NLP yöntemiyle sigara bırakmak isteyenler, zayıflamak isteyenler bana soruyorlar telefonda: İlaç var mı? Herhangi bir yerimize elektrotlar takılacak ya da iğneler batacak mı? Nasıl olacak bu iş? Ben kısaca yanıt veriyorum: Sözcüklerle! Şaşırıyorlar bu yanıta ve ?Hım demek ki lafmış!? diye geçiriyorlar akıllarından büyük bir olasılıkla, ses tonları bunu ima ediyor konuşmanın devamında! Ben de ?siz bilirsiniz? diyorum içimden.
Siz neyi biliyorsunuz? İlaçla tedaviyi mi? Kuşkusuz evet! Çünkü size yıllardır böyle söylendi. Bu sayede ilaç firmaları kasalarını doldurdukça doldurdu ve ilaçsız tedavi adeta, yasaklandı! Çünkü daha çok para nasıl kazanılır onlar çok iyi biliyorlar. İlaç firmaları, ilaç satışı için sözcüklerin önemini de çok iyi biliyorlar, hele bir de doktor ağzından çıkıyorsa bu sözcükler!
Peki siz sözcüklerin gücünü gerçekten biliyor musunuz? Bugünkü teknolojinin, bilimin, tıbbın, dinlerin, devletlerin sözcükler sayesinde var olduklarını biliyor musunuz? İnsanı insan yapan en temel özelliğin sözcük üretebilmesi olduğunu biliyor musunuz? ?Ben? diyebilmek için bir sözcük kullanmak zorunda olduğunuzu biliyor musunuz?
Sözcükler olmasaydı bugün ne bir doktor, ne bir mühendis, ne bir imam ya da papaz olamayacaktı! Hiç bunları düşündünüz mü? Kutsal kitapların sözcüklerden oluştuğunu nasıl göz ardı edersiniz? Üniversitelerin sözcükler sayesinde var olabildiklerini düşünmeden o, sözcüklere ?laf? diyen üniversite mezunları, diplomanızı sözcükler sayesinde aldığınızı, ve diplomalarınızın üzerinde sözcükler bulunduğunu hiç fark ettiniz mi?
Sözcüklerin gücü konusunda hiç uzağa gitmeye gerek yok aslında. Gidin birine iki sözcüklük bir küfür edin. Eğer şansınız varsa, karşı taraf medeni davranıp sizi dava edecektir. Çıkın hakimin karşısına ve ?Ben fiili hiçbir şey yapmadım, yalnızca ağzımdan iki sözcük çıktı!? deyin bakalım! Ya da biri size böyle bir iki sözcük söylediğinde, ?Bunlar laf, ortada icraat yok kardeşim hadi işine!? dersiniz herhalde, öyle mi?
Peki, daha fazla uzatmadan, sözcüklerin gücü konusunda ikna olduğunuzu varsayarak devam edelim.
SÖZCÜKLER NEDİR? NEREDEN ALIRLAR BU GÜÇLERİNİ?
Sözcükler, insan deneyimini aktaran sembollerdir. Anlam taşıma araçlarıdır, anlamların bedenleri de diyebiliriz sözcüklere. Düşünceler, inançlar sözcüklerle inşa edilir. Sözcükler vardıkları yerlerde tekrar bir anlama, bir deneyime dönüşürler. Harflerle ve seslerle hareket halindedirler. Dil dediğimiz, Türkçe, İngilizce, Arapça gibi muazzam yapılar oluştururlar. Bu yapılar sayesinde devlet, din, bilim gibi kurumlar işlerlik kazanır.
Doğal olarak, boş sözler de vardır her zaman. Bazı alanlarda bu boş sözlerin çokluğu sayesinde de gözden düşer sözcükler! Tanıtım amaçlı gittiğim kurumlarda, ?Benim de NLP uzmanlık sertifikam var!? diyenler çıkıyor karşıma sık sık. Bakıyorum ve ?İyi ne güzel meslektaşmışız!? diyorum. Bunlardan birisi bir rehber öğretmendi örneğin. ?Ben NLP eğitimi aldım, sertifikam var, ayrıca yaşam koçluğu da yapıyorum? dedi bana. Bir toplantıda konuşmacı olarak yer alıyorduk ikimiz de. Okul müdürü açılış konuşmasını siz yapın dedi bu rehber öğretmene. Bu ?NLP uzmanı? bayan bana gelip, ?Konuşmayı önce siz mi yapacaksınız?? diye sorunca şaşırdım birden. Durumu anladım tabii, ?Siz nasıl isterseniz öyle yapalım!? diyerek biraz zorladım. ?Önce siz konuşsanız, ben biraz heyecanlıyım da!? dedi sonunda. ?Olur tabii!? dedim memnuniyetle, bayan ?yaşam koçu?, NLP uzmanına!
Günümüzde NLP sertifikalarının yaygın olarak bir tek önemi var! İş başvurularında ?cv? hazırlamada ortaya çıkıyor bu önem de! Oysa NLP (Neuro Linguistic Programming), dili, sözcükleri kullanarak insanların yaşamında değişikliğe yol açma yöntemidir ?Linguistic? yanıyla. Bunu kısa bir örnekle açıklayayım. Bana gelip ?İnsanlarla iletişim kuramıyorum? diyen birine ben ?Neden?? diye sormam. Çünkü böyle bir soru ne beni, ne de onu hiçbir yere götürmez. Bir NLP uzmanı olarak ben bu cümlede, neyin saptırıldığını, neyin silindiğini ya da neyin genelleştirilerek, esas noktadan uzaklaşıldığını bulmaya çalışırım. Benim bu kişiye sormam gereken doğru soru ?Hangi insanlarla?? olacaktır örneğin. Çünkü ben bu cümlenin öznesinde bir genelleme yapıldığını ve bunun da esas problemi gizlediğini bilirim. Buradan ?annemle/eşimle/çocuğumla/sevgilimle iletişim kuramıyorum? gibi somut bir duruma ulaşabilirim. ?İnsanlarla iletişim kuramıyorum? diyen birine yardım edemezsiniz. Ama örneğin ?Eşimle iletişim kuramıyorum? diyen birinin sorunu daha anlaşılır hale gelmiştir. Öznedeki genellemeyi kaldırarak vardığım ?Eşimle iletişim kuramıyorum? ifadesinde, ben bu kez fiildeki (cümlenin yüklemindeki) belirsizliği yok etmek amacıyla, ?Ne konuda iletişim kuramıyorsunuz?? sorusuyla devam ederim. Böylece ?İnsanlarla iletişim kuramıyorum?, son aşamada, ?Eşime duygularımı anlatmakta zorlanıyorum!? gibi daha anlaşılır bir probleme indirgenecektir. Bu bir fikir edinmeniz açısından uydurduğum basit bir örnek. Umarım NLP konusunda gerçekten yaşamınıza katkı sağlayacak bilgiler edinirsiniz. Gönlünüzce bir gün dileğiyle!
[email protected]