Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi ve CHP Şahinbey Belediye meclis üyesi Uğur Kalkan, Antep Fıstığı kültür sahası sınırları içerisine planlanan iki adet yurt yapımına itiraz etti.

Üniversite içinde birinin inşaatı biten, diğerine henüz başlanmayan yurt binalarının fıstık araştırma alanına yapılmasının doğru olmadığını belirten başkan Özgür Girişken, yurt alanı ihtiyaç olsa bile yurtların fıstık kültür alanlarına değil, üniversitenin kendi sınırları içerisine yapılması gerektiğini söyledi.

Girişken, "Fıstık araştırmanın değerli kıymetli alanına göz dikilmiş durumda. Antepfıstığı Kültür Sahasında yurt yapılması uygun olmayacaktır. Yakın dönemde bu alanda yapılacak olan hastane dolayısıyla kesilecek yetişkin fıstık ağaçları kamuoyu gündemine gelmiş ve tepki çekmiştir. Aynı hataya ikinci kez düşülmemesi, büyük zorluklarla yetiştirilen fıstık ağaçlarının göz önünde bulundurulması ve planın gözden geçirilmesi gerekmektedir" dedi.

SORUN ÜNİVERSİTENİN KAMULAŞTIRMA YAPMAMASINDA

Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken, şehrimizin hem hastane, hem onkoloji, hem de çok sayıda yurda ihtiyacı olduğunu belirterek, "Ancak sorun, üniversitenin kamulaştırma yapmak yerine burayı bırakması, belediyenin de burayı düşük yoğunluklu konut alanına çevirmesiyle başladı. Üniversite alanı olan yer düşük yoğunluklu konut alanına çevrilince, burada yapılacak çocuk ve onkoloji hastanelerinin ve yurt alanlarının da yapılması mümkün olmadı. Milli eğitim buraya ihtiyacım yok dedi diye siz hiç bir alanı konut alanına çeviremezsiniz. Aynı şekilde üniversite alanını da özel konut villa alanına çeviremezsiniz" dedi.

USÜLSÜZ İHALE EDİLDİ

Yurtların yapımına itiraz ettiklerini anlatan Girişken, "Yurtlardan biri şu anda usülsüz bir şekilde ihale edilmiş bitmek üzere olan bir yurt binası. Fıstık araştırmanın hemen eteğinde. Tam sınırı üniversite bize söylemiyor. Biz bunları üniversiteden öğrenemiyoruz. İkinci yurdu mevcut halı sahanın yanına yapmak istiyorlar. Yurt alanı ihtiyaç olsa bile üniversitenin kendi sınırları içerisine yapılmalı. Fıstık araştırma alanına değil, kendi bulunduğu alana yapılmalı. Buna her şekilde itiraz edeceğiz" dedi.

ÇOCUK HASTANESİ'Nİ SORDUK

Fıstık ağaçlarının kesilerek yerine yapılacak olan Çocuk Hastanesi içinde üniversiteye bir kez daha dilekçe yazdıklarını söyleyen Girişken, "İlk dilekçemize yanıt gelmedi. 9 Haziran'da ikinci dilekçe yazdık. Çocuk hastanesinin ihale edildiği tarih ortada. İhale numarası ortada. Tam olarak nereye yapılacağını ne şekilde yapılacağını sorduk ve üniversiteden bugün itibariyle cevap gelmedi. 9 Temmuz itibariyle üniversiteden eğer herhangi bir yanıt gelmemişse bu konuda ayrıntılı bilgi almak için biz istemeyerekde olsa mahkemeye başvuracağız" diye konuştu.

ÇOCUK HASTANESİ İÇİN DAVA AÇMAYACAĞIZ

'Bir bilim yuvasının çocuk hastanesi olarak bir yer göstermeden burayı belirlemesi, ihaleye çıkması akıl alacak iş değil' diyen Girişken, "Ancak, ihalenin usülsüz şekilde yapıldığı, imar planında yapılmaması gereken bir yere yapıldığı gösterilse dahi, biz buraya dava açmayacağız. Çünkü mimarlar odasının çocuk hastanenin yapımına mani olduğu, engel olduğu yönünde bir algı oluşmasına müsaade etmeyeceğiz. Ancak buradaki değerli fıstık ağaçlarının, bir ömür harcanarak yetiştirilen fıstık ağaçlarının bu şekilde kamulaştırma bedeli ödememek adına buraya yapılmasına biz karşıyız ve bunun takdirini kamuoyuna bırakacağız. Bizim görevimiz hastanenin yapımını engellemek değil kamuyuna bu konudaki görüşümüzü bildirmek" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR