİ OĞLUMA İŞ SÖZÜ VERDİLER

Geçen sene anıtın önünde tören düzenlendiğini, bu sene törene protokolün gelmediğini belirten Anne Aker, "Geçen sene bayramda geldiler bu sene gelmediler. 2 oğluma iş imkanı sağlanacaktı o da olmadı. Anıtın taşı Hadisi Şerif ayak altında durmaz diyen bir kişinin isteği üzerine ters çevrildi. Şehit değilse bütün mahalleye niye bayraklar asıldı, ilk gün şehitti, sonra ne oldu?" dedi.

TERÖRİST YAKALANMADI

Tek isteğinin bombayı patlatan teröristlerin yakalanması olduğunu söyleyen Anne Aker, "Başka teröristler 1 günde 1 saatte yakalanıyor. Reyhanlı'da bombalı saldırı oldu teröristler 1 gün sonra yakalandı. Patlamayı gerçekleştiren asıl terörist yakalanmadı" dedi.

DAYI DA SİTEM ETTİ

Şehit Onur Fikret Aker'in dayısı Mehmet Hanifi Kılıç ise, 74 Kıbrıs Gazisi olduğunu, cenaze töreninde verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirterek, "Yasalar gereği verilmiş olan sözler maalesef yerine getirilmedi. TSK tarafından şehitlik mertebesi verilmiş Piyade Onbaşı Onur Fikret Aker'in annesine rozet, şerit ve beratla kanıtlanmış belge ve şilt gönderilmiştir. Ama ne yazıkki asker oğlunu şehit vermiş bir anne olarak kendisine SGK tarafından Sivil Şehit muamelesi yapılmakta, askeri şehit maaşı bağlanmamakta, SGK kimlik kartı verilmemesi işsiz olan iki oğlu hala bürokratik engellere takılmakta veya oyalanmaktadır" şeklinde konuştu.

10 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

20 Ağustos 2012 tarihinde Ramazan bayramının ikinci günü akşam saatlerinde Korutürk Caddesi üzerinde bulunan Karşıyaka Polis Merkezi'nin hemen yanına çekici ile getirilerek bırakılan bomba yüklü otomobilin patlaması sonucu 4'ü çocuk 10 kişi ölmüş 64 kişi yaralanmıştı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ölenlerin anısına olay yerinde anıt yaptırdı. Anıta saldırıda şehit olan Onur Fikret Aker, Duygu Aker, Almina Melisa Aker, Süleyman Alkan, Sevgi Gülperi İnanç, Davut Azak, Safi Canbaş, İsmail Daler, Yaşar Bayram ve Sena Büyükkonuk'un doğum tarihleri ile adları yazıldı. Saldırının ardından başlatılan soruşturmada, 153 ev ve işyeri ile 25 aracın zarar gördüğü patlamanın, 'Firaz' kod adlı PKK'lı Murat Filiz tarafından gerçekleştirildiği saptandı. Soruşturma kapsamında Filiz'in yakalanamadığı saldırıya yardımcı olduğu ileri sürülen 7 kişi tutuklandı. Meral KINACILAR