Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay, yardım isteğinde bulunan engelli annelerle buluştu. Tolay, 5 engelli annesiyle biraraya gelerek sorunlarını tek tek dinledi, anlatılan sorunları yetkili mecralara ileteceğini belirtti.

Bahsedilen sorunların bazılarının Türkiye genelinde uygulanan yasalar olduğunu belirten Tolay, “Ankara boyutunda çözülmesi gereken konular. Sağlık ve ulaşım konusunda dile getirdiğiniz sorunları yetkili birimlere ileteceğim. Biz, Gaziantep Belediyesi olarak neler yapabiliriz ona bakalım. Bu durumları suistimal edenler var. Sahte rapor çıkaranlar oluyor. Onların yüzünden ihtiyacı olanlar mağdur oluyor. Gerçek mağdurlar sizlersiniz. Biz bunları rapor edip, Bakan hanıma ve hükümet için milletvekillerimize iletelim” dedi.

YILDIZ: ALO 153’ HATTINI ARAYIN

Konuya dair açıklama yapan Gaziantep Engelliler Şube Müdürü Bilal Yıldız, “Halk otobüsleri, işitme engelli bireylere, ‘görünen engelin yok, bu kart ile binemezsin’ diye itiraz ediyor. Ulaşım konusunda engel ile karşılaşırsanız ‘ALO 153’ hattını arayıp ‘Engelli Daire Başkanlığına’ bildirin. Sadece plakasını, durağını ve saatini bildirmeniz yeterli. Halk otobüsleri, belediye bünyesinde olmadığından, ‘cezai yaptırım’ uygulayabiliyoruz. ‘Refakartçı kartı’ ile ilgili bakanlık tarafından, engelli yetişkinlerin talepleri doğrultusunda alınmış bir karar var. Alınan karar Türkiye genelinde uygulanıyor. Engelli birey ile otobüse ücretsiz binebiliyorsunuz. Eğer yanınızda engelli bir birey yok ise refakartçı kartından yararlanamıyorsunuz. Eski uygulamayı çok suistimal eden oldu.”

KARAYILAN: ULAŞIM KONUSUNDA SORUNLAR YAŞIYORUZ

“5 yaşında zihinsel ve bedensel engelli bir kızım var” diyen Fatma Karayılan, engelli annesi olarak yaşadıkları ulaşım sorununu dile getirdi. Karayılan, “Ulaşım konusunda bayağı sıkıntı yaşıyoruz. Halk otobüslerine bindiğimiz zaman şoförlerin azarlamaları ile karşı karşıya kalıyoruz. Refakçi kartım vardı. Onuda elimden aldılar ve beni otobüsten indirdiler” dedi.

KOYUNCU: KUCAĞIMDA TAŞIMAK ZORUNDA KALIYORUM

14 yaşında yüzde 90 bedensel engelli çocuğunu, kucağında taşımak zorunda kaldığını işaret eden Sıdıka Koyuncu, “Hasta olduğu zamanlar ambulans çağırıyoruz. Ambulans bizi hastaneye götürüyor ama tekrar eve bırakmıyor. Bu seferde ben kucağımdaki çocuğumla otobüse binmek zorunda kalıyorum. yüzde 90 yatalak. Ben şahsım olarak bu konuda çok yoruluyorum ve yıpranıyorum. ‘Evde Sağlık Hizmetleri’ ilgilenmiyor” şeklinde konuştu.

GÜNEŞ: ENGELLİ MAAŞIMIZI ALAMIYORUZ

Esma Güneş ise; engelli maaşının kesildiğini vurguladı. Güneş, “7 yaşında zihinsel engelli bir kızım var. Evde bakım aylığına başvurdum. Eskiden aldığım engelli maaşımı şimdi alamıyorum. Çocuğumun sağlığı için penceresiz, güneş girmeyen zemin katlı evden doğalgazlı eve taşınmak durumunda kaldım. Kızım zihinsel engelli. Ne yaptığını bilmiyor. Eski evdeyken sobanın yanında değilde dışarıda ‘hayat’ dedğimiz yerde oturuyordu ve sürekli hastalanıyordu. Hasta olduğundan doğalgazlı eve taşındık. Bu seferde evde bakım aylığımız kesildi. Tekrar başvurduğumuzda vermediler. Psikiyatrist, %80 engel verirken, heyet ise; %50 engel raporu veriyor. Bu çocuk sadece yürüyor. İllaki bu maaşı almamız için yatalak mı, olmalı? Hakkım olan birşey bana vermiyorlar. Bu çocuk annesini, babasını bilmiyor. Önünene gelene ‘anne ve baba’ diye sarılıyor” vurgusunu yaptı.

VERİLEN EĞİTİM YETERSİZ

Son olarak Sıdıka Koyuncu, engelli çocuklara verilen eğitimin azlığından dert yandı. Koyuncu, Eskiden rehabilitasyon merkezlerinde haftada üç ders veriliyordu. Şimdi derslerimiz ikiye düştü. Bu sebeple çok kaybımız oldu” ifadesini kullandı. Ayşegül Bağcı