Türkiye, tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanını halk seçecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş Cumhurbaşkanı olmak için yarışacak. Gaziantep'te toplam 3233 sandıkta 1 milyon 100 bin seçmen 10 Ağustos Pazar günü sandık başına giderek Cumhurbaşkanını seçecek.

HEYECAN DORUKTA

Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi heyecan dorukta. Sandıklarla ilgili tüm hazırlıklarını tamamlayan siyasi partiler dün de alandaki çalışmalarını sürdürdü.

AK PARTİ'DE HEDEF YÜZDE 65

Ak Parti il Başkanı Ahmet Uzer, seçimlerde sandık görevlileri, müşahitlerle birlikte 10 bin kişinin görev yapacağını ve seçimlere hazır olduklarını ve Gaziantep'te yüzde 65 oy hedeflediklerini belirtti.

CHP ZAFER BEKLİYOR

CHP İl Başkanı Mehmet Gökdağ, sandıklarda 5 binin üzerinde partilinin görev yapacağını belirtirken, hiçbir sıkıntının olmadığını, Pazar günü Ekmeleddin İhsanoğlu'nun zaferiyle seçimden çıkacaklarını söyledi.

CHP VE MHP KENDİ SEÇİMİ GİBİ ÇALIŞACAK

MHP İl Başkanı Muhittin Taşdoğan da, sandık görevlileri, müşahitlerle birlikte 7 bin kişinin seçimlerde görev yapacağını belirtti. CHP'nin ve MHP'nin sanki kendi seçimi gibi sandıklarda görev yapacağını belirten Taşdoğan, "Hiçbir eksiğimiz. Bu seçimi İhsanoğlu kazanacak" dedi.

İLK SIRADA ERDOĞAN"IN FOTOĞRAFI YER ALIYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'ın yarışacağı seçimde, ilk defa oy pusulalarında adayların fotoğrafları yer alacak. YSK'da çekilen kura sonucu pusulanın ilk sırasında Erdoğan, ikinci sırasında Demirtaş ve üçüncü sırasında İhsanoğlu'nun fotoğrafı bulunuyor.

EN FAZLA 2 KEZ SEÇİLEBİLECEK

Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl olacak ve bir kişi en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilecek ve TBMM üyeliği sona erecek.

GEÇERLİ OYLARIN SALT ÇOĞUNLUĞUNU ALMALI

Seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada çoğunluk sağlanamazsa, oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek.

İşte Gaziantep'te sandık ve seçmen sayısı

İLÇE SANDIK SAYISI SEÇMEN SAYISI

Araban 81 19.322

İslahiye 142 41.725

Karkamış 44 6.952

Şehitkamil 1100 404.232

Nizip 277 81.548

Nurdağı 91 23.939

Oğuzeli 110 18.352

Yavuzeli 55 12.259

Şahinbey 1333 487.552