Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, Ebeler-Hemşireler Haftası törenlerinde söylediği sözlerin çarpıtıldığını söyledi. Metin Karakök, "Eğitim kalitesinin yükseltilmesine karşın eksik kalan bir şeyler olduğunu söyledim. Özellikle ahlaki ve vicdan boyutuna baktığımızda hemşirelerimizin bu konularda biraz daha donanımlı olması gerekiyor dedim. Sözlerim çarpıtıldı" dedi.

GAZİANTEP Sağlık Müdürlüğü tarafından 5-12 Mayıs Ebeler-Hemşireler Haftası nedeniyle Demokrasi Meydanında düzenlenen törene İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, özel ve kamu sağlık kurumlarının yöneticileri, özel sağlık meslek lisesi öğrencileri ve pek çok sağlık çalışanı katıldı. Törende günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök , “İnsan sağlığının korunması, mevcut sağlık sorunlarının giderilmesi insanlığın ve toplumun temel hedeflerindendir. Tıp mesleği fedakârlıkla icra edilen, özveri ve sabrı içinde barındıran kutsal bir meslektir. Biliyoruz ki hemşirelerimiz günümüzde hakikaten bilgi ve donanım olarak en iyi şekilde yetiştiriliyor” dedi.

HEMŞİRELERİN AHLAKİ VE VİCDANİ YÖNÜ EKSİK KALIYOR!

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Karakök, eğitim kalitesinin yükseltilmesine karşın eksik kalan bir şeyler olduğunu öne sürerek, “Özellikle ahlaki ve vicdani boyutuna baktığımızda hemşirelerimizin bu konularda biraz daha donanımlı olması gerekiyor. Özellikle vicdan. Hizmet noktasında vicdanın çok önemli bir yeri var. Vicdan, aklın üzerinde bir fakülte olarak kabul edilir. Akıl zaman zaman dağılabilir, zaman zaman yanlış kararlar verebilir. Ama insan bu konuda kendi vicdanına danıştığı zaman elbette dada doğru bir karar verme noktasında olur. Hemşirelerimiz hasta ile iletişimde çok dikkatli olmak zorundadır” diye konuştu.

SENDİKALAR TEPKİ GÖSTERDİ

Karakök’ün bu sözlerine hemşireler, sağlık çalışanları ve sendikalar çok sert tepki gösterdi.
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Gaziantep Şube Başkanı Dr. Celal Ulutürken, “Böyle bir açıklama asla kabul edilemez. Hemşirelerin ahlaki ve vicdani durumlarını kimse sorgulayamaz. Amacını aşan bu üslubu şiddetle protesto ediyoruz” dedi.

YANLIŞ ALGILANDIYSA ÖZÜR DİLERİM

Sözlerini manalandırıp süzdürüp servis eden bir sağlık sendikasının olduğunu belirten Metin Karakök, "Hemşireler meslek olarak iyi yetişiyor, mesleki ahlak ve vicdan konusundada donanımlı olması gerekiyor. Örneğin bir bebek meselesi var. Suriyeli bebekler karıştırıldı.Bebeklerin kaydını yanlış yapmışlar. Sözlerim farklı tarafa çekiliyorsa, yanlış algılandıysa özür dilerim" dedi.

CAMİAYI SUÇLAMIYORUM

Hemşirelerin yükünün ağır olduğunu, hastayla iletişimlerinin daha iyi olması gerektiğini söylediğini belirten Karakök, "Hemşire hasta veya hasta yakını ilişkisi bir çok potansiyel çatışmayı da engeller. İletişimin olmadığı yerde tartışma olur. Sen bunları çarpıt, hemşirelere ahlaksız dedi de, ayıp şeyler. Ben bir camiayı suçlamıyorum. Hemşireler derneği arkamızda durdu. Sözlerim tamamen çarpıtıldı. Her meslekte meslek etiği, meslek ahlakı önemli. Her meslekte vicdan gerekmiyor mu? Sendikanın biri karşımda kaybetmiş, insanları benim aleyhime harekete geçirmeye çalışıyor" diye konuştu. Meral KINACILAR